Kamperen

Veilig kamperen met kleine kinderen

Nog een paar dagen en dan begint in Noord-Nederland de schoolvakantie. Bijna 3,3 miljoen Nederlands gaan deze zomer met de tent, caravan of vouwwagen op reis voor een paar weken oer-Hollands kamperen. Voor kleine kinderen is kamperen één groot feest: lekker de hele dag buiten spelen, vriendjes maken en zwemmen. Onze kleine dame was nog geen jaar oud toen we met de tent gingen proefkamperen bij Utrecht (koud en nat!). Met 14 maand ging ze als volleerd kampeerder een maand mee rondtrekken door Litouwen en Letland.Voor ouders kan zo’n kindvriendelijke kampeervakantie best stressvol zijn. Wat hoe hou je je kinderen in de buurt van je tent? Leg je er alvast bij neer dat de eerste vakantiedag niet echt ontspannen zal zijn. De caravan op de plek zetten met een dreumes die aan je been hangt, spullen die je nergens kunt vinden, een kleuter die er vandoor gaat richting speeltuin en ondertussen hebben jullie flink honger gekregen. Je zou bijna vergeten dat kamperen ná de eerste dag echt heel leuk is. Kids Travel Service geeft je alvast een paar tips voor een heerlijke kampeervakantie met kleine kinderen.

Veiligheid eerst

Voordat het relaxen echt kan beginnen moet eerst je tijdelijke huis geïnstalleerd worden. Na een lange reis wil je vaak zo snel mogelijk de tent of caravan opzetten. Op die momenten kan je kind echter nét iets verder lopen dan je eigenlijk wil, of verdwalen omdat alles om hem heen anders is. Neem dus na aankomst op je campingplek eerst even de tijd om samen met je kind goed om je heen te kijken.

Handige tips

  • Loop een paar keer samen naar het toiletgebouw en de speeltuin en terug. Spreek herkenningspunten af die voor je kind makkelijk te onthouden zijn.
  • Spreek af hoe ver je kind van jou vandaan mag lopen. Tot aan de derde caravan, of tot aan de speeltuin aan het eind van het pad?
  • Kies voor de veiligheid geen plaats direct aan het water of een drukke weg.
  • Is er wel open water in de buurt? Trek je kind dan een zwemvest, zwemblaasjes of knaloranje veiligheidsvest aan als jij de tent opzet. Zo valt je kindje net iets meer op als het stiekem toch richting waterkant gaat.
  • Heb je een kleine wegloper? Zet je kind tijdens het opzetten van je tent met wat speelgoed in de kinderstoel of het campingbedje.
  • Ga je met de caravan op reis en heb je ruimte genoeg voor extra bagage? Dan kun je een campingbox meenemen om een veilige speelplek te creëren.
  • Nog handiger: draag je kindje op je rug in een draagdoek of (ergonomische) draagzak. Denk er aan dat je met een rekbare draagdoek (zoals een ByKay) niet mag rugdragen.
  • Ben je helemaal geïnstalleerd? Check dan of de stroomaansluiting achter je tent of caravan goed beveiligd is. Vergeet ook de stopcontactbeveiligers niet in je stekkerdozen.
  • Heeft je kind een SOS bandje om met jouw telefoonnummer erop? Schijf je plaatsnummer van de camping en de nationaliteit erbij.  Geen bandje om? Schrijf het plaatsnummer dan met stift op de hand van je kind.
Open water: veilig in de kinderstoel
Heb je geen moeite met opmerkingen van je tijdelijke buren? Dan werkt een tuigje van de kinderstoel, scheerlijn en haring (of hondenpen/wokkel) ook goed tegen weglopers. Handig en veilig op de stressmomenten dat beide ouders even samen de tent moeten opzetten en een paar ogen tekort komen (niet bedoeld om jou rustig een boek te laten lezen, maar dat begrijp je zelf ook wel).

Bij de hand

Je bent eindelijk op je campingplaats gearriveerd, haalt je kind uit de autostoel en ruikt dat de tent nog even moet wachten… En dan kom je er achter dat de luiers goed verstopt onderin de tas achterin de vouwwagen zitten. Daarna heeft je kind honger en blijken de crackers in het boodschappenkrat onbereikbaar achterin de auto te staan. Tja, het overkwam mij vorige week nog bij een weekendje kamperen in Drenthe. Maak dus thuis alvast een tas klaar met de eerste must-haves na aankomst, en leg deze op een makkelijk bereikbare plek (en vergeet niet om dit te zeggen tegen de partner die de auto inpakt!)

  • luiers en billendoekjes
  • setje reservekleren
  • snacks, crackers en pakjes drinken
  • snoetenpoetsers en zakdoeken
  • zonnebrandmiddel en pet/zonnehoedje
  • speelgoed en/of tablet
  • kinderstoel of campingbedje als tijdelijke box

Handige hulp

Ook je kindje is na de reis moe en wil aandacht. Ondertussen wil jij de tent opzetten en de bedden opmaken. Jouw “ga maar even zelf met de autootjes spelen” gaat nu waarschijnlijk niet werken. Bedenk daarom leuke klusjes voor je kind om mee te helpen. Ik besefte me vorige week op de camping ineens waarom ik van mijn vader altijd de ontzettend belangrijke taak kreeg om na de vakantie de tentharingen met een oude afwasborstel schoon te maken…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.