Elf on the Shelf

The Elf on the Shelf: een grappige kersttraditie bij ons thuis

Misschien heb je de ‘Elf on the Shelf’ op Social Media al voorbij zien komen. Een ondeugend poppetje met rode puntmuts die in de weken voor kerstmis allerlei streken uithaalt in huis. Dat poppetje is eigenlijk een speciaal elfje die de kerstman helpt. Ik leerde Elf on the Shelf kennen via een vriendin en heb het eerste elfje vijf jaar geleden bij ons thuis geïntroduceerd. Ken jij het verhaal van deze grappige Amerikaanse kersttraditie nog niet? Dan lees je er alles over in deze blog.

Inhoudsopgave

Elf on the shelf in fruitschaal

 

Waar komt ‘The Elf on the Shelf’ vandaan?

  Elf on the shelf kinderboek
In 2005 verscheen het het kinderboek ‘The Elf on the Shelf’  in Amerika. Het verhaal van de elf is bedacht door Carol Aebersold, die er samen met haar dochter een prachtig prentenboek over maakte. Enkele jaren later was het boek al een hit in Amerika.

Sinds enkele jaren zie je ook in Nederland foto’s van elfjes opduiken op Social Media.

Het verhaal van ‘The Elf on the Shelf’

Het kinderboek gaat over een groep magische elfjes die de kerstman helpen, als een soort spionnen in de tijd voor kerstmis. De elfjes verstoppen zich vanaf eind november in de huizen van mensen. ‘s Nachts vliegen de elfen terug naar de Noordpool om aan de kerstman de goede en slechte dingen van de dag te vertellen. ‘s Ochtends heel vroeg vliegt de elf weer naar het gezin terug.

Elke dag verstopt de elf zich op een ander plekje in huis. Het elfje is echter een beetje ondeugend, waardoor het elke ochtend een verrassing is voor de kinderen wat ze nu weer uitgespookt heeft.

Het verhaal heeft wel wat overeenkomsten met Zwarte Piet (Luisterpiet) die in de periode voor Sinterklaas in de gaten houdt of kinderen lief zijn, en de verlanglijstjes naar Sinterklaas brengt.

Bestel het Nederlandstalige boek met de elf bij Bol.com

Bestel het Engelstalige boek met de elf bij Amazon.nl

 

Elf on the shelf op een decoratie rendier

 

De spelregels van ‘The Elf on the Shelf’

Je koopt het kinderboek gewoonlijk samen met het bijbehorende elfje in één pakket. In het boek staat uitgelegd dat er een aantal heel belangrijke spelregels zijn bij het verhaal. Zo mogen de kinderen de elf absoluut niet aanraken, want dan verdwijnt de magie van de elf voor altijd. Met een peuter in huis is die regel best een uitdaging trouwens.

De elf krijg haar magie pas zodra je haar een naam geeft. Alleen als de elf voor het eerst bij je in huis komt mag je haar aanraken om uit de doos te halen. Daarna lees je het boek met je kinderen, en geef je de elf haar naam. Op dat moment begint de spannende tijd met de magische elf, tot aan Kerstmis.

Ons eerste elfje heet ‘Maya’. Enkele jaren later kwam daar een vriendje bij, ‘Moos’.

De kinderen mogen de elf dus niet aanraken, maar wel tegen haar praten. De kerstman moet natuurlijk wel via de elf weten wat de cadeauwensen van de kinderen zijn. Als je niet aan cadeautjes voor de kinderen doet met kerstmis is het ‘Elf on the Shelf’ verhaal misschien niet zo leuk om te doen.

Wanneer komt Elf on the Shelf in huis?

In Amerika komen de elfjes meestal bij hun familie aan tussen 24 november en 1 december, dit is de Scout Elf Return Week. Vaak is dit tegelijk met het opzetten van de kerstboom, na Thanksgiving. Gelooft je kind nog in Sinterklaas? Dan kun je de elf gerust na 5 december laten arriveren in plaats van rond 24 november. Bij ons verschijnen Maya en Moos rond 6 december, of in het eerste weekend na de verjaardag van Sinterklaas. Ik vind het niet erg om maar twee weken grappige streken te hoeven verzinnen.

In de Amerikaanse traditie neemt de elf op kerstavond afscheid van het gezin. Op Eerste Kerstdag is de elf ‘s ochtends verdwenen en liggen de cadeautjes voor de kinderen onder de kerstboom. Je kunt hier natuurlijk je eigen invulling aan geven.

Tips voor een leuke tijd met de elf in huis

  • Vergeet niet om de elf elke dag te verplaatsen. Zet een reminder in je telefoon. Je zal niet de eerste ouder zijn die ‘s ochtends heel vroeg op staat om de elf snel een nieuwe plek te geven
  • Bestel het boek met de elf op tijd, eind november is het vaak uitverkocht
  • Een PDF met Nederlandstalige briefjes van de elf kun je hier gratis downloaden
  • Je hoeft helemaal niet creatief te zijn om leuke verstopplekjes en gekke streken voor je elf te verzinnen. Voor inspiratie spiek je gewoon op ons Pinterest bord of op Instagram. Er zijn ontzettend veel leuke voorbeelden te vinden als je zoekt op #elfontheshelf
  • Begin op tijd met de voorbereiding als je accessoires zoals poppenkleding of stickers wil maken of bestellen. Op Amazon staan veel leuke dingen maar de levertijd is soms enkele weken.
  • Maak van tevoren een lijstje en verzamel eventuele accessoires, dan hoef je ‘s avonds niet na te denken of nog snel iets te knutselen
  • Stuur in de zomer een vakantiekaartje met een foto van de elf naar je kind, of een felicitatiekaart als je kind jarig is. Zo wordt de elf niet vergeten.

Elf on the shelf speelt spelletje

 

The Elf on the Shelf boek+pop kopen

Het boek ‘The Elf on the Shelf’ is oorspronkelijk Engelstalig. Sinds 2023 is er ook een Nederlandse vertaling verschenen! Wij gebruiken het Engelse boek, tijdens het voorlezen vertaal ik de zinnen in het Nederlands voor de kinderen.

Bestel het Nederlandstalige boek met de elf bij Bol.com

De oorspronkelijke elf is een blanke vrouwelijke versie met blauwe ogen. Maar Elf on the Shelf is natuurlijk met haar tijd meegegaan, en tegenwoordig zijn er verschillende varianten te koop. Zo zijn er bijvoorbeeld een meisje met donkere huidskleur, een jongetje met donkere huidskleur en bruine ogen, en een blank jongetje verkrijgbaar. Voor ieder wat wils!

Elf on the shelf varianten

Leuke accessoires bij je elf

De grappige streken die de elf ‘s nachts uithaalt kun je nog leuker maken met accessoires, zoals een schommeltje voor aan het plafond of een kookschort. Dit zijn de kant en klare accessoires die je online kunt kopen:

Je kunt natuurlijk ook zelf wat knutselen. Zo maakte ik een luchtballon van een leeg karton, touw en een ballon. Voor de klimmuur gebruikte ik goedkope rozetten voor cadeauverpakkingen bij Action. De Elsa die ons elfje in een blok ijs toverde komt uit de Lego verzameling van mijn dochter. Een pak Oreo koekjes, een wc rol of een bus Pringles chips is ook helemaal prima, de elf hoeft echt niet veel geld te kosten.

Als je de elf gewoon in de kerstboom hangt, of in de hal de schoenveters aan elkaar laat knopen, dan heb je helemaal geen extra accessoires nodig.

elf on the shelf in ijsblok

 

De grappigste Elf-acties bij ons thuis

De allerleukste acties van de elfjes vragen wat voorbereiding of creativiteit. Zo verstopten we de elf Maya al eens in de tv en een blok ijs. En met een schaar heeft ze de gordijnen bewerkt, en de pyjama van onze kleuter. Die gezichten van de kinderen ‘s ochtends zijn goud waard.

Na een nachtje logeren heeft de elf de gehele slaapkamer van onze dochter ingepakt met cadeaupapier.

De elf stiekem naast een slapend kind leggen en een selfie maken is ook erg leuk, net als tekenen op papa of mama met een oogpotlood. Op ons Pinterest bord vind je meer dan 100 voorbeelden van acties die de elf bij ons thuis uit heeft gehaald.

Elf on the shelf tafelvoetbal

Elf on the Shelf met nerf

 

Probeer de grapjes van de elf ook aan te laten sluiten bij de interesses van je kind. Zo hebben de elfjes bij ons al Minecraft gespeeld op de Nintendo, met de Nerf gespeeld, en pakken ze regelmatig spelletjes en Lego.

Knuffels, poppen en speelgoedauto’s zijn ook heel handig om te gebruiken bij je elf acties. En de keuken is bij ons ook een regelmatige verstopplek: in de koelkast, de keukenlade of in de magnetron met een popcorn-feestje.

elf on the shelf in badelf on the shelf besteklade
Elf_on_the_shelf_autowasElf on the shelf keukenmachine

 

Gratis printables in het Nederlands

Misschien heb je op social media of Etsy de vele printables gezien met leuke briefjes van de elf voor je kind. Deze zijn eigenlijk altijd Engelstalig. Speciaal voor de Nederlandse elf-fans hebben wij nu een set met 19 kaartjes gemaakt die je kind zelf kan lezen, in het Nederlands. Helemaal gratis, en je hoeft geen email adres achter te laten. Je mag ons natuurlijk wel bedanken door een virtueel kopje koffie te kopen via Buy me a coffee. Delen van deze blog onder je vrienden vinden we ook leuk!

Meer cadeau-inspiratie voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.