Het kampeerseizoen is weer begonnen! Overdag is de temperatuur heerlijk, maar de nachten kunnen nog best koud zijn. Hoe blijf je dan lekker warm? En hoe zorg je dat je kinderen lekker warm kunnen slapen? Wij delen onze ervaring en tips van ruim tien jaar kamperen met kinderen bij koude nachten.
Niet alleen in het vroege voorjaar, maar ook hartje zomer kan het best fris zijn ‘s nachts. In Zuid-Zweden en in de Oostenrijkse bergen hebben we regelmatig onze campingkachel gebruikt, en waren we heel blij met onze goede slaapzakken.
Een goede ondergrond voor kamperen bij koude nachten
Lekker warm slapen begint bij een goede ondergrond. Standaard luchtbedden isoleren slecht en door optrekkende kou wordt je luchtbed snel koud. Luchtbedden zijn daarom niet aan te raden als je gaat kamperen in het vroege voorjaar. Een self inflatable slaapmat is gevuld met schuim en isoleert daarom wel goed. Ook een matras van een vouwwagen of caravan is een prima warme ondergrond om op te slapen.
Moet je nog een kampeeruitrusting aanschaffen? De SI slaapmatten Exped Megamat 10 LXW en de Redwood Stretch Limousine, beide 10 cm dik, komen als beste uit diverse testen. Dit zijn heel populaire slaapmatten van topkwaliteit.
Een voordeliger optie is de slaapmat van Decathlon. Deze wordt vaak gebruikt in combinatie met de opblaasbare lattenbodem. Daarmee lig je van de grond af, wat heel fijn is bij koude nachten. Wij hebben deze combinatie zelf ook voor als de kinderen in het bijzettentje slapen.
Met een goede onderlaag ónder je luchtbed of SI slaapmat voorkom je dat kou optrekt. Hiervoor kun je een isolatiematje, wollen deken of fleecedeken gebruiken. Wij vinden deze aluminium isolatiematjes heel fijn, ze zijn compact en heel licht. Wij gebruiken ze altijd onder een slaapmat als we de lattenbodem niet gebruiken.
Warme deken of slaapzak
De volgende stap is een warme deken of slaapzak. Slaapt je kindje nog in een babyslaapzak? Dan is een winterslaapzak met mouwen met een TOG waarde van 3 of 3,5 heel geschikt. De vier seizoenen slaapzakken van Puckababy en ErgoPouch zijn hiervoor een aanrader. Wij kochten deze voordelig tweedehands en gebruikten hem alleen op de camping.
- Tip: de Puckababy 4 seizoenen slaapzak bij Prenatal
- Bekijk de actuele prijs van de Puckababy bij Bol.com
Kleine kinderen kunnen ook in een slaaptentje zoals de Deryan Travel Cot of het Nomad Kids Travel Bed slapen. De kleinere ruimte verwarmt sneller dan een grote tent.
Voor kinderen vanaf ongeveer 2,5 jaar is een goede mummiemodel slaapzak met capuchon is het fijnst bij koude nachten. Een dons slaapzak is het allerwarmst, maar wel behoorlijk prijzig.
Wij gebruiken al jaren de Nomad Triple-S slaapzakken en zijn echt groot fan. Dit is een 3-seizoenen slaapzak met een dikke en dunne kant, die zowel in het frisse voorjaar als hoogzomer te gebruiken is. Ze hebben een goede isolatiewaarde en je kan ze als deken én mummiemodel gebruiken. Je koopt deze slaapzak o.a. bij Bever of Nomad NL. Wij hebben de modellen voor volwassenen en de Junior maat voor de kinderen.
Slaap je liever onder je eigen dekbed? Dat kan natuurlijk ook. Hou er wel rekening mee dat katoen sneller klam wordt en koud aanvoelt. Zorg dat je je dekbed goed lucht zodat hij kan drogen na een vochtige nacht.
Een fleecedeken in of op je slaapzak biedt ook extra warmte. Zelf hebben we altijd fleecedekens mee voor koude avonden en nachten. Fleece gaat wel sneller zweten, wat er juist voor kan zorgen dat je afkoelt. Als je een fleecedeken in je slaapzak gebruikt wees dan wel voorzichtig. Ik vind het zelf heerlijk, maar werd afgelopen zomer wakker met de deken verstrengeld om mijn nek. Dat was schrikken! Het is veiliger om van je fleecedeken een slaapzakje te naaien, zodat hij niet omhoog kan kruipen.
Warme kleding voor koude nachten
In plaats van een fleecedeken kun je ook een fleece pyjama of onesie dragen ‘s nachts. Heerlijk warm en kinderen vinden het vaak erg prettig. Ook hier geldt weer dat fleece wel snel zweet, waardoor je kind nat bezweet kan raken en afkoelt.
Het is daarom beter om wollen kleding of onderkleding te dragen. Wij nemen altijd een setje thermokleding mee voor de kinderen als we gaan kamperen. Deze kunnen ze onder de pyjama dragen. Merinowollen ondergoed is ook een fijne onderlaag.
Omdat je de meeste warmte via je hoofd verliest is een muts een aanrader om je warm te houden. Zeker voor kleine kinderen raden we echt aan om een muts in te pakken. We kochten voor de vakantie in Lapland heel fijne dunne merinowollen mutsen bij Decathlon. Deze nemen we voortaan ook mee als we gaan kamperen.
Kampeer je in het voorjaar en is het overdag ook fris of nat? Dan zijn de softshell speelpakken van iELM een aanrader. Ze zijn warm en waterproof. Onze kinderen hebben hier uren in gespeeld op de camping en in speelbossen.
Droge haren en warme voeten
Onze kinderen vinden het fijn om ‘s avonds te douchen na een dag spelen in het zand of zwemmen. Vooral onze tiener heeft dan vaak drijfnatte haren als ze gaat slapen. Natte haren zorgen echter voor een koud hoofd. Een haarhanddoek gebruiken na het douchen of de haren even föhnen is dan beter. Wij hebben altijd een compacte haarhanddoek van Decathon mee naar de camping.
Koude voeten zijn net als natte haren niet prettig als je wil slapen. Zorg ervoor dat de voeten van je kind na het avondeten niet drijfnat zijn, want dan worden ze eerder koud. Extra droge sokken en warme schoenen zijn handig voor de koude avonden. Wij zijn ook fan van lekker warme (wollen) slaapsokken die niet knellen.
Verwarming en kruiken voor kamperen bij koude nachten
Ondanks een goede Nomad slaapzak, fleecedeken en thermoshirt kan ik het nog best koud hebben in de tent. We hebben daarom altijd een goede electrische camping kachel mee. Deze gebruiken we soms ‘s avonds in de voortent, maar hij heeft ook wel eens de halve nacht aan gestaan. In de meivakantie bij camping Sallandshoeve bijvoorbeeld toen het ‘s nachts zo’n vijf graden was, maar ook regelmatig in Oostenrijk.
bekijk de actuele prijs van de Eurom heater bij Kampeerwereld
Als je in een koud bed stapt is het soms lastig om jezelf warm te krijgen. Daarom verwarm ik regelmatig de slaapzakken voor met een kruik, heerlijk is dat!
Hiervoor gebruik ik een lege frisdrankfles die ik bij het toiletgebouw vul met heet water. Een half uurtje in de slaapzak en je stapt een fijn warm bed in. Laat de kruik ‘s nachts niet in de slaapzak liggen! Ook als de kruik niet heet is kun je toch brandwonden oplopen als je er met je blote huid enkele uren tegenaan ligt.
Niet door de kou naar het toiletgebouw lopen
Ken je dat, lig je heerlijk in je warme slaapzak, moet je naar het toilet… Niets zo vervelend dan in je pyjama de tent uit moeten. Wij hebben een kleine Porta Potti campingtoilet van Thetford en vinden dat ideaal bij kou en regen ‘s nachts. In onze blog lees je alles over campingtoiletten en toiletemmers.
Meer tips voor warme nachten?
Wat zijn jouw tips om warm te blijven bij kamperen in het voorseizoen? We zijn heel benieuwd!