slaapmat kinderen camping veldbed

Lekker slapen op de camping: luchtbed, slaapmat, veldbed of lattenbodem?

Zodra het kampeerseizoen begint krijgen we vragen van lezers waar onze kinderen op slapen op vakantie. Goed slapen op de camping is zo belangrijk! Je wil niet dat je kind op een lek luchtbed ligt, of niet kan slapen door optrekkende kou.

Is een luchtbed handig, of toch een zelfopblazend slaapmatje? En kies je daar een veldbed bij, of zo’n lattenbodem? De keuzes die je hierin kunt maken zijn o.a. afhankelijk van hoe vaak je kampeert, in welk seizoen en je budget. Voor een weekendje in de zomer is een luchtbed prima, maar voor drie weken wil je wellicht investeren in extra comfort en kwaliteit.

INHOUDSOPGAVE

slaapmat_slaapzak_camping

 

Voordelige optie: een luchtbed

Luchtbedden zijn populair bij beginnende kampeerders vanwege het gemak en de lage prijs. Een standaard luchtbed (20-25 cm dik) van bijvoorbeeld Intex of Decathlon koop je voor minder dan €20,-. Even pompen en je hebt een lekkere dikke matras om op te slapen. Luchtbedden zijn echter kwetsbaar voor lekken, en je rolt er makkelijker af omdat de zijkanten niet verstevigd zijn. Wakker worden op de koude harde grond is niet fijn!

Voordelige éénpersoons luchtbedden voor kamperen voor minder dan €20,-:

Er zijn wel luchtbedden voor kinderen met verhoogde zijkanten om te voorkomen dat je kind eraf rolt. De meest populaire zijn het Intex Kids Travel luchtbed en de Stokke Cloudsleeper. Deze luchtbedden zijn echter behoorlijk breed, je kunt er geen twee naast elkaar leggen in een slaapcabine. Kinderen passen er tot maximaal 1.30 m lengte in.

Luchtbedden liggen niet zo stabiel. Een tweepersoons luchtbed raden we daarom niet aan. Als de ene persoon beweegt gaat de andere vanzelf mee. Net als wanneer je op ene trampoline zit en iemand anders daarop gaat springen.

Het grootste nadeel aan luchtbedden is de beperkte isolatie tegen optrekkende kou. Een luchtbed is namelijk slechts een matras (van PVC, vinyl of polyester) gevuld met lucht. Er zit geen isolerend materiaal in. Een (wollen) deken of isolatiematje onder een luchtbed is echt nodig bij frisse nachten. Je kind verliest ook warmte door het slapen op een niet geïsoleerd luchtbed.

slaapzak kind kamperen

 

Voordelen van een self inflatable slaapmat

Een zelfopblazende slaapmat is een goed alternatief voor een luchtbed. Een zelfopblaasbare mat wordt ook wel ook wel self-inflatable slaapmat of SI mat genoemd.

Heb je nog nooit op een zelfopblazende slaapmat geslapen? Dan verwacht je waarschijnlijk dat zo’n dunne slaapmat veel minder comfortabel is dan een dik luchtbed. Maar dat is zeker niet zo! Probeer het maar eens in een kampeerwinkel, je zal merken dat een goede slaapmat veel stabieler ligt dan een luchtbed en meer steun geeft.

Daarbij maakt een zelfopblazende slaapmat ook niet dat krakende geluid met omdraaien wat een gewoon luchtbed wel doet.

Inflatable slaapmatten zijn minder kwetsbaar voor lekken, en daarmee heel geschikt voor kinderen die spelen op de slaapmatten of er stiekem op springen. Daarnaast hebben ze een veel betere isolatie tegen kou. Slaapmatten bestaan uit meerdere isolatielagen die de warmte vasthouden en voorkomen dat kou van de grond optrekt.

Slaapmatten zijn wel duurder dan luchtbedden, maar wel een duurzame investering. Omdat ze bijna niet lek gaan kun je er veel langer meer doen dan met een luchtbed.

slaapmat_slaapzak_camping

 

Luchtbed of slaapmat?

Vind je het na deze info nog lastig om een keuze te maken? We zetten de voor- en nadelen nog even op een rij.

LUCHTBED

 • Goedkoop in aanschaf (vanaf €10,-)
 • Compact mee te nemen
 • Gaat snel lek
 • Kind rolt er makkelijker af
 • Voelt koud aan bij frisse nachten (geen isolatie)
 • Pomp nodig voor het opblazen
 • Kraakt en beweegt bij omdraaien

SELF INFLATABLE SLAAPMAT

 • Goede isolatie voor koude nachten
 • Gaat lang mee
 • Slaapcomfort: ligt heel stabiel
 • Duurder in aanschaf (vanaf ca. €50,- )
 • Neemt wat meer ruimte in
 • Uitgerold bewaren

Welke inflatable slaapmat kopen voor kinderen?

Omdat kinderen niet zo zwaar zijn als volwassenen is een slaapmat van 4 of 5 cm dik al heel comfortabel om op te slapen. Wil je langere tijd met een slaapmat doen en maakt de afmeting en gewicht van het product niet zoveel uit, dan kun je een 10 cm dikke slaapmat aanschaffen. Deze geven het beste slaapcomfort.

De Nomad Allround 5.0 en de Quechua Comfort 6.5 zijn goede betaalbare slaapmatten. Ze kosten minder dan €60,-. Deze slaapmatten hebben een goede R-waarde voor isolatie waardoor je ze in het voorjaar en de zomer kan gebruiken.

Voordelige éénpersoons inflatable slaapmatten:

Wil je ook in de winter kamperen bij temperaturen onder nul dan is een slaapmat met een R-waarde van 5 of hoger een must. Onder andere de merken Nomad en Exped hebben geschikte slaapmatten voor winterkamperen. Voor de dikkere slaapmatten met hoge R-waarde betaal je gemiddeld tussen de €150,- en €200,-.

Action verkoopt ook een self inflatable slaapmat van 8 cm dik en 70 cm breed, voor €49,95. We kunnen hier nog geen reviews over vinden.

Wil je investeren in een slaapmat die beter ligt dan je matras thuis? Dan is de Exped MegaMat 10 al jaren de allerbeste slaapmat. De Nomad Dreamzone Pro en de Human Comfort Gentilly 10 EW slaapmatten komen ook heel goed uit diverse testen en reviews. Dit zijn alle drie zogenaamde boxmatrassen. Deze hebben rechte hoeken en rechte zijkanten net als je matras thuis, waardoor je er nog minder snel af rolt dan bij de standaard SI matjes.

Deze super fijne boxmatrassen zijn met 76 of 77 cm wel iets breder dan de standaard slaapmatjes. Kijk even goed naar de maten van je binnentent als je twee boxmatrassen naast elkaar wil leggen, deze zijn namelijk vaak maar 140 cm breed.

Slapen op een veldbed of lattenbodem

Slaapt je kind liever niet laag bij de grond? Dan kun je de slaapmat op een veldbed of een opblaasbare lattenbodem leggen. Je ligt dan een stukje boven de grond en hebt daardoor geen last van optrekkende kou.

opblaasbaar_veldbed_kamperen

 
Opvouwbare veldbedden voor de camping zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen, hoogtes en gewichten. Deze voordelige veldbedden zijn aanraders voor kamperen met kinderen:

Het Quechua Seconds veldbed (65 cm breed) is stabiel en snel op te zetten, je hoeft hem alleen maar open te vouwen. De Quechua Camp Basic (60 cm breed) moet je zelf monteren. Dat is niet heel ingewikkeld, maar het duurt iets langer.

Let bij de aanschaf van een veldbed op de poten en de stabiliteit. Wij hebben enkele veldbedden getest in de winkel. Sommige modellen kieperen makkelijk om als je op de zijkant gaat zitten, zoals de blauwe Camp Bed Basic op onderstaande foto.

kinderen camping veldbed

 

Wil je nóg meer slaapcomfort? Dan is een opblaasbaar veldbed, ook wel opblaasbare lattenbodem genoemd, een aanrader. Dat is een bedbodem met latten die je met een pomp opblaast, en waar je een slaapmat bovenop legt.

Camp Bed Air voor comfortabel kamperen

Wij kochten vorig jaar voor de kinderen de SI (self inflatable) slaapmatjes met de opblaasbare lattenbodems. Decathlon noemt het zelf een ‘opblaasbaar veldbed’, maar lattenbodem klinkt duidelijker. Bovenop de lattenbodem leg je een slaapmat. En dat ligt heerlijk!

slaapmat lattenbodem camping

 
Het opblaasbare veldbed, de Camp Bed Air, is ontwikkeld door Decathlon en wij zijn fan! Onze kinderen slapen hier nu twee jaar op op tijdens de kampeervakanties. Glamping in je eigen tent, beter kan het niet. Ook voor kampeerders met rugklachten of reuma, en voor zwangere vrouwen is dit een ideale verhoogde slaapplek.

veldbed_opbergruimte_decathlon
Camp Bed Air+ met opbergvakken

 
De Camp Bed Air is er sinds kort ook in een versie met waterdichte opbergvakken onder de lattenbodem, ideaal om de kleding of speelgoed van je kinderen op te bergen.

Het opblaasbare veldbed heeft elastieken op de hoeken waarmee je de slaapmat vast kan zetten. Je kunt met een gesp ook twee veldbedden aan elkaar vastmaken om er een tweepersoons slaapplek van te maken. Wij hebben deze optie zelf nooit gebruikt, de slaapmatten blijven ook zonder elastiek erom goed liggen.

opblaasbare_lattenbodem_camping

 

Welke slaapmat op de  Decathlon lattenbodem?

Decathlon adviseert om de Ultim Comfort slaapmat van Quechua te gebruiken op de lattenbodem, omdat deze precies dezelfde afmeting heeft. De Ultim Comfort slaapmat is 8 cm dik. Onze kinderen slapen ook op deze slaapmat, hij bevalt erg goed.

Het enige nadeel van deze super fijne slaapcombinatie is het formaat van het pakket. Het opblaasbare veldbed is (leeg) 70 x 15 cm, en ongeveer 4 kg zwaar. Samen met de Ultim Comfort zelfopblaasbare slaapmat (pakmaat 50 x 70 x 11 cm) neem je dit niet heel makkelijk mee naar de camping in een kleine kofferbak. Een caravan, vouwwagen of bagagekar is wel een must als je voor meerdere kampeerders veldbedden en slaapmatten mee wil nemen.

Tip: de iets dunnere (4,5 cm) slaapmat 65 breed is veel compacter op te bergen dan de Ultim Comfort, en ook een stuk voordeliger. Voor volwassenenen is deze iets te dun voor een vakantie, maar voor kinderen is een dikte van 4,5 cm prima.

Tip: check voor de aanschaf van een lattenbodem of veldbed de afmeting van de verpakking, ze nemen best wat ruimte in.

veldbed_luchtbed_decathlon

 

Tips voor het gebruik van je slaapmat

Slaapmatten kun je het best helemaal uitgerold bewaren met de ventielen geopend, en op een droge donkere plek. Op zolder bijvoorbeeld, of onder een bed.

Bij nieuwe slaapmatten duurt het soms even voordat deze volledig met lucht gevuld is. Je kunt met een pomp op met de mond een beetje bijblazen. Het materiaal in de slaapmat zal zich na enkele keren gebruik steeds beter met lucht vullen, dan gaat het sneller.

Lees meer over kamperen met kinderen

 

Wij hebben de slaapmatten en lattenbodems zelf gekocht in 2022 en gebruikt bij onze kampeervakanties. Decathlon of andere genoemde merken zijn op geen enkele wijze betrokken bij deze blog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.