Dinoland Zwolle

Spelen en leren bij Dinoland in Zwolle

Zou het allemaal de schuld van AH en Freek Vonk zijn, die dinogekte in Nederland? Of heeft de opkomst van de Dinoparken in Europa stiekem van alle kids kleine dinofans gemaakt? Mijn dochter van vier is in ieder geval dol op die grote enge beesten, en roept regelmatig:  ‘Grrr ik ben een T-Rex!’ Ze is in de zomervakantie met opa en oma al een middagje naar Dinoland in Zwolle geweest, en sindsdien vraagt ze dagelijks wanneer wij ook meegaan naar de dino’s en de midgetgolfbaan.

Tja, die laatste heeft blijkbaar de meeste indruk gemaakt bij mijn kleuter. Het is een typisch voorbeeld dat Dinoland zoveel meer is dan een park vol dino’s, want eigenlijk is dit één grote educatieve binnen- en buitenspeeltuin in dinothema. Eind september is het zo ver en gaan we eindelijk met het gezin naar Dinoland toe.

Dinoland entree

Knipkaart en speurtocht

Bij de kassa ontvangen we alle drie een knipkaart voor de activiteiten die je in het park kunt doen. We mogen met de knipkaart ieder 1x gebruik maken van de klimtoren, het hoogteparcours, lasergamen, fossielen zoeken en minigolfen. Voor de oudere kinderen is er ook een gratis speurtocht, waarmee ze meer kunnen leren over de dino’s en de tijdperken waarin ze leefden. Mijn dochter wil het liefst direct naar de speeltuinen en minigolf, dus de speurtocht bewaren we voor een volgende keer.

Dinoland knipkaart en speurtocht

 

Dinoland entree

Na de kassa lopen we via het restaurant het park op. De eerste levensechte dino’s hebben we al gezien, maar eerst is het tijd voor koffie. Vanaf het terras bij het restaurant hebben we prima zicht op de eerste speeltuin met hoge glijbaan. Aan de andere kant van het water zien we de grote glazen kas al, waar het Paleolab te vinden is. Mijn kleuter blijft hier het liefst de hele dag spelen en glijden, maar we willen toch echt meer van het park zien, en naar de dino’s natuurlijk.

Dinoland speeltuin
De eerste speeltuin direct achter het restaurant is al een succes

Bewegende dino’s en heel veel zand

In het gehele park staan zo’n vijftig grote dino’s, waarvan sommige ook bewegen en geluid maken. Via een pad lopen we langs de eerste groep prachtige levensechte dino’s. De informatieborden bij elke dino zijn educatief en leren kinderen in begrijpelijke taal meer over deze bijzondere dieren.

Dinoland educatieve borden

 

Dinoland
Brrr, enge dino’s!

We brullen samen heel hard bij de Tyrannosaurus Rex en kijken op de borden hoe veel groter dan ons de dino’s vroeger waren.Na enkele minuten zien we de volgende speeltuin al weer. In een hele grote zandbak staan een oude Russische helikopter, grote vliegtuigkisten, mooie houten speeltoestellen en natuurlijk enkele dino’s om op te klimmen.

Dinoland T-Rex
Samen heel hard brullen bij de T-Rex

Dinoland speeltuin

 

Dinoland speeltuin

 

Hoogteparcours en klimwand

We lopen verder naar het hoogteparcours naast de speeltuin. Hier kunnen de echte waaghalzen gezekerd op 8 meter hoogte een klimparcours afleggen, maar hiervoor moet je minimaal 1.30 meter lang zijn. Voor de kleinere kinderen is er onder het hoge parcours ook een leuk laag klimparcours gemaakt met balken en touwen. Mijn vierjarige kan hier met een beetje hulp van papa de hele ronde afleggen, ze vindt het erg leuk om te doen. De hoge klimwand naast het hoogteparcours slaan we dit keer over, dat komt wel als ze een paar jaar ouder is.

Dinoland hoogteparours voor de kleintjes
Het hoogteparours voor de kinderen kleiner dan 1.30 meter

 

Dinoland hoogteparcours

 

Dinoland hoogteparcours
Vanaf de hoge uitkijktoren kun je het hoogteparcours goed zien

Lasergamen

Naast het hoogteparcours zien we intussen een gezin druk rennen en schieten bij het lasergamen. Nieuwsgierig gaan we ook even kijken. Het is nog rustig in het park waardoor we meteen aan de beurt zijn en uitleg krijgen over de laserpistolen. Die dingen zijn best zwaar, en ik denk dat mijn kleuter hiervoor nog iets te jong is. Ik zeg tegen de medewerkster dat we het voor het idee wel even willen proberen, maar de tien minuten zeker niet vol gaan maken. Nou echt wel dus! We verstoppen ons achter camouflagenetten en in kisten met schietgaten, rennen achter heggen en bomen langs en proberen intussen papa’s laserpistool te raken. We hebben ontzettend veel plezier in het spel en de tijd vliegt voorbij.

Dinoland lasergamen
Schieten op papa bij het lasergamen

 

Dinoland lasergamen

 

Dinoland lasergamen
Het winnende team!

Tanden zoeken in het Paleolab

Na al het rennen en spelen zoeken we een rustige activiteit op. In het Paleolab, een grote glazen kas midden op het park, zien we mooie zandbakken. Met een zeefje gaat mijn kleuter op zoek naar edelstenen. We krijgen een zakje waar de gevonden schatten in kunnen om mee naar huis te nemen. Op het informatiebord zien we dat het tijd is voor de Fossil Dig, één van de activiteiten die je met de knipkaart kunt doen. Je moet wel goed de tijden in de gaten houden, want niet alle activiteiten zijn de gehele dag te doen. We mogen met een metalen zeefje op zoek naar dinotanden. We vinden al snel een flinke berg, en kiezen de mooiste drie uit.

Dinoland Paleolab
Edelstenen zoeken in het Paleolab

 

Dinoland Paleolab
Met een zeefje gaan we fossielen zoeken

 

Dinoland Paleolab

 

Het goud zoeken gaat wat lastiger, met ronddraaiende bewegingen proberen we het zand van de kleine goudkorrels af te spoelen. Het is een lekker waterfestijn, en we zien zelf een jongetje voorover de waterbak in duikelen. Ik hou mijn kleuter maar goed vast als ze probeert haar schaaltje te vullen met zand.

Dinoland
Goud zoeken is best lastig!

 Minmigolfen tussen de dinobotten

Naast het Paleolab ligt de 18 holes midgetgolfbaan. Of eigenlijk de Minmigolfbaan, vernoemd naar de kleine Minmi Ankylosaurus. De golfbaan is leuk gedecoreerd met skeletten, dino eieren en fossielen, en de banen zijn voorzien van kunstgras. Dit is favoriete activiteit van mijn kleuter, dus we doen in sneltempo alle banen. Gelukkig is het nog rustig en hoeven we nergens te wachten.

Dinoland minigolf

Dinoland minigolf
Minigolfen tussen de dinoskeletten

 

Moe ploffen we daarna met een ijsje in de zon op het terras. In het Paleolab is een kleine kiosk voor drinken en snacks, en er zijn toiletten. Vanaf het terras buiten heb je goed zicht op de zandbakken in het lab, maar ook op de speeltuin, het hoogteparcours, de Dino Dig en de minigolf buiten. Een ideale plek voor ouders om te zitten en toch de kinderen in de gaten te kunnen houden.

Dinoland terras

Ontmoeting met T-Rex

Onze kleuter is intussen met andere kinderen bezig om bij de Dino Dig zandbak het T-Rex skelet bloot te leggen. Met een stoffer vegen ze het zand van de botten af. Boven de grote zandbak hangt een groot schaduwdoek, wat heel fijn is bij warme dagen. Plotseling rennen alle kinderen naar de grote kooi naast de Dino Dig. Het is half drie, tijd voor de ontmoeting met T-Rex! De grotere jongens verdringen zich voor het hek om naar de ‘echte’ T-Rex te kijken en te voelen. Dat de dinopop gewoon mensenbenen heeft lijken ze niet eens te zien. T-Rex wordt goed in de gaten gehouden door de bewaker, en alle kinderen mogen hem even aaien. Na enkele minuten moet T-Rex weer terug naar zijn hok, en wij lopen weer richting het restaurant.

Dinoland Dino Dig
In de schaduw op zoek naar de botten van T-Rex

 

Dinoland T-Rex
Wie durft de ‘echte’ T-Rex te aaien?

Kabelbaan en nóg meer dino’s

Achte het Paleolab staat een kabelbaan tussen enkele hele grote dino’s. We lopen verder door het Jura en Trias tijdperk en zien nog meer dino’s en enkele speeltoestellen. De grote stoere jeeps bij het restaurant zijn helaas nog een maatje te groot voor mijn kleuter om op te fietsen.

Dinoland kabelbaan
Op de kabelbaan tussen de reuzendino’s

 

Dinoland

 

Dinoland jeeps
De jeeps zijn nog iets te groot om mee te rijden, maar klimmen is ook leuk

Groot restaurant en indoor speelhal

In het restaurant en de speelhal is het nog rustig, de meeste kids spelen lekker buiten in de zon. Het restaurant heeft een uitgebreid aanbod van allerlei snacks, salades en belegde broodjes. Fijn dat er voor de kleintjes ook gewoon boterhammen met kaas of chocopasta te verkrijgen zijn!

Dinoland speelhal peuters
Een aparte speelruimte voor de kleinste bezoekers

 

Dinoland speelhal
Voor de peuters is er ook een speelhoek in het restaurant

 

Dinoland restaurant
Prachtige muurschilderingen in het grote restaurant

 

Mijn kleuter is intussen al verdwenen in de grote speelhal met klimtorens en glijbanen. De gamehal met PlayStations wordt ook goed gebruikt door de oudere jongens. Eigenlijk kun je je hier binnen ook prima een middag vermaken zonder de rest van het park te bekijken.

Dinoland gamehal
Dino’s? Nee joh, we gaan de hele middag gamen!

 

Dinoland indoor speelhal
In de indoor speelhal kunnen de kids zich uren vermaken. Ideaal bij slecht weer!

 

Voor ons is het bezoek aan Dinoland zeker geslaagd. Ik vind het heel prettig dat het park niet te groot is, betaalbaar en heel overzichtelijk. Ik ben niet zo mobiel momenteel en de korte loopafstanden en voldoende terrasjes maken het lopen voor mij prima te doen. En bij een regenbui is het Paleolab en de indoor speelhal een uitkomst om even te schuilen en te spelen. We gaan hier zeker regelmatig terugkomen!

Praktische info

Dinoland is gemakkelijk bereikbaar vanaf de A28 en de ruime parkeerplaats ligt direct bij de ingang. Het parkeren kost slechts €5,00, dat valt me mee vergeleken met andere pretparken en dierentuinen. Omdat Dinoland is opgezet door een stichting zijn de entreeprijzen laag gehouden. Volwassenen en kinderen vanaf vier jaar betalen €14,25 voor een dagticket, en kids van twee en drie jaar €7,95 (prijzen 2021). De prijs-kwaliteitverhouding is prima, en ook in het restaurant kun je voordelige en gezonde maaltijden krijgen. Meer info over Dinoland kun je vinden op de website. In de herfstvakantie zijn er speciale dino shows, kun je Dinoland in het donker bezoeken en is het park langer open.

 

Deze blog is geschreven na ons bezoek in 2016

Meer lezen over uitjes met kinderen in Salland

2 comments

  1. leuke park! Ik heb Liam beloofd om Dinoland te bezoeken. Hij heeft ook de Dinofieber 😀
    Misschien in de passweekend (als het niet erg koud is)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.