Waterpret op wintersport: Therme Amadé bij Flachau

Maandagochtend, we worden wakker en het regent flink. He bah, dat is niet de bedoeling tijdens de wintersport! Gelukkig ligt op nog geen tien minuten rijden van Flachau in Oostenrijk het grote thermaalzwembad Therme Amadé. We pakken snel de zwemkleding, handdoeken, zwemluier en zwembandjes in en rijden naar Altenmarkt. Aan de buitenkant ziet het zwembad er al indrukwekkend uit met drie grote glijbanen. Eén gaat zelfs over de kop! Dat wordt vast genieten vandaag.

Kindvriendelijk

Als je op wintersport bent en geen zwemkleding hebt meegenomen is dat bij Therme Amadé trouwens geen probleem, bij de entree is een grote winkel waar je zwemkleding, bandjes en badslippers kunt kopen. Na de kassa komen we bij lange rijen kluisjes. Het is de bedoeling dat je je gewoon in de gangen tussen de kluisjes omkleedt, mannen en vrouwen door elkaar. Er zijn wel enkele kleine kleedhokjes, maar voor een zwembad met honderden bezoekers is dat natuurlijk niet voldoende. Voor de allerkleinsten is er een klapcommode aan de muur bij de kluisjes, en bij het zwembad staan enkele boxen. Er staan ook buggy’s bij de ingang die je gratis mag lenen om je baby even in te zetten als je je zelf nog moet omkleden.

faciliteiten voor baby's bij Therme Amadé
faciliteiten voor baby’s bij Therme Amadé

Golfslagbad

Na het omkleden lopen we naar de baden. Het eerste dat opvalt zijn de honderden ligstoelen rondom de zwembaden, uiteraard met de handdoeken erop om een plekje te reserveren. Dan zien we het grote recreatiebad, de Surf Lagoon, waar net de golven aan gaan. Wat een lol om in een zwembad over de golven heen te springen! Het bad loopt af van 10 cm tot 2.00 meter diep, dus jong en oud vermaken zich hier. Het water is heerlijk warm en er liggen grote opblaasbanden en ‘worsten’ om mee te spelen. De Oostenrijkers dragen trouwens allemaal badslippers, die ze dicht aan de rand van het zwembad zetten als ze gaan zwemmen. Grappig om te zien hoe die allemaal in het zwembad spoelen zodra de golven aangezet worden.

De golven in het recreatiebad staan aan
De golven in het recreatiebad staan aan

Peuterpret

Na het spelen in de golven stappen we in de Relax Pool ernaast. Het water is erg warm en… zout! Bij het zwemgedeelte van Therme Amadé zijn vier baden met 1,5 tot 2,5% zout water, van zo’n 34 graden. Heel gezond, maar onze peuter vindt dat zout maar niks dus we lopen naar het peuterbadje. Hier zijn veel Nederlandse kindjes aan het spelen bij de glijbaan. Het water is maar 35 cm diep dus perfect voor peuters, en er drijven ook genoeg emmers, gieters en ballen rond. De kleine meid wil hier eigenlijk niet meer weg, maar toch gaan we nog even bij de grote glijbanen kijken.

Genoeg speelgoed in het peuterbad
Genoeg speelgoed in het peuterbad

Glijbaan met looping

Voor de liefhebbers heeft dit zwembad maar liefst drie spectaculaire glijbanen. De blauwe ‘Black Hole’ is een 50 meter lange glijbaan in het donker. De ‘Trechter’ is een 100 meter roodgele lange glijbaan met, zoals de naam al zegt, een trechter in midden. Deze glijbaan is alleen toegestaan voor kinderen vanaf 10 jaar. De echte waaghalzen (vanaf 12 jaar en 40 kg) kunnen in de rode ‘Looping Rutsche’, waar je na een vrije val van 8 meter een echte looping maakt. Het ziet er allemaal erg heftig uit, en we zien de andere toeristen ook allemaal bij de informatieborden kijken welke glijbaan nu wat is, en waar de kinderen in mogen. De blauwe glijbaan blijkt ook voor de kleintjes geschikt en we zien er veel peuters en kleuters met hun vaders af komen. Onze dame wil natuurlijk ook, maar na twee keer is ze er klaar mee en gaan we weer naar de golven in het recreatiebad.

Durf jij over de kop in een glijbaan?
Durf jij over de kop in een glijbaan?

Uitzicht op de sneeuw

Na een drinkpauze gaan we naar het grote buitenbad. Het warme water hier zou door het mineraal amethist heel gezond moeten zijn, maar behalve de zoute smaak merken we hier niks van. Er is een leuke stroomversnelling, en we genieten van het uitzicht op de sneeuw. Door de damp die van het warme water af komt zien we elkaar nauwelijks, dat is wel raar. Daarna is het nog even tijd voor het peuterbad, en dan zijn we er wel klaar mee. Onze peuter is moe en we krijgen honger. Het 25 meter wedstrijdbad met de duikplanken slaan we over, daar zijn vooral ouderen baantjes aan het trekken. We besluiten niet in het zwembadrestaurant te gaan eten, maar rijden terug naar ons hotel. De zon schijnt inmiddels en manlief wil straks nog even lekker skiën.

Zout water in het buitenbad (foto: Therme Amadé)
Zout water in het buitenbad (foto: Therme Amadé)

Voor alle leeftijden

Is Therme Amadé de moeite waard als je met kleine kinderen in Flachau of omgeving verblijft? Ja, wat ons betreft zeker! Voor de kinderen is er genoeg te doen, er zijn glijbanen en speelgoed en de voorzieningen zijn prima. Voor baby’s staan er drie boxen, en er zijn commodes om je kindje te verschonen. Zwemluiers zijn voor kleine kinderen wel verplicht, maar zwembandjes niet. We zien veel gezinnen even relaxen in de ligstoelen, en sommige baby’s slapen er heerlijk. Zo kun je best een dag doorbrengen in dit complex. Voor spa- en saunaliefhebbers zijn er verschillende sauna’s, een jacuzzi, koudwaterbad, buitensauna, stoomgrot, zoutwatersauna, zonnebanken en een hammam.

Wat kost dat eigenlijk?

Zo’n groot luxe thermaalcomplex heeft natuurlijk een bijbehorend prijskaartje. Je betaalt de entree per blokken van twee uur, en voor de saunawereld betaal je nog een paar euro extra. Voor vier uur toegang tot het zwembad én de sauna’s betaalt een volwassene bijvoorbeeld €20,90. Van ons hotel kregen we een gratis Flachau Gästekarte mee, waarmee we 23% korting zouden krijgen op de entreeprijs van het zwembad. Helaas viel dat een beetje tegen. De korting hield in dat we vier uur mochten zwemmen voor de prijs van twee uur, dus we betaalden alsnog €13,00 per persoon. Gelukkig mocht onze peuter gratis zwemen, kinderen betalen pas vanaf 3 jaar entree (€2,50).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.