ChatGPT vakantie plannen rondreis

Hey ChatGPT, plan je een mooie rondreis door Colombia voor ons?

Enkele maanden geleden boekten wij vliegtickets naar Colombia voor een rondreis met ons gezin komende zomer. De afgelopen weken heb ik veel tijd gestoken in het bedenken van een goede planning. De concept route is nu klaar en we kunnen hotels gaan boeken. Toen viel mijn oog op een artikel op Businessinsider waarin een moeder aan AI-bot ChatGPT vroeg om een rondreis voor haar gezin te plannen.

Wauw kan dat ook al? Dat zou veel tijd schelen! In het artikel is een reisadviseur echter kritisch op de uitkomst. Het idee is leuk, maar heel praktisch is het voorstel van ChatGPT niet voor gezinnen. Nieuwsgierig wat artificial intelligence voor reislustige gezinnen kan betekenen maakte ik een account aan en stelde de vraag ‘hey ChatGPT, plan je een mooie rondreis door Colombia voor ons gezin?’

Zelf plannen van een mooie rondreis door Colombia

Ik heb de afgelopen maanden heel veel reisblogs lezen, YouTube filmpjes gekeken, door Instagram highlights geswipet en reisgidsen uitgeplozen. Super leuk om te doen maar ook veel werk. De online bronnen kan ChatGPT natuurlijk ook raadplegen, ergens moet de input tenslotte vandaan komen. De meeste toeristen bezoeken de standaard highlights zoals Bogotá, Medellin, Cartagena, de koffiedriehoek, Palomino en  National Park Tayrona. Ook de familierondreizen van reisorganisaties doen een redelijk standaard rondje door Colombia.

Mijn verwachtingen vooraf

Ik verwacht dat de slimme chatbot met eenzelfde standaard voorstel zal komen als de meeste reisorganisaties en reisblogs. Omdat ik een reis voor een gezin vraag denk ik dat een rondreis zoals Riksja Family of Djoser Junior aanbieden geadviseerd wordt door ChatGPT.

Wij kiezen zelf voor enkele bestemmingen buiten de begaande paden, zoals de Pacifische kust en het bergdorp Jardín. En met jonge kinderen proberen we niet te gehaast te reizen en overal minimaal drie nachten te verblijven. Zou de slimme chatbot ook met verrassende bestemmingen komen? En hoe druk zou de planning worden?

Ik ga het uittesten en maak een gratis account aan bij OpenAI. Dat is het bedrijf achter de slimme chatbot.

ChatGPT_vakantie_rondreis

Hoe maak je een account aan voor ChatGPT?

Het aanmaken van een account is heel eenvoudig en met twee minuten gereed.

 • Ga naar chat.openai.com
 • Voer je emailadres in en maak een wachtwoord aan
 • Verifieer je emailadres
 • Vul je naam in en verifieer je telefoonnummer

Als je deze stappen hebt doorlopen opent daarna direct het chatvenster van ChatGPT. Je kunt dan onderin je scherm de eerste vraag stellen. Voeg achter je vraag ‘reageer in het Nederlands’ toe als je liever geen Engelse tekst leest.

ChatGPT_rondreis_colombia

 

Mijn vraag aan ChatGPT

De allereerste vraag die ik stelde aan de slimme chat was ‘ plan je een mooie rondreis door Colombia voor ons gezin. Reageer in het Nederlands‘. Dit antwoord met vijf bestemmingen verscheen na een kleine minuut nadenken op mijn beeldscherm (ik heb het hier een beetje ingekort):

Antwoord van ChatGPT:

Natuurlijk kan ik u helpen bij het plannen van een mooie rondreis door Colombia voor uw gezin! Colombia heeft veel te bieden, van prachtige stranden tot indrukwekkende bergen en historische steden. Hier zijn een aantal suggesties voor uw reis:

 1. Begin uw reis in de bruisende stad Bogotá. Verken de historische wijk La Candelaria en bezoek het beroemde Goudmuseum. Maak een wandeling door de heuvels van de Monserrate-berg voor een prachtig uitzicht op de stad.
 2. Ga vervolgens naar de koffieregio in het westen van Colombia. Breng een bezoek aan een van de vele koffieboerderijen, zoals Hacienda San Alberto, om te leren hoe koffie wordt verbouwd en verwerkt. Maak ook een wandeling door de schilderachtige dorpjes Salento en Filandia.
 3.  …..

Dit zijn slechts enkele suggesties voor uw rondreis door Colombia. Afhankelijk van uw interesses en voorkeuren kan ik u helpen bij het plannen van een reisroute die bij u past.

Mijn eerste indruk van het reisvoorstel van ChatGPT

Ik ben enorm verbaasd en onder de indruk van het reisvoorstel aan de Chatbot. Wat is het uitgebreid en leuk geschreven! Dit is mijn eerste kennismaking met AI en ik had de persoonlijke noot en duidelijk geschreven zinnen niet verwacht. Als je nog niet goed bekend bent met de bestemming ziet het reisvoorstel er ook best goed uit.

Toch ontdek in in het reisvoorstel van de chatbot wat onlogische dingen. Zo is een route van de koffieregio naar Cartagena het noorden en daarna naar Medellin niet heel logisch, omdat de koffieregio vlakbij Medellin ligt. Je zigzagt op die manier door het land. Daarvoor heb je dus een extra binnenlandse vlucht of lange busreis nodig. Ook eindigt het reisvoorstel in Cali in het zuiden. Niet heel logisch omdat hier geen intercontinentale vluchten naar Europa vertrekken, en de meeste reizigers vanuit Cartagena in het noorden terug vliegen naar Europa.

Die input had ik echter niet gegeven, dus dat vergeef ik de chatbot. Ik besluit mijn vraag concreter te stellen.

Bedankt voor het voorstel. Kun je een rondreis voor ons gezin maken die begint in Bogotá en eindigt in Cartagena?

De Chatbot antwoordt weer snel:

Antwoord van ChatGPT:

Natuurlijk kan ik jullie helpen bij het plannen van een mooie rondreis door Colombia! Colombia heeft zoveel te bieden, van prachtige steden tot adembenemende natuurgebieden en prachtige stranden.
Een mooie rondreis door Colombia zou kunnen beginnen in de bruisende stad Bogotá, waar je onder andere het historische centrum La Candelaria en het indrukwekkende Museo del Oro kunt bezoeken. Vervolgens zou je door kunnen reizen naar de sfeervolle koloniale stad Cartagena, waar je kunt genieten van de kleurrijke huizen, prachtige pleinen en het heerlijke eten.

Vanuit Cartagena zou je bijvoorbeeld naar het Tayrona National Park kunnen gaan, waar je kunt genieten van mooie stranden en de jungle. Ook kun je vanuit hier een bezoek brengen aan het stadje Santa Marta en het nabijgelegen Ciudad Perdida.

Een andere mooie plek om te bezoeken is de Cocora-vallei, bekend om zijn prachtige palmbomen en wandelroutes. Ook de stad Medellín is zeker een bezoek waard, waar je kunt genieten van het bruisende nachtleven en de vele bezienswaardigheden, zoals het Museo de Antioquia.

Een prima standaard antwoord lijkt me. Niks concreets qua aantal dagen en niks verrassend, maar geheel conform alle standaard rondreizen door het land. Alleen het bruisend nachtleven is niet helemaal wat we zoeken met kinderen.

Accommodaties zoeken met een Chatbot

Voor het reisschema hou ik mijn eigen planning aan, de Chatbot heeft me niet kunnen verrassen. Ik ga een stap verder, zou ChatGPT ook accommodaties kunnen aanraden?

Heb je tips voor kindvriendelijke hotels in Colombia?

Antwoord van ChatGPT:

Ja, ik kan je zeker wat tips geven voor kindvriendelijke hotels in Colombia! Hier zijn enkele opties:

 1. Hotel Charleston Santa Teresa (Cartagena): Dit hotel heeft een prachtige locatie in het hart van de oude stad van Cartagena, dicht bij vele bezienswaardigheden en restaurants. Het hotel heeft een zwembad en biedt ook kinderactiviteiten aan.
 2. Hotel Las Islas (Barú): Dit is een prachtig resort op een privé-eiland net buiten Cartagena. Het heeft een prachtig strand, een zwembad en veel activiteiten voor kinderen, zoals snorkelen en kajakken.
 3. Hotel Casa San Agustín (Cartagena): Dit hotel ligt ook in het hart van de oude stad van Cartagena en heeft een zwembad. Het biedt ook kinderactiviteiten aan, zoals kooklessen en ambachtelijke workshops.
 4. ….

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van kindvriendelijke hotels in Colombia. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties, afhankelijk van waar je naartoe gaat en wat je zoekt. Ik raad je aan om de websites van deze hotels te bekijken en ook de beoordelingen van andere reizigers te lezen om een weloverwogen keuze te maken.

Wat een uitgebreid en leuk antwoord! Ik had niet verwacht dat de Chatbot de kinderactiviteiten zou benoemen. Ik ga meteen op Booking.com kijken. Het eerste hotel in Cartagena ziet er meteen prachtig uit, en biedt met een zwembad en kinderactiviteiten precies wat we zoeken. Het heeft echter alleen tweepersoonskamers, niet heel handig met een gezin. Voor twee tweepersoonskamers zouden we voor één nacht €991,- betalen. Ehhh laat maar…

De Chatbot had blijkbaar niet door dat ik geen rijke Amerikaan ben. Ook de andere vier hotels die ChatGPT voorstelt zijn prachtige luxe resorts maar vér boven ons budget.

ChatGPT_rondreis_colombia

 

Leuke uitjes zoeken via ChatGPT

Op naar de volgende vraag. Zou de chatbot ook kindvriendelijke activiteiten voor kunnen stellen voor onze rondreis? Ik stel een concrete vraag:

Ik wil drie dagen naar Medellín. Wat zijn leuke activiteiten voor kinderen?

Antwoord van ChatGPT:
Er zijn veel leuke activiteiten in Medellín voor kinderen! Hier zijn enkele suggesties:
 1. Parque Explora: Dit is een interactief wetenschapsmuseum met meer dan 300 tentoonstellingen. Kinderen kunnen hier leren over de wetenschap, technologie en het milieu op een leuke manier.
 2. Comfama Park: Dit is een groot park met veel attracties, waaronder een kartbaan, rotsklimmen, trampolines en waterattracties. Er is ook een kinderboerderij en een picknickgebied.
 3. Jardín Botánico: Dit botanische park heeft prachtige tuinen en een vlindertuin. Er is ook een kinderboerderij en een speeltuin.

Ik vind het een leuk voorstel en noteer deze opties voor onze rondreis.

Conclusie over het plannen van een rondreis door ChatGPT

Ik ben echt positief verrast door de uitgebreide antwoorden en concrete voorstellen van de chatbot. Maar net zoals de reisadviseur in het artikel van Businessinsider al schrijft, vind ik de voorgestelde reisroute niet heel logisch. Ook heb ik geen concreet voorstel gekregen van het aantal overnachtingen per plaats, al had ik daar misschien om moeten vragen. En een bruisend nachtleven opzoeken in Medellin staat niet helemaal op onze to-do lijst met een 6-jarige erbij. Maar ja, de chatbot wist natuurlijk niet hoe oud mijn kinderen zijn. Ik had ook met oudere tieners op reis kunnen gaan die juist wel het nachtleven in willen duiken.

Voor het maken van een reisroute vind ik de ChatGPT dus niet heel nuttig, en blijft zelf uren puzzelen of een reisadviseur inschakelen een betere optie.

De voorstellen die ik kreeg voor hotels vind ik bizar duur maar erg leuk, en ik had niet verwacht dat de chatbot ook de kinderactiviteiten bij de accommodaties zou benoemen. Ik ga de ChatGPT dus in de toekomst vast wel eens gebruiken voor concrete vragen over hotels en activiteiten. Eerlijk gezegd vrees ook dat er talloze reisblogs gebruik zullen maken van artificial intelligence om content te generen. Het is makkelijk, uitgebreid en in goed Nederlands geschreven. Hoe verleidelijk is het om deze tekst te copy-pasten naar een blog?

Gaat ChatGPT de reisbureau’s en reisblogs vervangen?

Wees gerust, op deze website zal je nog steeds alleen eigen geschreven teksten vinden over bestemmingen die we zelf bezocht hebben. Dat doen we al bijna tien jaar, en juist die eigen ervaringen vind ik belangrijk. Ook mijn werkervaring en opleidingen in Communicatie en Journalistiek maken me te kritisch om zomaar teksten over te nemen van een chatbot. Ik hecht veel waarde aan brononderzoek en een eigen schrijfstijl.

Tot slot staan bij de blogs op deze website onze eigen vakantiefoto’s en maken we graag Reels en TikTok video’s bij onze blogs. Dat lukt natuurlijk niet als ik een willekeurige blog via ChatGPT genereer. Ik hoop dat onze lezers ook kritisch blijven op content en de meerwaarde van eigen reiservaringen en foto’s zullen waarderen. De OpenAI is wel een leuke ontwikkeling en ik zal het vast, net als Google, wel eens als inspiratiebron gaan gebruiken voor leuke uitjes. Maar het gaat mijn blogs absoluut niet vervangen!

Na het schrijven van bovenstaande alinea heb ik deze vraag tot slot ook gesteld aan de ChatGPT. Dikke like voor het antwoord!

ChatGPT vakantie reisblogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.