Home » Kamperen met kinderen » Van emmer tot Porta Potti: plassende kids op de camping
Campingtoiletten

Van emmer tot Porta Potti: plassende kids op de camping

Met een toiletrol onder je arm naar het toiletgebouw: de ervaren kampeerder boeit het niet, anderen gruwelen ervan. Toen wij nog met een baby kampeerden dacht we niet na over de mogelijkheden voor campingtoiletten. De baby droeg een luier, en wij liepen zelf met de toiletrol naar het toiletgebouw. De baby is inmiddels een peuterdame die nét zindelijk is als we gaan kamperen. Geen luiers meer mee dus, maar wat dan wel? We zetten alle opties voor zindelijke kids op de camping op een rij: van plasemmer tot Porta Potti.

Campingtoilet

1. Niks meenemen: gewoon naar het toiletgebouw lopen

Mijn eerste gedachte is om met mijn peuter gewoon met ons naar het campingtoilet te gaan. Maar ik vrees toch dat ik natte broeken mag uitspoelen als het toiletgebouw nét te ver weg blijkt te zijn. En het is ook niet lief om mijn half slapende peuter om 23.00 uur in haar pyjama naar het toiletgebouw te laten lopen voor een laatste plasje. Toch maar op zoek naar een campingtoilet dus…

2. Heel compact: een plaspotje

Tijdens de wintersportvakantie in februari hebben we een handig reispotje meegenomen voor onze peuterdame. Zou dit een optie zijn voor de camping? Het binnenpotje kan er makkelijk uit, maar ik realiseer me dat ik dan minstens 6x per dag de inhoud van het potje ergens moet laten. Een afsluitbare toiletemmer meenemen dus, of voor elk plasje alsnog naar het toiletgebouw lopen. Ik denk dat het potje maar thuis blijft.

3. Lekker basic: de toiletemmer

Zelf heb ik met mijn ouders jarenlang heel basic gekampeerd: in de vouwwagen, zonder stroom en campingtoilet. Overdag gingen we voor een plasje naar het toiletgebouw, en voor de nacht was er een knaloranje toiletemmer met deksel. Die basic toiletemmers blijken nog steeds te bestaan, maar tegenwoordig zijn ze gewoon wit. Curver heeft bijvoorbeeld een model van 5 liter (€11,99) en 10 liter (13,49), respectievelijk 21 en 30 cm hoog. Voor een peutertje is de kleinste versie prima geschikt maar voor grotere kinderen is dit echt te laag. De Curver emmer heeft een brede rand, een los deksel en een handvat.

De rand van de toiletemmer lijkt me niet erg comfortabel zitten. Ik kan me nog herinneren dat ik als kind zo snel mogelijk van die plasemmer af wilde, omdat de rand pijn deed. De Reliance Luggable Loo toiletemmer met wc bril lijkt al comfortabeler. Hij is met 37 cm ook iets hoger, en ziet er meer uit als een echt toilet. Met €37,99 is hij wel flink duurder dan de Curver emmer.

Toiletemmer met wc bril

Een zoektocht op kampeerforums brengt ons al snel op een nadeel van de toiletemmer: door de smalle diameter staat hij niet stabiel, waardoor de kans aanwezig is dat de emmer omvalt als je kind na het plassen opstaat. Omdat je de emmer in een hoek van de voortent plaatst kan je spelende kind er tegen aan stoten, waardoor ik met een beetje pech het inritsbare kuipzeil mag dweilen. Brrr, liever niet!

Gelezen op het Vouwwagenforum:
Moos: “Wij hebben een plasemmer voor ‘s nachts. In verband met het omvallen zetten we de plasemmer in een stevig plastic krat. De kinderen kunnen de randen van het krat dan vast houden als steun en mocht de emmer omvallen dan ligt de inhoud in het krat en niet op de vloer”.

4. Luxe plassen op de Porta Potti

Toch maar aan de Porta Potti dan? Hoewel we altijd zeiden niet zo’n ding mee te willen nemen vanwege de ruimte, lijkt het met een klein kind wel de meest praktische oplossing. Geen sprintjes trekken naar het toiletgebouw en geen kans op omvallende emmers. Binnenkort gaan we de Thetford Porta Potti Qube 345 testen, een draagbaar campingtoilet die precies hoog genoeg is voor onze peuter. We zijn heel benieuwd hoe het bevalt, en vooral wie de afvaltank mag gaan legen…

Dit gaan we dus nóóit meenemen…. Dus wel!

5. Caravan: inbouw cassettetoilet

Als je met een caravan of camper gaat kamperen, zit er vaak een cassettetoilet ingebouwd. Dan hoef je niet na te denken over toiletemmers of losse Porta Potti’s. De enige discussie is dan wie het de afvaltank gaat legen, maar ook hier zijn tegenwoordig handige oplossingen voor. Binnenkort trouwens meer hierover!

Wat is jouw oplossing?

Waar plassen jouw kinderen als je met de tent of vouwwagen op vakantie gaat? Heb je nog een alternatief die hierboven niet genoemd is? We zijn heel benieuwd!

4 comments

  1. Gewoon de plasemmer en doe een luier (pamper of incontinentieluier) onderin. De plas wordt geabsorbeerd en je kunt de luier gewoon in de vuilnisbak gooien. Het ruikt niet en je hoeft niet zo bang te zijn dat de kinderen een volle emmer omgooien. De lege emmer gewoon even omspoelen en als ie droog is, kan er weer een luier in.

  2. Hi, leuk deze website gevonden te hebben; ik zoek al heel lang naar een 5L toilet emmer zoals wij die vroeger in de jaren 60 hadden (lichtgeel was die!). Een gewone plastic emmer met een hele brede rand en een deksel. Geen poespas. Niets speciaals, alleen een hele brede rand om op te zitten. De enige modelen die ik heb kunnen vinden hebben (A) een wc deksel [will ik niet; wil gewone deksel die helemaal afgelicht kan worden) and (B) wel 20L – wie heeft dat nou nodig?!? Heeft er iemand een suggestie please?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.