campingbox baby

Waar laat je je baby op vakantie?

Nee, we bedoelen natuurlijk niet bij de kinderopvang van het hotel of bij opa en oma… Thuis heb je waarschijnlijk een box om je jonge baby in te laten spelen overdag, maar hoe doe je dat eigenlijk op reis? Bij veel hotels en op de camping heb je geen box, en je baby gewoon op de grond leggen is niet overal handig. Waar laat je je baby liggen op vakantie als je even je handen vrij wil hebben om een tent op te zetten en hij nog te klein is voor een kinderstoel? In dit artikel vertellen we je alles over opvouwbare boxen en wipstoelen, speeltentjes, campingbedjes, zwembaden en andere mogelijkheden. Sommige producten kunnen mee in de koffer als je gaat vliegen, anderen zijn meer geschikt voor een autovakantie.

Alle opties op een rij

 • Kinderwagenbak
 • Ledikantmatras op de grond
 • Fleecedeken of schapenvacht op de grond
 • Speelkleed, boxkleed of Deryan Pop-Up Play Gym
 • Aeromoov Instant reisbed
 • Topmark Parker opvouwbare box/campingbed
 • Opvouwbare wipstoel
 • (Leeg) Intex zwembad
 • Play N Go grondbox
 • Nomad reisbedje of Deryan peuterbox
 • Draagdoek of draagzak
 • Strandtentje

wipstoel camping

Onze eigen ervaring: reiswieg, reisbed, wipstoel en speelkleed

Bij de eerste vakanties met onze pasgeboren baby liepen we deze zomer zelf tegen de praktische vraag aan waar je je baby laat spelen overdag. Bij de eerst reis met het vliegtuig (7 weken oud) was de ruimte in de koffer te beperkt om een opvouwbare box of speelkleed mee te nemen, dus gebruikten we de reiswieg van de kinderwagen.

Bij de tweede vakantie met de auto (11 weken oud) leek de tegelvloer van ons vakantiehuisje in Frankrijk ons niet zo fijn liggen voor de kleine man en zochten we een oplossing om hem ergens neer te kunnen leggen. We namen uiteindelijk het Aeromoov Instant reisbed mee en dat was een groot succes. Op het strand gebruikten we een Quechua strandtentje.

Voor de kampeervakantie in Denemarken en Duitsland met baby van vier maanden kochten we een Deryan Pop-Up speelkleed en een opvouwbare wipstoel. Van beide producten hebben we heel veel plezier gehad.

Tijdens een weekje kamperen in Nederland met een dreumes van 14 maanden gebruikten we de Ikea Antilop kinderstoel, en het Nomad Kids Travel Bed als box. We zullen alle producten en opties hieronder nu verder toelichten.

Op de grond

Sommige gezinnen nemen geen helemaal reisbedje, wipstoel of campingbox mee op reis om een baby in te kunnen leggen. Een kleedje op de vloer voldoet vaak ook. Voor ons is dat met een rondrennende kleuter niet zo’n veilige optie. Wil je je baby op de grond kunnen leggen in je vakantiehuisje dan zijn een boxkleed, speelkleed, schapenvachtje of matras van een ledikant heel handig om mee te gebruiken.

Kinderwagenbak

Bij onze reis naar Riga namen we de kinderwagen met reiswieg mee in het vliegtuig voor de kleine man van zeven weken oud. De kinderwagenbak gebruikten we ‘s nachts als wiegje, en overdag om de baby even in te leggen tijdens ons avondeten. Overdag zat ons zoontje altijd heerlijk in de draagzak of de draagdoek.

campingbox aeromoov

Opvouwbare box

Wil je niet te vaak bukken om je baby van een speelkleed op de grond op te tillen? Of leg je je baby liever niet op de grond vanwege huisdieren of oudere kids? Dan zijn er gelukkig opvouwbare boxen en verhoogde kinderbedjes die je ook mee kunt nemen op reis. Ze passen niet in een koffer, maar bij een autovakantie kun je er vast een plekje voor vrij maken. De opvouwbare campingbox/reisbed Parker van het merk Topmark is vierkant, en lijkt qua model het meest op een traditionele houten box. Bekijk de actuele prijs bij Babypark en hier.

Aeromoov Instant reisbed

De Aeromoov is een box en reisbedje in één. Je kunt er makkelijk een verhoging in ritsen, waardoor je baby niet op de grond ligt. Voor grotere kindjes is hij als gewoon campingbedje te gebruiken. Het Aeromoov Instant reisbed is in enkele seconden uit te klappen, ideaal! We gebruikten ook het los verkrijgbare zonnescherm en muskietennet erbij. Wij namen dit reisbed mee naar ons vakantiehuisje in Frankrijk als box voor ons zoontje van 11 weken.

Aeromoov Instant reisbedje baby vakantie
Het Aeromoov reisbedje bij ons zwembad in Frankrijk

Omdat het Aeromoov reisbedje heel licht is konden we het gemakkelijk van binnen naar buiten tillen, en bij de eettafel of het zwembad plaatsen. Een absolute aanrader wat ons betreft! Het enige minpuntje is de afmeting, de opbergtas is 72 x 72 x 12 cm groot en dat is voor ons te groot om mee te nemen in de auto als we gaan kamperen. Het Aeromoov Instant reisbed is onder andere te koop bij Bol.com, of check hier de actuele prijs.

 

speelkleed baby vakantie

Baby gym of speelkleed

Thuis hebben we een fantastisch speelkleed van Playgro, waar onze baby veel plezier van heeft. We hebben overwogen om deze mee te nemen naar de camping in de zomer. De stoffen onderkant van het speelkleed leek ons echt niet bestand tegen het vochtige tenttapijt ‘s ochtends of tegen nat gras, daarom hebben we uiteindelijk deze Deryan Pop-Up Play Gym gekocht. Een ideaal speeltentje voor de allerkleinsten inclusief speelgoed, een dik zacht kleed en afneembaar muggengaas.

Deryan Pop-up Play Gym
De Deryan Pop-up Play Gym met het muggengaas er over

 

De Deryan Pop-Up Play Gym is net als de slaaptentjes van Deryan in enkele seconden opgezet en heel compact mee te nemen. Tijdens een bezoekje aan opa en oma op de camping waren er veel steekvliegen en wespen, maar de baby kon goed beschermd spelen en slapen in de Deryan Play Gym met het muggengaas erover. Wij zijn fan! Als je in een vakantiehuis of stacaravan verblijft is het Playgro speelkleed een aanrader om mee te nemen voor binnen.

Opvouwbare wipstoel vakantie

Opvouwbare wipstoel

Krijgt je baby al vaste voeding en zoek je een wipstoeltje waarin je je baby ook rechter op kunt zetten? Dan bestaan er praktische opvouwbare wipstoelen die je makkelijk mee kunt nemen op reis. De Chicco Pocket Relax wipstoel is klein op te vouwen en in een transporthoes mee te nemen. Opgevouwen is de afmeting 83 x 20 x 10 cm en hij weegt 2,2 kg. Wij hebben op vakantie veel plezier gehad van deze wipstoel, hij is goed stevig en toch compact mee te nemen.

De Kidsriver Bay opvouwbare wipstoel is nog voordeliger, alleen is hij maar geschikt voor baby’s tot tot 6 kg. Bekijk hier de actuele prijzen.

De BabyBjorn Balance wipstoel is een duurdere wipstoel, die plat op te vouwen is waardoor je hem makkelijker meeneemt op reis. Hij is te groot voor in een koffer, maar in de auto of caravan gaat hij wel eenvoudig mee. Opgevouwen is de afmeting 39 x 11 x 92 cm en hij weegt 1 kg.

grondbox camping

Inklapbare grondbox

De Pop N Play inklapbare box (grondbox) is een andere fijne oplossing op de camping. Deze zeshoekige box is in enkele seconden op te zetten, en heeft een doorsnede van 1.20 meter. In de opbergzak is de box 20 x 20 x 99 cm groot en weegt 4,6 kg.

Deryan heeft ook een opvouwbare box, deze weegt 7 kg en heeft een doorsnede van 1.35 meter.

Veel speelruimte in een leeg opblaasbadje

Wil je op de camping voorkomen dat je baby weg rolt of kruipt? Dan is een opblaasbadje (zonder water erin natuurlijk) een ideale box en speelplek. Met een zachte deken erin en wat speelgoed vermaakt je baby zich vast goed. Het kleine vierkante opblaasbadje van Intex (85 x 85 x 23 cm) is een perfecte speelplek voor baby’s die net kunnen kruipen. Hij is veel goedkoper dan een box of wipstoel, check hier de actuele prijzen.

camping zwembadje box
het Intex zwembad in gebruik als box op de camping

 

Voor iets baby’s die al kunnen staan is de grotere variant van het Intex zwembad een goede optie als opblaasbare speelplek op de camping. Het zwembad op deze foto werd gebruikt als box voor een baby van 10 maanden, en bij mooi weer ook als zwembad voor haar broertje van vier jaar.

Deryan peuterbox Nomad reisbed

Deryan Peuterbox  of Nomad reisbed

Neem je voor je baby een Deryan Peuterbox of het Nomad Kids Travel bed mee? Deze zijn als campingbedje én als box te gebruiken omdat ze aan de bovenkant te openen zijn. Beide zijn heel fijne reisbedjes die wijzelf jaren met veel plezier gebruikt hebben. Voor kleine baby’s vinden wij ze iets minder geschikt omdat je ver moet bukken om je baby op te pakken of een speentje te geven. Het Aeromoov reisbed met de verhoging erin is dan prettiger.

Chech hier of hier de actuele prijzen van de Deryan peuterbox. Het Nomad Kids Travel bed is verkrijgbaar in een katoenen en een polyester versie, met of zonder opblaasmatras. Lees ook onze review van het Nomad Kids Travel Bed.

Nomad Kids Travel Bed camping
Het Nomad Kids Travel Bed staat als box onder de luifel voor onze dreumes

In de draagdoek of draagzak

Heb je geen ruimte om een campingbedje of inklapbare box mee te nemen op reis, of houd je je baby liever dichtbij je? Dan is een draagzak, draagdoek of ringsling heel fijn om bij je te hebben op vakantie. Voor ons is dit een onmisbaar artikel als we reizen met kleine kinderen. Als we een dag op bezoek gaan bij opa en oma op de camping nemen we geen kinderwagen of campingbedje mee, de baby slaapt dan in de draagdoek of ringsling. Alle informatie over het dragen van je kindje op vakantie lees je hier.

vakantie baby draagdoek ringsling
De baby slaapt lekker in de ringsling en het Quechua strandtentje

Op het strand

Als je baby mee gaat naar het strand is een UV werend strandtentje onmisbaar om je kindje uit de wind en uit de zon te houden. Wij hebben een klein compact UV tentje van Quechua, en deze grotere pop-up versie.

Slapen en spelen in een reiswiegje?

Naast het Aeromoov Instant reisbed en de Deryan en Nomad slaptentjes zijn er nog veel meer compacte lichte reisbedjes en reiswiegjes waar je baby op vakantie in kan slapen. In ons artikel over lichtgewicht reiswiegjes voor baby’s vind je nog meer reiswiegjes. Zelf geven we de voorkeur aan een apart slaapplek en speelplek. Het wiegje blijft dan een duidelijke slaapplek voor je baby. Een wiegje is bovendien voor de allerkleinsten wel fijn om in te slapen, maar zodra je baby vanaf een leeftijd van drie maanden wat meer gaat spelen, bewegen en rollen is een wiegje eigenlijk te klein om overdag ook wakker in te liggen. Een campingbedje met verhoging, campingbox of speelkleed vinden we zelf dan leuker voor de baby.

Meer lezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.