huis verkopen met kinderen

Je huis verkopen met kleine kinderen: vlucht lekker naar Landal

We hebben een druk jaar achter de rug, over een paar weken krijgen we namelijk de sleutel van onze nieuwbouwwoning. Het ontwerpen van ons droomhuis en het uitzoeken van een aannemer, keuken en badkamer is gelukkig allemaal klaar. Maar één belangrijke stap moest nog gezet worden: het verkopen van onze huidige woning. Wat zag ik daar als een berg tegenop. Niet alleen omdat we een heel fijn huis en lieve buren achter laten, maar ook omdat het grondig opruimen en schoonmaken met twee kinderen (lees: vooral de peuter) erbij nogal uitdaging is. Toen ik op Facebook aan vriendinnen vroeg hoe zij het verkopen van hun huis met kleine kinderen ervaren hadden varieerden de antwoorden van: ‘ik verhuis NOOIT MEER met kleine kinderen!’ tot ‘Een HEL!’ Niet echt een bemoedigend vooruitzicht…

Opzien tegen de bezichtigingen

Nachten lang heb ik gepiekerd hoe we het verkopen van ons huis handig konden aanpakken. Met een 7-jarige die rustig rondloopt met een cracker vol hagelslag als je nét stof gezogen hebt, en met een 2-jarige die het liefst dozen Duplo omver gooit en onderdelen van de treinbaan door de woonkamer smijt. De afgelopen tijd hebben we al best wat drukke ochtenden gehad, met de komst van een taxateur en diverse makelaars en verhuisbedrijven voor offertes. Iedere keer snel de ontbijtspullen opruimen, bedden netjes opmaken, sokken in de wasmand, stofzuigen, dweilen, kattenbak schoonmaken en ondertussen de peuter vermaken en hopen dat hij de speelhoek in de woonkamer niet laat ontploffen. De gedachte dat ik dit dagenlang zouden moeten doen, of met een beetje pech wekenlang, maakte dat ik enorm opzag tegen de bezichtigingen voor de verkoop van ons huis.

speelhoek woonkamer
De speelhoek in onze woonkamer. Voor de bezichtigingen moet dit helemaal leeg en opgeruimd zijn. Hoe dan?

Voorbereidingen op de verkoop

Begin januari plan ik de afspraken met de verkoopstyliste en de fotograaf in, en met de makelaar spreek ik de datum af waarop onze woning op Funda zal komen. Voor de week erna reserveert de makelaar alvast een aantal dagen in zijn agenda voor eventuele bezichtigingen. Deze dagen vallen toevallig precies samen met de aangekondigde tweedaagse lerarenstaking eind januari. Bij het idee dat ik het hele huis spik en span moet hebben voor de bezichtigingen mét twee kinderen in huis slaat de stress bij mij toe, tot ik een geniaal idee krijg. Wij vluchten lekker naar Landal!

Tip: boek op tijd (wat ik dus niet deed…)

Ik bekijk op de website van Landal een aantal parken in de buurt van ons huis. Onze oudste dochter is immers leerplichtig, dus vanaf ons tijdelijke verblijf zal ze wel gewoon naar school moeten kunnen. Mijn keuze valt op Landal Rabbit Hill vlakbij Apeldoorn. Een heerlijk park met een nieuwe grote binnenspeeltuin, op ruim een half uur rijden van ons huis. Het park is goed met het openbaar vervoer te bereiken voor mijn man die in Deventer werkt, en we zijn hier al vaker geweest. Landal Coldenhove is een goede tweede optie, ook mooi in de buurt en met een leuke binnenspeeltuin.

Beide parken kosten in het laagseizoen nog geen €150,- voor een midweek en rond de €250,- voor een verblijf van een week. Als je op tijd boekt heb je voor een leuk bedrag een heel relaxte week met de kinderen bij Landal, terwijl de makelaar alle tijd heeft om je opgeruimde huis te verkopen. Ik zag het al helemaal zitten, lekker aan de cappuchino in de binnenspeeltuin. Maar er ging even iets mis… Druk druk met werk, met het opruimen van de zolder, met de laatste klusjes in huis, je kent het wel. “Oh ja Landal boeken, ik doe het morgenochtend, echt”.

Oeps, plan mislukt?

En toen ging ineens die lerarenstaking definitief door. In een paar dagen tijd zijn ALLE Landal huisjes in de wijde omgeving volgeboekt. Allemaal. Zelfs de hondenbungalows, de stacaravans (midden in de winter!), en de 12-persoons huisjes. Na dagen puzzelen en alternatieven zoeken zie ik ineens een beschikbare kinderbungalow op Landal Twenhaarsveld in Holten, een verblijf van 8 dagen voor €412,50. Kassa! Een voordelig weekend boeken kan niet. Leuk hoor die staking… Maar ik heb de kinderen inmiddels een logeerpartijtje bij Bollo beloofd, dus even slikken en boeken maar…

De katten mogen ook op vakantie

Voor onze twee katten reserveer ik daarna een plekje in het kattenpension. Normaal zorgen onze lieve buren voor de katten tijdens onze vakanties, maar bij de bezichtigingen moeten de kattenbak, voerbakjes en krabpalen uit het zicht zijn. Niet handig als wij niet thuis zijn en de katten wel. De katten mogen dus ook uit logeren, weer een zorg minder bij de bezichtigingen.

huis verkopen met kinderen
Het is zover. De kijkers kunnen komen, wij vluchten tijdelijk naar Landal

Inpakken en…loslaten

Vlak na een gezellige intensieve Vakantiebeurs week kan ik beginnen met inpakken. Ons huis staat op Funda, het ‘Te Koop’ bord staat in de tuin en de eerste afspraken voor bezichtigingen druppelden binnen bij onze makelaar. Op donderdag is het tijd om te vluchten naar het Landal park. Ik breng de kinderen ‘s ochtends naar de opvang en pak daarna de auto alvast in. Kleding voor een week, eten en drinken, speelgoed en onze zwemspullen natuurlijk. Daarna maak ik een laatste grote poets- en opruimronde door het huis. Alle kranen glimmend, de schone was van de waslijn, de bedden strak opgemaakt, prullenbakken leeg. ‘s Middags rij ik alvast naar Landal Twenhaarsveld om in te checken en de bagage weg te brengen. Dan breng ik de katten naar het pension. Tot slot ruim ik thuis snel nog de kattenbakken en etensbakjes op, en laad de auto vol met verhuisdozen en de jassen van de kapstok. Ik kijk om me heen en bedenk me dat ons huis nog nooit zo leeg en schoon is geweest sinds we kinderen hebben.

huis verkopen met kinderen
De speelhoek in onze woonkamer, voor één keer helemaal opgeruimd

 

We halen samen de kinderen op bij de opvang en eten een patatje bij de snackbar. De brandschone keuken thuis is voorlopig verboden terrein. Daarna rijden we naar ons tijdelijke huisje, waar ik ‘s avonds helemaal kapot op de bank plof. Ik stuur onze makelaar een appje.

“Wij zijn een weekje gevlucht. Het huis is schoon en leeg. Succes met de bezichtigingen, we komen pas terug als je ons huis goed verkocht hebt hahaha”.

Maar stiekem meen ik het héél serieus.

Heen en weer rijden

We genieten drie dagen volop van het zwembad, koekjes bakken met Bollo en wandelen in de mooie omgeving. We dineren heerlijk in de vernieuwde Brasserie op het park, en borrelen zondagmiddag in het vakantiehuisje met vrienden. Op maandagochtend rijdt mijn man weer met onze dochter naar Deventer. Ze is keurig op tijd op school, het is nog geen half uur rijden vanaf Landal Twenhaarsveld. Uit school kan ze met een klasgenootje mee, waar mijn man haar na zijn werk weer ophaalt. Ik vermaak me ondertussen met de peuter in het zwembad en de speeltuin, en fiets naar het gezellige dorp Holten om te winkelen.

‘s Avonds als de kinderen slapen rij ik naar huis om te checken of de vloer nog schoon is, en werk daarna een paar uurtjes. Ik maak de webshop bestellingen en gereserveerde draagzakken klaar om naar klanten te versturen. Het werk gaat deze week gewoon door, ook al slapen we bij Landal.

Landal Twenhaarsveld
Elke dag zwemmen bij Landal, het lijkt bijna op een echte vakantie deze week

 

Op dinsdag en woensdag breng ik onze dochter ‘s ochtends met de auto naar school en haal haar om 14.00 uur weer op. Daarna gaan we zwemmen en spelen de kinderen heerlijk in de grote speeltuin buiten en de speelkamer in ons vakantiehuisje. Mijn man komt na zijn werk met de trein naar Holten en fietst dan naar onze vakantiewoning. Op woensdag zijn de laatste bezichtigingen van ons huis, en ‘s middags na school mogen we terug naar onze eigen woning. Ons Landal huisje is nog geboekt tot vrijdag, maar het is ook wel fijn om weer thuis te slapen en de katten op te kunnen halen bij het pension.

huis verkopen met kinderen
Nog geen half uur na thuiskomst. Daarom waren we dus een weekje naar Landal gevlucht…

 

Donderdag zijn de kinderen weer bij de opvang, en rij ik voor de laatste keer naar Holten om de verhuisdozen bij het vakantiehuisje op te halen en een beetje schoon te maken. Als we de volgende dag een mooi bod op onze woning krijgen besef ik me dat ik voor het eerst in maanden compleet onthaast ben en dat ons weekje vluchten naar Landal een fantastische keuze was.

Tips om je huis te verkopen met kinderen

Ga jij binnenkort je huis verkopen en heb je ook kleine kinderen? En woon je in een plaats waar de huizen snel verkocht worden? Spreek dan ruim op tijd met je makelaar af wanneer je huis op Funda komt en welke dagen er voor de bezichtigingen gereserveerd worden in de agenda. Probeer dit niet in een schoolvakantie of op feestdagen te laten vallen, want dan betaal je veel meer voor je vakantiehuisje en is het pension voor eventuele huisdieren misschien vol. Als je de bezichtigingen inplant van woensdag tot vrijdag heb je voldoende aan een voordeliger midweek verblijf. Wij hadden bezichtigingen gepland staan van vrijdag t/m woensdag, waardoor we een volledige week bij Landal moesten boeken.

Wij kunnen het iedereen enorm aanraden om tijdelijk ergens anders te verblijven als je huis gaat verkopen en je kleine kinderen hebt. Niet alleen om het huis netjes te houden, maar ook omdat het een heel ontspannen afsluiting is van een drukke periode van kleine klusjes in huis en flink opruimen. Wij merkten dat onze dochter, die niet wil verhuizen, best moeite had met de dozen speelgoed en knuffels die tijdelijk naar de opslagloods moesten. De ontspannen week bij Landal heeft haar heel goed gedaan, en ook onze peuter had daarna minder driftbuien.

huis verkopen met kinderen
Het huis is verkocht, de Lego Friends kan weer uit de verhuisdozen

Meer lezen over Landal met kleine kinderen

 

Dit artikel is niet gesponsord, wij betaalden ons verblijf bij Landal zelf. Op de foto’s:

  • speelhoek zelf gemaakt met Ikea Stuva speelgoedkist, en achter het deurtje een opbergsysteem Trofast met bakken
  • woonkamer: plant strelitzia en rieten mand van Intratuin
  • slaapkamer dochter: Ikea Stuva speelgoedkist met bank en Stuva kledingkast, behang van Eijffinger serie Pip Early Bird
  • slaapkamer en speelhoek: opbergboxen van Lego Storage.