Hangar-7: het Red Bull museum in Salzburg

Hangar-7 van Red Bull is een aanrader voor alle Max Verstappen fans die in de buurt van Salzburg zijn. Het indrukwekkende glazen gebouw is ingericht als museum, je vindt er de historische Flying Bull vloot en een collectie Formule 1 raceauto’s. Het is de privé-hangar van de eigenaar van Red Bull, de miljardair en vliegtuigliefhebber Dietrich Meteschitz.

Onze kinderen vonden het bezoek aan de Hangar-7 geweldig, ze staan niet vaak met zo’n smile op de vakantiefoto’s. Vooral onze kleuter en groot ‘Max-fan’, want alles met het bekende rood-gele logo erop is namelijk van Max, volgens hem. Wij hebben voortdurend gehoord ‘daar is de heli van Max! En daar is de auto van Max! En nog eentje!’

Heerlijk om zoveel enthousiasme te zien, ook al mocht hij nergens aan zitten of in klimmen.

Hangar-7 Salzburg Red Bull

 

Wij combineerden ons bezoek aan Hangar-7 met het museum Haus der Natur en een wandeling door het prachtige centrum van Salzburg. Het museum was geweldig en Salzburg is waanzinnig mooi, maar de kinderen spraken de dagen erna vooral over de snelle auto’s van ‘Max’.

De Flying Bulls

Hangar-7 is twintig jaar geleden oorspronkelijk gebouwd om onderdak te geven aan de Flying Bulls, een verzameling van 22 vliegtuigen en helikopters van de Oostenrijker Meteschitz. Enkele voorbeelden van de historische vliegtuigen die je in Salzburg kunt bekijken zijn een Amerikaanse gevechtshelikopter Bell TAH-1F Cobra, een Lockheed P-38 uit de WOII en een Cessna watervliegtuig. Later is de collectie van Meteschitz uitgebreid met raceauto’s.

Hangar-7 Salzburg Red Bull

 

De Red Bull auto’s

Eigenlijk is Hangar-7 niet echt een Red Bull museum, want over de geschiedenis van het drankenmerk en de blikjes energiedrank zie je hier niks. In de hangar kun je een twintigtal raceauto’s bekijken waar Red Bull vanaf 1987 bij betrokken is geweest, zoals de wagens uit de jaren ’90 zien van team Sauber. Sinds 2005 rijdt Red Bull met eigen auto’s in de Formule 1, en ook die kun je bekijken in de hangar.

Mijn kinderen vonden de auto waarin Vettel wereldkampioen werd heel gaaf, maar ons bezoek was natuurlijk voordat onze Max Verstappen het F1 seizoen won. Ook enkele auto’s van Toro Rosso, het team waar Max Verstappen in 2015 zijn Formule 1 carrière begon, zijn in de hangar te bekijken.

Hangar-7 Formule 1
‘Mama wil je deze foto naar Max appen? Zijn nummer is 33’. Tuurlijk schat, doen we!

 

De informatie over de vliegtuigen en Formule 1 is overigens wel op een heel traditionele manier weergegeven in de hangar. Op bordjes bij ieder voertuig staat de technische info, meer niet. Verwacht hier dus niks interactiefs of spannende verhalen over overwinningen.

Hangar-7 Flying Bulls

 

Bijzonder gebouw

Maar Hangar-7 is meer dan alleen een vliegtuighangar. Techniek, kunst en entertainment komen samen in de indrukwekkende glazen dome. Het bijzondere gebouw is geopend in 2003. De constructie bestaat uit 1200 ton staal en 1754 op maat gemaakte glaspanelen. De grote hal met vliegtuigen en auto’s is ingericht met bijzondere tropische planten. De entree bestaat uit twee cilindervormige torens, waar de kantoren en horeca zich bevinden.

Direct naast de museumhangar is nog een tweede hangar, Hangar-8. Hier worden de historische vliegtuigen onderhouden en gerepareerd. Deze hangar is niet voor bezoekers geopend.

hangar-7 dome

 

Kunst en horeca

Zelfs als je helemaal niks met auto’s of vliegtuigen hebt is een bezoek aan Hangar-7 de moeite waard. De toiletten in de kelder zijn prachtig ingericht, en in de gangen hangen enorme Afrikaanse wandkleden. Er zijn wisselende exposities van bijzondere kunst en er worden regelmatig evenementen georganiseerd en tv-programma’s opgenomen. En je kunt hier ook nog heerlijk eten en drinken! De Hangar-7 heeft namelijk een heeft een sterrenrestaurant, twee bars, een café en een buitenterras.

Het beroemde restaurant Ikarus in Hangar-7 heeft twee Michelinsterren gewonnen, en werkt volgens het guest chef concept. Iedere maand verzorgt een andere internationale topkok het menu. Als dit iets te chique is voor je vakantieoutfit kun je ook terecht in het Carpe Diem Lounge-Café op de begane grond, de MayDay cocktailbar op de 2e verdieping of de Threesixty Bar in de nok van de glazen dome. Bij de kleine Threesixty bar (maximaal 20 bezoekers) heb je het mooiste uitzicht op de vliegtuigen onder je. Tot slot is er een zonnig buitenterras waar vooral grillspecialiteiten op het menu staan.

Tijdens ons bezoek aan Hangar-7 was er een heel chique besloten feestje waardoor alle horecagelegenheden gesloten waren, we konden helaas alleen de toiletten bekijken.

Hangar-7 toiletten

 

Wanneer kun je Hangar-7 in Salzburg bezoeken?

In principe is Hangar-7 iedere dag van 9-18 uur geopend, ook in het weekend. De openingstijden kunnen wel afwijken als er een evenement is, check dus van tevoren altijd even de website. Een bezoek aan Hangar-7 is helemaal gratis, de eigenaar Meteschitz heeft namelijk al geneog geld. De menukaarten en de openingstijden van de restaurants en bars van Hangar-7 kun je ook op de website bekijken.

Reken voor een bezoek aan Hangar-7 op 30-60 minuten. In een half uurtje kun je de gehele collectie makkelijk bekijken en foto’s maken. Vergeet niet om ook de toiletten en exposities beneden te bekijken!

Alle vliegtuigen en heli’s van de Flying Bulls vloot zijn nog in werking en worden regelmatig ingezet voor vliegshows. Het kan zijn dat er een paar ontbreken als je Hangar-7 gaat bezoeken. Je kunt alle events vinden op de website van de Flying Bulls.

Hangar-7 Salzburg

 

Waar ligt Hangar-7?

Het Red Bull museum in Salzburg is heel goed te combineren met een bezoek aan de stad, of als je op doorreis bent naar het zuiden. Je vindt Hangar-7 bij het vliegveld terrein van Salzburg, zie Google Maps. Als je met het vliegtuig aankomt in Salzburg loopt je er echter niet even snel naar toe, want het ligt precies aan de andere kant van de start- en landingsbanen. Via een tunnel kun en er vanaf terminal 1 en 2 wel in 25 minuten naar toe wandelen.

Met de auto is Hangar-7 uitstekend te bereiken, het ligt vlak aan de snelweg A1. Er is een gratis parkeerterrein pal voor de deur.

Vanaf onze camping in Lofer was het zonder files ruim een uur rijden naar Salzburg.

Hangar-7 vliegveld
De privéjet van team AlphaTauri staat klaar voor vertrek. AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) is het tweede team van Red Bull

 

Meer lezen over Oostenrijk met kinderen

 

Wij bezochten Hangar-7 in augustus 2021.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.