zwembad Lofer Oostenrijk

Wat te doen in de buurt van Lofer (Salzburgerland) met kinderen?

Camping Grubhof in Lofer is een populaire uitvalsbasis voor sportieve gezinnen in het Oostenrijkse Salzburgerland. Ook voor tieners is hier genoeg te doen, want je hier uitstekend wandelen, raften, kajakken, klimmen en mountainbiken. Wat is er allemaal te doen in de omgeving van Lofer? Wij kampeerden hier drie keer met onze kinderen en vertellen je graag over onze favoriete uitjes.

Het leuke dorp Lofer is een toeristische hotspot in het Salzburgerland. Er zijn diverse hotels en restaurants, maar liefst drie grote supermarkten, een moderne 8-persoons gondel naar de Almenwelt en een geweldig openluchtzwembad.

camping Grubhof Lofer
De uitvalsbasis voor deze uitjes: de fijne camping Grubhof

 

Wat te doen in de buurt van Lofer met kinderen?

In deze blog beschrijven we de uitjes die we zelf gedaan hebben vanaf camping Grubhof. We hebben ze allemaal zelf bezocht. Alleen het klimmen en mountainbiken hebben we niet met de kinderen gedaan omdat ze hiervoor nog te jong waren. Bij alle uitjes staat aangegeven op welke afstand van de camping ze liggen.

 • Kanoën en raften op de Saalach rivier
 • Wandelen door de kloven en grotten: Seisenbergklamm, Lamprechtshöhle en Vorderkaserklamm
 • Salzwelten Hallein
 • Salzburg: Haus der Natur, centrum en Red Bull museum
 • Burg Hohenwerfen
 • Wandelen en spelen op de Lofer Alm
 • Mountainbiken in de bergen rondom Lofer
 • Openluchtzwembad
 • Uit eten en feesten in Lofer
 • Klimmen
 • Suppen op de Pillersee
 • Steinplatte en Triassic Park
 • Timok’s Wilde Wereld
 • Hexenwasser in Söll

Lofer: een outdoor walhalla in Salzburgerland

De camping Grubhof ligt direct aan de Saalach, een 103 kilometer lange bergrivier die populair is bij watersporters. Het Saalachtal het in Salzburgerland staat bekend om zijn vele riviertjes, kloven en ravijnen. Een ideale omgeving om te kajakken en raften! In de Saalach bij Lofer zijn zelfs wereldkampioenschappen wildwaterkanoën gehouden. Maar wees gerust, in juli en augustus staat het water in de rivier vaak lager waardoor kinderen er heerlijk in kunnen spelen. Dammetjes bouwen, met een zwemband stroomafwaarts dobberen, pootje baden, het kan allemaal op de camping zelf.

kano op saalach Lofer
Een tochtje met onze opblaasbare kano op de Saalach


saalach grubhof lofer spelen

 

Raften op de Saalach rivier

Op de camping wordt één keer per week een rafting clinic georganiseerd door een lokaal outdoorcentrum. Ze dobberen maar een paar honderd meter pal langs de camping, maar het is wel een leuke ervaring voor de kinderen. Als je meer actie wil kun je bij het lokale Motion Outdoor Center in Lofer terecht voor o.a. raften, canyoning, kajakken, klimmen, boogschieten en mountain e-biken.

raften bij camping Grubhof
raften bij de camping Lofer

 

Wandelen door de kloven en grotten

Op nog geen tien kilometer afstand van camping Grubhof liggen enkele geweldige kloven en grotten. De Vorderkaserklamm, Seisenbergklamm en de Lamprechtshöhle zijn absoluut een bezoek waard. Op warme zomerdagen kun je hier goed verkoeling zoeken, want in de kloven en grotten is de temperatuur behoorlijk lager.

 • Tip: neem een grote hydrofiel of microvezel handdoek mee in de rugzak, dan kun je onderweg lekker pootje baden.

Seisenbergklamm

De Seisenbergklamm is een in de ijstijd ontstaande kloof nabij Weißbach bei Lofer, op 8 km van de camping. Deze kloof vinden wij het leukst om te wandelen met jonge kinderen. Hier woont de ‘klammgeest’, en kinderen kunnen met een klammpaspoort een leuke wandeling door de kloof maken. Onderweg moeten ze allerlei vragen over de natuur en de kloof beantwoorden. Als alle antwoorden goed zijn krijgen ze aan het einde van de wandeling een leuke beloning.

Wij hebben hier meerdere keren gewandeld met kleine kinderen. Een kleuter kan de gehele route goed zelf lopen, voor jongere kinderen hebben we een draagzak gebruikt. De kloof is ontzettend mooi. Je wandelt langs het water, over houten paden, en een klein stukje door een heel smalle kloof. Onderweg zijn verschillende plekken waar kinderen aan de waterkant met stenen kunnen spelen.

seisenbergklamm

seisenbergklamm

seisenbergklamm seisenbergklammLamprechtshöhle

De Lamprechtshöhle is met 62 km lengte één van de grootste grottenstelsels van Europa. Volgens experts is dit zelfs één van de mooiste grotten van de wereld. De ingang ligt op 7 km van camping Grubhof. De eerste 700 meter van het grottenstelsel is geopend voor toeristen. Via houten bruggetjes en trappen wandel je door de grot. Het is echt heel mooi, met kleine en grote ruimtes en watervallen. Een prima kort uitje, want met drie kwartier ben je klaar en sta je buiten. Draag wel stevige schoenen en neem een vest mee, want in de grot is het koud.

Lamprechtshohle

Vorderkaserklamm

De Vorderkaserklamm ligt pal naast de Lamprechtshöhle, dus ook vlakbij de camping. Dit is een mooie smalle kloof uit de ijstijd met hoge watervallen en heel veel trappen. De kloof is 400 meter lang en 80 meter diep. Op het smalste stuk is de kloof maar 80 cm breed! Vierhonderd meter lijkt niet lang, maar toch doe je over de wandeling heen en terug zo’n twee uur. De 51 houten trappen omhoog en de steile wandelpaden naar beneden vond ik met een kindje op mijn rug minder fijn.

Vorderkaserklamm wandelen

Als je de Vorderkaserklamm wil bezoeken kun je je auto direct aan de grote weg 311 parkeren (betaald, €4,- per dag) en dan in 45 minuten omhoog lopen naar de ingang van de kloof. Je wandelt dan door het mooie Naturbadegebiet Vorderkaser. Dit is een heerlijke plek in de natuur om te wandelen, picknicken en te zwemmen. Er liggen vlotten met peddels in twee ondiep zwemvijvers, en je bent hier middenin het bos. Een ideale plek om met kinderen in het water te spelen en te genieten van de omgeving.

Je kunt ook vanaf de grote weg met de auto doorrijden naar de ingang van de kloof en gratis parkeren bij het Gasthaus. Dat scheelt je zo’n twee kilometer lopen. Met een peuter en kleuter kozen wij voor deze optie. We zijn de volgende dag naar het Naturbadegebiet geweest om te picknicken en zwemmen.

Vorderkaserklamm naturbadegebiet

 

Salzwelten Hallein

Op een regenachtige dag is de ondergrondse zoutmijn in Hallein een aanrader om te bezoeken. Deze zoutmijn wordt al 7000 jaar bewerkt en heeft Salzburg tot de grote rijke stad gemaakt. Een rondleiding door de mijn duurt 1,5 uur. Je rijdt eerst met een treintje dieper de mijn in voordat de rondleiding begint. Onderweg ga je twee keer met een lage houten glijbaan naar een dieper niveau, ontzettend gaaf! Ook vaar je met een bootje over een meer diep onder de grond.

Wij vonden de rondleiding door de mijn erg leuk en interessant. Kinderen onder de vier jaar mogen helaas niet mee, dus wij zijn om en om gegaan. Bij de zoutmijn is een klein openluchtmuseum en een grote speeltuin. De mijn is een populair uitje bij slecht weer, dus erg druk. Koop van tevoren online je kaartje met een tijdslot, dat scheelt lang wachten.

De zoutmijn in Hallein ligt op 60 km van Lofer, een uur rijden. De route slingert door de bergen en de mooie ruige natuur bij Berchtesgaden, door Duitsland. Denk aan de paspoorten en eventueel reisziekte pillen.

Zoutmijn Hallein

 

Salzburg: musea en pleinen

De prachtige stad Salzburg ligt op een goed uur rijden van Lofer. Wij bezochten het Haus der Natur met kinderen, wat een fantastisch interactief museum is dat. Het is een natuurhistorisch museum, een aquarium, een reptielenzoo én een science center tegelijk. Wij zijn hier uren geweest en nog lang niet uitgekeken.

Het Haus der Natur ligt middenin het centrum van Salzburg. Na ons museumbezoek hebben we een wandeling door de prachtige stad gemaakt. Op de terugweg hebben we het Red Bull museum bezocht. Een aanrader voor alle Max Verstappen fans! Over het Red Bull museum schreven we deze blog.

Burg Hohenwerfen

Dit middeleeuwse kasteel ligt hoog op een berg, vlakbij Salzburg. Je kunt het eigenlijk niet missen als je bij Salzburg Oostenrijk binnenkomt. Wij kopen een kaartje voor de lift en gaan daarmee steil omhoog de berg op, en staan ineens midden in het kasteel. Het enorme bouwwerk is nog in uitstekende staat, én een ideaal uitje op een regenachtige dag. Wij dwalen deze keer zonder audiotour door de mooie ruimtes van het kasteel en bezoeken een leuke tentoonstelling over heksen.

Op het binnenplein doen de kinderen ridderspelletjes, zoals ringwerpen en steltlopen. Het hoogtepunt van het bezoek aan de Burg is de roofvogelshow in de kasteeltuin. Zittend in het gras vliegen de roofvogels vlak over ons hoofd en loopt er ineens een enorme gier naast ons. Spannend en heel bijzonder in deze entourage, met de hoge bergtoppen om ons heen.

Burg Hohenwerfen ligt op ruim een uur rijden van camping Grubhof (80 km). Tip: koop vooraf je kaartje, het is hier vaak druk. De paden in en rond het kasteel zijn zeer steil, met de kinderwagen kun je hier niet zo makkelijk rijden. Een bezoek aan Burg Hohenwerfen is goed te combineren met het nabijgelegen Eisriesenwelt.

burg hohenwerfen

burg hohenwerfen

 

Wandelen op de Lofer Alm

Van Salzburg terug naar Lofer en de camping. Vanaf camping Grubhof wandel je in een klein half uurtje (2,5 km) naar het centrum van Lofer. Er loopt een fijn wandelpad langs de Saalach. We hebben hier heel wat uren met de buggy en draagzak gelopen om een kind in slaap te krijgen, of om verse eieren te halen bij de boerderij aan het wandelpad.

wandelen Lofer
Het wandelpad van de camping naar het dorp Lofer

 
In het dorp kun je met de moderne Almbahn I en II omhoog, naar de Lofer Alm. Een heel fijne plek om te wandelen, ook met kleine kinderen. Helemaal bovenaan de gondel is een grote natuurspeeltuin voor de kinderen. Je kunt op de Alm prachtige korte en lange wandelingen maken, er zijn in totaal zeven routes bewegwijzerd. Je loopt tussen de koeien en komt langs diverse hutten waar je goed kunt eten.

speeltuin almenwelt Lofer

speeltuin almenwelt Lofer

Wij wandelden verschillende keren met de kinderen op de Lofer Alm. Een korte ronde naar het meertje, via de natuurspeeltuin is favoriet. We maakten met kinderen van 4 en 9 jaar ook een langere wandeling naar de uitkijktoren Schwarzeck. Dat was nog best een flinke klim en wandeling, onze kinderen zijn het niet zo gewend en wandelen ook niet heel graag, ze gaan liever naar de natuurspeeltuin.

Bij het restaurant Loderbichl bij het Middelstation start een schattige sprookjeswandeling door het bos. Je komt o.a. langs een kinderboerderij. Een leuke eerste kennismaking met bergwandelen voor de allerkleinsten. Almenwelt Lofer heeft ook een mascotte, de koe Lofi. Bij het dalstation van de lift kun je een schatkaart van Lofi ophalen, waarmee je op de berg allerlei dingen kunt zoeken.

Almenwelt Lofer
Wandelen in de Almenwelt Lofer: makkelijke paden, koeien en mooie vergezichten

 

Mountainbiken in de bergen rondom Lofer

Sportieve vakantiegangers kunnen ook met de mountainbike op de Lofer Alm fietsen. Je fiets mag tegen betaling mee omhoog in de Almbahn. Er loopt een prachtige mountainbikeroute van Lofer naar de Steinplatte in Waidring. In het dorp en op de camping zijn e-bikes met dikke banden te huur. Meer info over fietsen en de routes: www.lofer.com

Openluchtzwembad

Wat is er fijner na een zomerse wandeling dan afkoelen in het zwembad? Dat kan uitstekend in het grote Steinbergbad in Lofer. En het uitzicht hier is gewoon geweldig! Met de Sommercard, die je bij de receptie van de camping krijgt, heb je gratis toegang tot dit openluchtzwembad. Het zwembad is heerlijk en de kinderen vermaken zich prima op de lange glijbaan. Voor de kleinsten is er een ondiep RVS badje met helling op af te glijden.

zwembad Lofer zwembad Lofer

Bij de tieners is het beekje dat langs de ligweide stroomt populair, hier kun je honderd meter met de stroming mee in het ijskoude water dobberen. De grote zwarte opblaasbanden zijn te huur en te koop bij de kassa. Er is een ruime groene ligweide, nette kleedruimtes en douches, een kiosk voor snacks, verhuur van ligbedden en parasols en een speeltuintje.

Het zwembad ligt op prima fietsafstand van de camping, middenin het dorp. Het is een ontzettend fijne plek voor veel zomerse vakantiedagen. Met de gastenkaart van de camping heb je gratis toegang tot het openluchtzwembad.

zwembad Lofer

Uit eten en feesten in Lofer

In het kleine dorp zitten diverse hotels, restaurants, cafés, een snackbar en ijssalons. Wij hebben heerlijk gegeten bij Hotel-Wirtshaus Zum Schweizer, een traditioneel restaurant naast het zwembad. Ook bij Der Steinerwirt kun je prima terecht, en natuurlijk bij het restaurant op de camping zelf.

Vergeet ook de lokale feesten niet te bezoeken! Op de dinsdagavonden in de zomer is het (bij droog weer) feest in Lofer. Er is live muziek, lekker eten, lange tafels vol bier, activiteiten voor de kinderen en een gezellige sfeer. In het weekend van 13-14 augustus 2022 is het grote jaarlijkse Marktfest met dansgroepen, veel muziek, klederdracht en leuke kinderactiviteiten.

In St. Martin bei Lofer is iedere donderdagavond het Dorpsfeest. Ook hier weer lange tafels vol bier, traditionele muziek en veel gezelligheid. Voor de kinderen is er bijvoorbeeld een springkussen en ballonnenartiest. Vanaf de camping wandel je er in een goed kwartier naar toe, en er komen veel campinggasten.

dorpsfeest Lofer

 

Klimmen

Hou jij van bergbeklimmen, via ferrata en andere stoere activiteiten in de bergen? Dan zit je prima in het Saalachtal. Er zijn maar liefst acht via ferrata, waarvan vier in het berklimdorp Weißbach, direct naast Lofer. Je vindt deze bij de parkeerplaats van de Seisenbergklamm. De Gams Kitz (cat. A/B) is de makkelijkste Klettersteig. In Saalfelden en Weißbach zijn ook indoor klimhallen.

Bovenop de Steinplatte bij Triassic Park is een mooie familieklimwand, dit is goed te combineren met een bezoek aan dit Oertijdpark. Helaas waren onze kinderen nog iets te klein, maar deze staat zeker op de lijst voor over enkele jaren. Alle informatie over klimmen in de regio en klimscholen lees je op www.lofer.com

Suppen op de Pillersee

Neem je net als wij een SUP board mee op vakantie? De Pillersee is het dichtstbijzijnde meer waar je kunt suppen. Hier zijn ook diverse voorzieningen zoals horeca en SUP-verhuur. De Pillersee is een prachtig kristalhelder maar koud bergmeer. Je rijdt er vanaf de camping in een klein half uurtje naar toe. Navigeer naar Dorfstraße 15 in St.Ulrich am Pillersee

Suppen met kinderen

 

Triassic Park: wandelen tussen de dino’s op de Steinplatte

Bovenop de Steinplatte in Waidring ligt een ontzettend gaaf oertijd park, Triassic Park. De oerzee uit de Trias-tijd (meer dan 200 miljoen jaar geleden) heeft in Waidring een indrukwekkende berg en heel veel fossielen achtergelaten. Bovenop de berg is hier een educatief park met wandelroutes en speeltuinen aangelegd, helemaal in Oertijd- en dinothema. Je gaat met de gondel omhoog en komt dan eerst bij het overdekte Triassic Center. Hier leer je op een interactieve manier alles over de Trias-tijd en fossielen. In het onderzoekslab kun je zelf oefenen om archeoloog te worden.

triassic park

Maar het park heeft nog veel meer! Een uitkijkplatform met een spectaculair uitzicht dat 70 meter boven de grond zweeft, tientallen kilometers wandelpaden, een grote speeltuin met touwenparcours, een druipsteengrot en een zwemmeer. Onze kinderen vonden Triassic Beach het leukst. Deze grote speelplaats met dinoglijbaan, het hoogste zandstrand van de Alpen, fossielen in de zandbak, een klimwand, mini zee en waterspeeltuin is een feestje! Voor de ouders zijn er relaxstoelen. Zwembroek en handdoek mee en genieten maar!

Het Triassic Park ligt op een kwartiertje rijden van Lofer (12 km). Je betaalt, zoals bij alle bergbelevenissen, alleen voor de gondel de berg op. Het Triassic Park is verder helemaal gratis. Alle activiteiten en wandelpaden zijn goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. Meer info: www.triassicpark.at

triassic park triassic park

triassic park

 

Timok’s Wilde Wereld

Vanuit Lofer bezochten wij ook deze gave speeltuin met rodelbaan op de berg bij Fieberbrunn. Timok’s Wilde Wereld is een heerlijke plek om te wandelen, spelen en klimmen. Er is een groot touwenparcours in het bos, een waterspeeltuin met trekvlot, grote airtrampoline en natuurlijk een goed bergrestaurant. Je kunt ook een fijne ronde om het meer wandelen. Het hoogtepunt was een ritje met de Alpine Coaster, een 1160 meter lange rodelbaan met heel veel gave bochten. Een ritje duurt ruim vijf minuten.

Ook hier betaal je weer alleen voor de gondel de berg op, het speelpark zelf is gratis te bezoeken. Voor de Alpine Coaster betaal je wel extra, namelijk €8,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen. Alle activiteiten en wandelpaden zijn goed toegankelijk met een rolstoel of kinderwagen. Timok’s Wilde Wereld ligt op zo’n 40 minuten rijden vanaf Lofer (30 km), navigeer naar Bergbahnen Fieberbrunn. Meer info: www.fieberbrunn.at/timok

Timoks wilde wereld Timoks wilde wereld Timoks wilde wereld

 

Hexenwasser in Söll

Het langste blotevoetenpad van Oostenrijk, Hexenwasser bij Söll is ons favoriete uitje in Tirol. Vanaf camping Grubhof is het een klein uurtje rijden (46 km), maar het is de reis waard! Over Hexenwasser schreven we eerder al een uitgebreide blog. Neem droge kleren, zonnebrand en picknicktas mee, want hier vermaak je je zeker een hele dag.

Hexenwasser avonturenspeeltuin Oostenrijk

 

Meer lezen over Oostenrijk met kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.