Er gelden tegenwoordig strikte richtlijnen voor het meenemen van vloeistoffen in het vliegtuig. Voor babyvoeding geldt er gelukkig wel een uitzondering. Vloeibare aangemaakte babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht mag je in grotere hoeveelheden dan 100ml meenemen. Bij de bagagecontrole op het vliegveld staan vaak speciale apparaten waarmee ze de vloeistof kunnen testen om te kijken of er echt babyvoeding in een flesje zit. Sommige merken hebben kleine verpakkingen kant-en-klare babyvoeding in een pakje met rietje. Je kan echter pech hebben dat de douane lastig doet en je de voeding niet mee kan nemen. Neem daarom voor de zekerheid altijd poedercontainers mee als je kunstvoeding geeft.
Water meenemen voor flesjes
Het is officieel niet toegestaan om meer dan 100ml (gekookt) water mee te nemen om de poedervoeding mee aan te maken. Dit wordt niet bepaald door de vliegtuigmaatschappij, maar door de marechaussee van het land waar je vertrekt. Die doen namelijk de bagagecontrole op het vliegveld. Voor koud water kun je een leeg waterflesje meenemen en deze ná de bagagecontrole vullen bij de toiletten op het vliegveld. In het vliegtuig kun je vaak wel warm water krijgen om de flesvoeding te aan maken, maar geef dit wel op tijd aan bij het cabinepersoneel.
Om oorpijn te voorkomen is het handig om je kindje tijdens het opstijgen iets te drinken te geven. Het vliegtuigpersoneel is vlak voor het opstijgen druk met de veiligheidsinstructies en controle van de gordels, en kan dan nog niks voor je verwarmen. Je kunt het flesje daarom beter klaar maken bij een café of restaurant in de vertrekhal, vlak voor het boarden. Op Schiphol is een fijne babylounge waar je voeding kan klaarmaken en je kindje kan voeden.
Voeding opwarmen
Potjes babyvoeding van bijvoorbeeld Olvarit mag je ook gewoon meenemen aan boord. Soms is er geen magnetron om het potje op te warmen, en wordt het potje in een bakje warm water opgewarmd. Sommige (budget)maatschappijen geven aan dat ze helemaal geen babyvoeding opwarmen aan boord, dus check even goed de website van de maatschappij. Je kunt ook de warme maaltijd een keer overslaan en boterhammen, knijpfruit of een banaan meenemen. Denk er aan om zelf een plastic lepeltje en slabber mee te nemen.
Diksap of ranja meenemen
Drinkt je baby al diksap? Neem dan een klein laagje onverdunde diksap mee in de tuitbeker of rietjesbeker, of in een kleine reisflacon. Na de handbagagecontrole verdun je dit met water. In de winkels op het vliegveld kun je hiervoor een flesje bronwater kopen, maar je kunt ook gratis water halen bij de toiletten.
Handige tips
- Door de droge lucht in het vliegtuig hebben baby’s meer vocht nodig. Geef daarom tussen de normale voedingen door wat extra drinken, bijvoorbeeld water.
- Geef je borstvoeding? Drink dan zelf vóór en tijdens de vlucht ook extra water.
- Neem schone kleding voor jezelf mee in je handbagage. Je zal niet de eerste ouder zijn die in het vliegtuig wordt onder gespuugd of die een baby met een doorgelekte poepluier op schoot heeft.
- Het kan handig zijn als jij en je partner na elkaar eten. Eén van jullie kan dan eerst rustig eten, terwijl de ander de baby op schoot bezig houdt. Geef tijdig aan bij het cabinepersoneel dat jullie niet tegelijk willen eten. Je kunt ook voor één persoon een vegetarische maaltijd bestellen, deze komt meestal eerder dan de gewone maaltijden.
- Rietjesbeker mee? Draai dan de dop even open en dicht vóórdat je het rietje gebruikt, zodat de luchtdruk in de beker en de vliegtuigcabine gelijk wordt. Anders spuit het drinken met een flinke straal uit de rietjesbeker op jou of een medepassagier. Niet fijn kunnen we uit eigen ervaring vertellen…