Nomad Kids Travel Bed | Review

Vlak na de geboorte van onze dochter in 2012 zochten we naar een reisbedje om mee te nemen op logeerpartijtjes en vakanties. We kochten uiteindelijk een Nomad Kids Travel Bed met een zelf opblaasbare Kids Mat. In deze review lees je meer info over dit slaaptentje voor baby’s en peuters en onze ervaring ermee.

Waarom dit reisbedje?

We kozen voor het duurdere reisbedje van Nomad omdat we een traditioneel campingbed veel te zwaar en te groot vinden voor op reis. De Deryan Travel Cot leek ons wat onstabiel voor kruipend kind. De Phil&Teds Traveller iss iets zwaarder en minder compact op te vouwen dan het Nomad Kids Travel Bed, en bovendien nog duurder.

Nomad slaaptentje en slaapmat
Nomad slaaptentje en slaapmat

Lichtgewicht en compact reisbedje

Het Kids Travel Bed is een lichtgewicht reisbedje, dat je heel compact op kunt vouwen. Het tentje inclusief de boogstokken en haringen weegt 1750 gram en opgevouwen is hij 55 x 13 cm groot (zonder slaapmat). Je kunt hem daardoor makkelijk in een koffer of aan de zijkant van je backpack opbergen. De draagriemen aan de opbergtassen van het tentje en het slaapmatje zijn ook handig.

De slaaptent en tentstokken uit de verpakking

Snel klaar voor gebruik

Het slaaptentje wordt opgezet door middel van twee aluminium tentstokken, die je kruislings door een zoom aan de buitenkant van de tent schuift. Op de hoeken zitten vier gebogen poten, waar je de aluminium tentstok in stopt. Eigenlijk is de slaaptent dan al klaar voor gebruik! Het uitpakken van de tent en de slaapmat en het bevestigen van de tentstokken aan de tent kost ons ongeveer twee minuten tijd. Om de slaapplek helemaal klaar te maken voor gebruik (hoeslaken om de slaapmat doen en slaapmat in de tent leggen, tandenborstel, knuffel, pyjama en slaapzakje klaarleggen, babyfoon installeren) zijn we meestal zo’n vier minuten bezig. Het opvouwen na gebruik gaat veel sneller. Je haalt de slaapmat uit de tent, draait het ventiel open en rolt hem stevig op. Klittenband sluiting erom en hij kan in de draagtas. Dan haal je de stokken uit de poten en trekt ze uit elkaar. De stokken kunnen in een bijgeleverd opbergzakje, maar wij leggen ze altijd op het tentje en rollen dan het hele pakket in één keer strak op. Touwtje erom en hij kan weer in de draagtas.

Makkelijk oprollen na gebruik
Makkelijk oprollen na gebruik

Tentstokken

Het grote verschil tussen het Nomad Kids Travel Bed en bijvoorbeeld een Deryan Travel Cot is het frame van tentstokken. Deze geeft het reisbedje stabiliteit en zorgt ervoor dat hij niet omvalt als je kindje gaat staan en tegen de zijkant leunt. De uitstekende poten van de tentstokken zijn ook meteen een nadeel. Op een krappe hotelkamer of in de caravan past het tentje soms lastig, en je hebt best wat werkruimte om je heen nodig om de stokken door de zoom in de tent te schuiven. Ook kan het bedje niet goed op een smal bed staan. Toch past het Travel Bed bij ons uiteindelijk overal, ook in de krappe tweepersoons binnenhut van een ferry.

Slaaptentje in krappe binnenhutten op de ferry
Slaaptentje in krappe binnenhutten op de ferry

Slaapmat

Het Kids Travel Bed heeft een compartiment aan de onderkant waar je een self inflatable matrasje in kan schuiven. Wij gebruiken de bijpassende Nomad Kids Mat van 3,8 cm dik en 750 gram zwaar. Dit is een heel fijne slaapmat, lekker dik en zacht en het materiaal voelt prettig aan. Wij leggen de mat altijd in het tentje zelf, met een hoeslaken er om heen. Officieel moet hij in het onderste compartiment zodat je kindje niet onder de matras kan komen, maar wij vinden de polyester bodem van het tentje niet fijn om met je gezicht op te liggen. In de hoeken van het tentje zitten overigens lusjes om een Nomad Kids Travel sheet lakenzak aan vast te kunnen maken. Helaas is deze al enige tijd niet meer nieuw verkrijgbaar.

Slaapmatje opgerold
Slaapmatje opgerold

Slapen of spelen

Het Kids Travel Bed heeft horgaas met een rits aan de bovenkant en aan de voorkant. Die opening aan de bovenkant is handig om onze dame uit bed te tillen als het bedje tussen twee andere bedden ingebouwd staat. Ook kunnen we het bedje daardoor als box gebruiken. Wij doen dit bijvoorbeeld op vakantie als we de vouwwagen samen willen opzetten. Als je het Kids Travel Bed buiten op het strand gebruikt als slaapplek of als box zou je de hoekpunten met de bijgeleverde tentharingen vast kunnen zetten. Wij hebben dit nooit gebruikt, omdat de tent door de uitstekende poten zelf al heel stabiel staat.

Vertrouwd gevoel

Een groot voordeel van een slaaptentje ten opzichte van een traditioneel campingbed is dat het tentje helemaal dicht is. Je hebt dus geen last van muggen of ander ongedierte. Je kindje heeft in het tentje altijd hetzelfde uitzicht, en wordt niet afgeleid in een vreemde hotelkamer. Het dichte tentje isoleert ook goed, waardoor onze dochter tijdens koude kampeernachten lekker warm blijft. Soms dekken we het tentje gedeeltelijk af met een verduisterend kleed, zodat ze geen last heeft van het licht en langer kan slapen ’s ochtends.

Een donkere deken over het tentje voor de warmte en tegen het licht in de vouwwagen
Een donkere deken over het tentje voor de warmte en tegen het licht in de vouwwagen

Leeftijd

Het slaaptentje is 118 cm lang en x 68 cm breed, ongeveer de afmeting van een ledikant. Kinderen kunnen er daarom lang gebruik van maken. Wij hebben het slaaptentje gebruikt tot onze dochter bijna 2,5 jaar oud was. Daarna ging ze thuis in een peuterbed slapen, en kon ze bij logeerpartijtjes en op hotelkamers ook in een groot bed onder een normaal dekbed slapen.

Polyester of katoen

Wij kochten drie jaar geleden de polyester versie, omdat dit destijds de enige uitvoering van het tentje was. Inmiddels verkoopt Nomad ook een katoenen versie, die beter ademt maar wel iets zwaarder is (1875 gram vs. 1750 gram). Als de katoenen versie drie jaar geleden te koop was hadden we deze gekocht.

Het polyester voldoet prima materiaal als je het slaaptentje alleen bij logeerpartijen of op hotelkamers gebruikt. Bij het kamperen in de zomer in een warme vouwwagen werd het soms echter heel warm, en werd onze dame nat bezweet wakker.

Kwaliteit

We hebben het reisbedje van Nomad bijna 2,5 jaar actief gebruikt voor de oudste. Hij is in totaal ongeveer 13 weken mee geweest als slaapplek tijdens vakanties en weekendjes weg, en daarnaast regelmatig gebruikt als tijdelijke slaapplek op verjaardagen en visites. Het tentje is nog praktisch onbeschadigd, alleen het horgaas zit een kleine oneffenheid omdat onze dame het leuk vindt om daar met haar nagels overheen te raspen als ze niet wil slapen.

De slaapmat heeft inmiddels wel vochtkringen in de stof gekregen door het zweten en kwijlen. Wij zijn dus heel tevreden over de kwaliteit van het Nomad reisbedje.

Prijs

Het Kids Travel Bed is best prijzig vergeleken met Deryan reistentjes, maar voordeliger dan de Phil & Teds Traveller of het BabyBjörn Light reisbedje. De aanschafprijs is ongeveer €119,95 exclusief de Kids Mat 3.8 slaapmat. Let goed op als je het reisbedje wil aanschaffen, soms is de Kids Mat 3.8 van €39,95 wel bij de prijs inbegrepen en soms niet. De katoenen versie van het reisbedje kost €179,00 inclusief slaapmat.

Je kunt het Nomad Kids Travel Bed onder andere bestellen in  de webshop van Nomad.

Meer lezen over reisbedjes en kamperen

 

Deze review is geheel onafhankelijk en objectief geschreven, Nomad is niet bij deze review betrokken geweest. Het reistentje is privé-eigendom, deze verhuren wij niet.

4 comments

  1. Sanne Stoppelenburg

    Wat een goed product! Krijgen jullie deze misschien ook in de verhuur?

    • Dank je Sanne! Het is inderdaad een heel fijn reisbedje. We overwegen wel om hem toe te voegen aan de verhuur, maar moeten even uitzoeken hoe het met de hygiëne zit. We komen erop terug!

  2. Heei. Vanaf welke leeftijd is de Nomad slaaptent geschikt?

    • Het Nomad Kids Travel Bed is zoals alle reisbedjes geschikt vanaf de geboorte. Onze beide kinderen hebben er in geslapen vanaf dat ze enkele weken oud waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.