Vakantievoorbereidingen

Vakantievoorbereidingen: bijna klaar voor de wintersport

Binnenkort vertrekken we met het hele gezin lekker naar de sneeuw. Het inpakken van alle kleding en de auto is bij ons meestal een last-minute klus, waardoor we op de avond voor vertrek nog een paar uur flink druk zijn. Ik begin wel altijd ruim op tijd met de voorbereiding van het inpakken, zodat ik niet op het laatste moment nog naar een winkel of apotheek moet. In deze blog vertel ik wat we ongeveer twee weken voor vertrek alvast doen ter voorbereiding op de wintersport.

Zalfjes, pillen en crèmes controleren

Ik neem altijd een flinke EHBO doos en een nog grotere zak zalfjes, poeders en pillen mee op reis. Vandaag controleer ik alvast alle spullen op aanwezigheid houdbaarheid en print ik de reisapotheek voor kids checklist. We hebben nog genoeg paracetamol, ibuprofen en skizonnebrandcrème in huis. De Weleda Weer & Wind balsem voor de wangen van onze dochter is wel bijna op, dus die komt op de boodschappenlijst. Voor de medicijnen moet nog een herhaalrecept aangevraagd worden, en ik zet het bezoek aan de apotheek volgende week alvast in mijn agenda.

De van-alles-tas aanvullen

Op vakantie met een klein kind kunnen altijd kleine ongelukjes gebeuren. Een beker melk die om valt of een doorgelekte poepluier kent iedere ouder wel. Voor een snel handwasje in het hotel neem ik daarom altijd en beetje biotex, een rubberen gootsteenstop en een kleine opvouwbare waslijn mee. Deze nemen nauwelijks ruimte in en worden eigenlijk elke vakantie wel gebruikt. Vroeger, toen we nog zonder kind gingen backpacken, zat er standaard een klein rolletje Duct tape in ons overlevingspakket. Nu nemen we die Duct tape mee om onbeveiligde stopcontacten op een hotelkamer mee te kunnen afplakken en de gordijnen aan de muur te plakken als de zon er langs heen schijnt. Een klein schaartje en naald+draad gaan ook altijd mee op reis. Al deze kleine dingen gaan in een Pack-It Cube van Eagle Creek, oftewel de van-alles-tas, voor mij onmisbaar in de koffer. Vandaag check ik de van-alles-tas en vul de reisflacons met Biotex en afwasmiddel aan.

Vakantievoorbereidingen

Verzekeringen en officiële documenten checken

Ik zoek de paspoorten op en check of deze nog geldig zijn als we op reis gaan. Ik twijfel over de reisverzekering, dus zoek de polis op om na te kijken of we een goede wintersportdekking hebben. Gelukkig is alles in orde en hoef ik hiervoor niets meer te regelen voor ons vertrek.

Auto winterklaar

Dit onderdeel besteed ik uit aan mijn man. Hij controleert de bandenspanning en het oliepeil, vult de ruitenwisservloeistof bij, vet de rubbers in en haalt de sneeuwkettingen van zolder. Tijdens de vorige wintersport hadden we nog een andere auto, dus hij controleert of de sneeuwkettingen nog passen. Ik pak een oude deken en werkhandschoenen om bij de sneeuwkettingen te leggen. Warme dekens, waxinelichtjes en een aansteker gaan ook mee in de auto voor noodgevallen. In de auto dragen we vanwege de veiligheid geen dikke jassen, maar een warm fleecevest. Voor onze dochter koop ik voor €1,99 een leuke warme fleecedeken. Daar kan ze vast lekker onder slapen!

Speelgoed en boeken uitzoeken

Met mijn dochter koop ik een nieuw boekje en een potloodetui om mee te nemen op vakantie. De Trunki koffer staat al klaar om haar speelgoed en knuffels in mee te kunnen nemen. Ze vindt de koffer Koe geweldig, als het aan haar ligt gaan we morgen al op reis. Ik zoek ook een emmer en schep op om mee in de sneeuw te spelen, en pak wat klein speelgoed in. Mijn man demonteert de opvouwbare slee alvast, die hebben we in Nederland voorlopig toch niet nodig. Voor ons zelf pak ik de Rummikub en een paar boeken in.

Wandelen in de sneeuw

Voor de kinderwagen haal ik de warme Lodger Bunker voetenzak met handenwarmer van zolder, en ik leg de kinderwagenski’s en Tula draagzak alvast klaar. Zo kunnen we straks lekker wandelen in de sneeuw. Mijn snowspikes neem ik ook mee, zodat ik niet uit kan glijden met een peuter op mijn rug. In de après-ski draagt onze peuter gehoorbescherming als de muziek hard staat, daarom leg ik de knalroze koptelefoon ook alvast klaar.

Vakantievoorbereidingen

Eten en drinken voor onderweg

Tijdens de lange rit naar Oostenrijk stoppen we elke twee uur om iets te eten en de benen te strekken. We maken vaak zelf bij de auto een kop koffie en nemen lekkere broodjes mee. Ik zoek de koeltas, thermoskan en melamine koffiebekers alvast op, en de koelelementen leg ik in de vriezer. Hmmm, die thermoskan kan wel een opfrisbeurt gebruiken. Ik doe er een half Steradent bruistablet in, laat die even inwerken en spoel de thermoskan daarna goed om. Hij ruikt weer heerlijk fris en de vieze aanslag is weg. We hebben nog genoeg staafjes Nespresso om onderweg koffie te maken, maar de suikerklontjes en koffiemelk cupjes zijn helemaal op. Die komen op de vakantieboodschappenlijst, samen met de krentenbollen, koeken en het fruit. Op de hotelkamer drink ik graag een kop koffie of thee als mijn peuter een middagslaapje doet, of ik maak een Cup a Soup. Om de bekers af te kunnen wassen neem ik een klein beetje afwasmiddel mee in een reisflacon.

Kleding checken

De skikleding ligt inmiddels al weer een jaar in de kast, en ik weet niet meer goed of alles vorig jaar nog heel en compleet was. Voor komende week staat op de checklist om de skikleding uit de kast te halen en de broeken te passen. We gaan nog een keer naar de Decathlon om nieuwe thermoshirts te halen. Mijn man zet nieuwe skihandschoenen op de boodschappenlijst, en ik een paar nieuwe sloffen. De sjaal en handschoenen van onze peuter moeten nog gewassen worden voor we vertrekken. Voor de zekerheid print ik de Inpaklijst voor de wintersport.

Oppas voor de huisdieren

Onze katten doen we geen plezier met de sneeuw, die mogen lekker thuis blijven. Ik regel oppas voor de katten, en een nieuwe voorraad voer en kattengrit komt op de boodschappenlijst.

Bijna klaar voor vertrek?

De grote dingen zijn nu uitgezocht en klaargelegd, en de boodschappenlijst en to-do lijst voor volgende week liggen klaar. Nog een week werken en dan kunnen we volgend weekend de tassen met skikleding alvast inpakken. We krijgen al helemaal zin in de vakantie! Begin jij ook altijd op tijd met de voorbereidingen van je vakantie of ben je een echte last-minute pakker? En heb je nog aanvullingen op onze skivoorbereiding-checklist?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.