Voorkom bellenblaas vlekken in kleding

Vraag je je af hoe de kleine grijze, bruine of blauwe vlekken ineens in de kleding van je kind komen? Grote kans dat je kind met een bellenblaas gespeeld heeft! Sop van de bellenblaas geeft namelijk vervelende verkleuringen in lichte kleding. Je ziet de vlekken pas als de kleding gewassen is. Er staat wel een duidelijke vlekkenwaarschuwing op de bellenblaas, maar die lezen je kinderen natuurlijk niet.

Waardoor ontstaan die nare vlekken in de kleding?

Een belangrijk bestanddeel van bellenblaassop is glycerine. Dit middel geeft een chemische reactie met de zeep in je wasmiddel, en daar ontstaan die vreemde grijze, blauwe of bruine vlekken door.

bellenblaas vlekken kleding
De typische vlekken veroorzaakt door bellenblaassop

Hoe krijg je de vlekken eruit?

Niet. Erg jammer, maar we hebben nog geen enkel middel gevonden om de lelijke plekken echt uit de kleding te krijgen. Lang weken in een zuurstofbleekmiddel (zoals Vanish of Steradent tablet) laat de vlekken wel iets verbleken, maar helemaal weg gaan ze niet. Weggooien van de kleding is de enige optie als de vlekken er eenmaal in zitten.

Vlekken voorkomen

 • Om vlekken in kinderkleding te voorkomen kun je het sop dat bij aankoop in de bellenblaas zit het best meteen weggooien. Maak vervolgens zelf een sopje zonder glycerine.
 • Gooi je liever geen sop weg, dan kun je het knoeien proberen te voorkomen door het potje bellenblaas vast te tapen aan een boom of paal. De kans is dan minder groot dat je kind de sop over de eigen kleding giet.
 • Bij mooi weer kun je je kinderen in badkleding laten spelen, en de goede kleding uit trekken vóórdat er bellen geblazen worden.
 • De vlekken zie je niet op donkere kleding, je kunt je kind dus ook een donker shirt aantrekken.

Goed uitspoelen

Als je kind toch sop met glycerine op de kleding heeft gekregen, spoel dan ‘s avonds de kleding meteen enkele keren goed uit met koud water. Daarna kun je het kledingstuk in de wasmachine wassen met koud water zonder wasmiddel. Zo spoel je de glycerine eruit voordat de chemische reactie met je wasmiddel kan ontstaan.

Zelf bellenblaassop maken zonder glycerine

We hebben de volgende recepten voor je gevonden zonder glycerine, die je veilig kan gebruiken zonder kans op vlekken:

 • Meng 240 ml afwasmiddel met 1 eetlepel bakpoeder, roer goed en voeg daarna 4 liter water toe
 • Meng 400 ml warm water en 2 theelepels suiker. Roer goed tot alle suiker is opgelost, en voeg daarna rustig 100 ml afwasmiddel toe.
 • Meng 100 gram suiker met 2 liter warm water. Voeg 10 gram behangplakselpoeder toe en roer tot dit is opgelost. Voeg daarna rustig 150 ml afwasmiddel toe, en laat het mengel 24 uur staan (af en toe roeren).
 • Los een half kopje suiker op in twee kopjes warm water. Voeg één kopje afwasmiddel toe en roer voorzichtig. Roer er tenslotte één theelepel maizena poeder door.

Voor de beste bellen gebruik je groen afwasmiddel (Dreft) zonder citroen.

Voorzichtig op de camping

Wist je dat sop van de bellenblaas niet alleen vlekken op kleding kan geven, maar ook voor flinke lekkage van een tent kan zorgen? De zeep in bellenblaassop maakt het tentdoek niet meer waterafstotend. Eén mooie bel uit de bellenblaas kan al zorgen voor een vervelende lekkende plek in het tentdoek. Laat je kind daarom nooit in de buurt van tenten, vouwwagens en caravans bellen blazen.

Meer lezen over buiten spelen met kinderen

4 comments

 1. Dit vraag ik me dus echt al 2 jaar lang af! Vooral in de roze shirtjes van onze meiden zitten dan van die blauwe vlekken… die ik idd nooit gezien had voor ze in de was gingen. Dank je voor de opheldering!

 2. Ik vraag me af of het ook uitmaakt welke wasmiddel je gebruikt. Mijn zoon is al jarenlang een fanatieke bellenblazer. Wekelijks gaan liters bubbelvloeistof er doorheen. Nooit problemen gehad tot vorige week. Al zijn kleding onder de rare vlekken die er na drie keer wassen niet uit zijn gegaan. Het enige wat er veranderd is, is de waspoeder ivm een aanbieding. Dit was toevallig vorige week. Ik ben er niet zeker van maar opvallend is het wel.

 3. Helaas: óók op donkere kleding veroorzaakt bellenblaas vlekken. Mijn dochter had een schattig donkerblauw jurkje waar allemaal lichtere, grijzige vlekken op zaten. Ik herkende het spatterpatroon: ook dit kwam door bellenblaas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.