Campingtoiletten

Van emmer tot Porta Potti: plassende kids op de camping

Met een toiletrol onder je arm naar het toiletgebouw: de ervaren kampeerder boeit het niet, anderen gruwelen ervan. Toen wij nog met een baby kampeerden dacht we niet na over de mogelijkheden voor campingtoiletten. De baby droeg een luier, en wij liepen zelf gewoon naar het toiletgebouw, ook ‘s nachts. De baby werd een peuterdame die nét zindelijk was toen we in 2015 in Zweden gingen kamperen. Geen luiers meer mee dus, maar wat dan wel? Steeds met een peuter naar het toiletgebouw rennen voor een plasje? Een potje mee? We zetten alle opties voor zindelijke kids op de camping op een rij: van plasemmer tot Porta Potti.

Campingtoilet

0. Niks meenemen: gewoon naar het toiletgebouw lopen

Mijn eerste gedachte is om met mijn peuter gewoon met ons naar het toiletgebouw op de camping te gaan. Maar ik vrees toch dat ik natte broeken mag uitspoelen als het toiletgebouw nét te ver weg blijkt te zijn. En het is ook niet lief om met een half slapende peuter om 23.00 uur in haar pyjama naar het toiletgebouw te gaan voor een laatste plasje. Toch maar op zoek naar een alternatief dus…

1. Heel compact: een plaspotje

Tijdens de wintersportvakantie hebben we een handig reispotje meegenomen voor onze peuterdame. Zou dit een optie zijn voor de camping? Het binnenpotje kan er makkelijk uit, maar ik realiseer me dat ik dan minstens 6x per dag de inhoud van het potje ergens moet laten. Een afsluitbare toiletemmer meenemen dus, of voor elk plasje alsnog naar het toiletgebouw lopen. Ik denk dat het potje maar thuis blijft.

2. Lekker basic: de toiletemmer

Zelf heb ik met mijn ouders jarenlang heel basic gekampeerd: in de vouwwagen, zonder stroom en campingtoilet. Overdag gingen we voor een plasje naar het toiletgebouw, en voor de nacht was er de bekende knaloranje toiletemmer met deksel. Die basic toiletemmers blijken nog steeds te bestaan, maar tegenwoordig zijn ze gewoon wit. De Curver toiletemmer is er in twee varianten: een model van 5 liter en 10 liter, respectievelijk 21 en 30 cm hoog. Voor een peutertje is de kleinste versie prima geschikt. De Curver emmer heeft een brede rand, een los deksel en een handvat. Een praktische oplossing voor nog geen 15 euro.

De rand van de Curver toiletemmer zit echter niet erg comfortabel. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind zo snel mogelijk van die plasemmer af wilde, omdat de rand pijn deed. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook toiletemmers te koop met een wc bril en deksel. Dat zit veel comfortabeler dan een smalle rand van een gewone emmer. Wij vonden de volgende opties:

Toiletemmer met wc bril

Omvallende toiletemmers…

Een zoektocht op kampeerforums brengt ons al snel op een nadeel van een toiletemmer. Emmers met een smalle diameter staan niet stabiel, waardoor de kans aanwezig is dat de emmer omvalt als je kind na het plassen opstaat. Omdat je de emmer in een hoek van de voortent plaatst kan je spelende kind er tegen aan stoten, waardoor je met een beetje pech het inritsbare kuipzeil mag dweilen. Brrr, liever niet!

Gelezen op het Vouwwagenforum:
“Wij hebben een plasemmer voor ‘s nachts. In verband met het omvallen zetten we de plasemmer in een stevig plastic krat. De kinderen kunnen de randen van het krat dan vast houden als steun en mocht de emmer omvallen dan ligt de inhoud in het krat en niet op de vloer”.

3. Luxe plassen op de Porta Potti

Toch maar aan de Porta Potti dan? Hoewel we altijd zeiden niet zo’n ding mee te willen nemen vanwege de ruimte, lijkt het met een klein kind wel de meest praktische oplossing. Geen sprintjes trekken naar het toiletgebouw en geen kans op omvallende emmers. Wij hebben de Thetford Qube 345 getest een draagbaar campingtoilet die precies hoog genoeg is voor onze peuter. Onze ervaring lees je in deze uitgebreide blog. De Qube 345 heeft een zithoogte van 32 cm.

Dit gaan we dus nóóit meenemen…. Dus wel!

4. Caravan: inbouw cassettetoilet

Als je met een caravan of camper gaat kamperen, zit er vaak een cassettetoilet ingebouwd. Dan hoef je niet na te denken over toiletemmers of losse Porta Potti’s. De enige discussie is dan wie het de afvaltank gaat legen.

porta potti camping

Onze ervaring na jaren kamperen met kinderen

Inmiddels zijn we vele jaren én een kind verder. De jongste kampeerder is nu vier jaar. De Thetford Qube gebruiken we sinds zes jaar en we zijn er super tevreden over! Wat ons betreft is dit een echte aanrader als je gaat kamperen met kleine kinderen. Qua formaat is hij nauwelijks groter dan de BranQ toiletemmer. De cassette van de Qube hoeven wij slechts één keer per week te legen. Ideaal!

De BranQ toiletemmer hebben we aangeschaft voor thuis. We gebruiken hem in de zomer in de bijkeuken of buiten, als de kinderen zwemmen in de tuin. Zo hoeven ze niet met natte badkleding door het huis te lopen voor het toilet. De grote BranQ (zithoogte 37 cm) bleek voor onze vierjarige een flinke maat te groot, hij kon nog lang niet met de voeten aan de grond. Daardoor viel de toiletemmer om als hij probeerde te zitten. De kleinere maat (zithoogte 26 cm) is perfect voor kleuters. Door de vierkante vorm van de emmer staat hij ook stabieler dan de ronde Curver plasemmer.

Wat is jouw oplossing?

Waar plassen jouw kinderen als je met de tent of vouwwagen op vakantie gaat? Heb je nog een alternatief die hierboven niet genoemd is? We zijn heel benieuwd!

Lees meer over kamperen met kinderen

 

4 comments

  1. Gewoon de plasemmer en doe een luier (pamper of incontinentieluier) onderin. De plas wordt geabsorbeerd en je kunt de luier gewoon in de vuilnisbak gooien. Het ruikt niet en je hoeft niet zo bang te zijn dat de kinderen een volle emmer omgooien. De lege emmer gewoon even omspoelen en als ie droog is, kan er weer een luier in.

  2. Hi, leuk deze website gevonden te hebben; ik zoek al heel lang naar een 5L toilet emmer zoals wij die vroeger in de jaren 60 hadden (lichtgeel was die!). Een gewone plastic emmer met een hele brede rand en een deksel. Geen poespas. Niets speciaals, alleen een hele brede rand om op te zitten. De enige modelen die ik heb kunnen vinden hebben (A) een wc deksel [will ik niet; wil gewone deksel die helemaal afgelicht kan worden) and (B) wel 20L – wie heeft dat nou nodig?!? Heeft er iemand een suggestie please?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.