Je peuter bezig houden in het vliegtuig

Elke ouder die met een dreumes of peuter gaat vliegen vraagt het zich af: hoe kan ik mijn kind urenlang bezighouden? Een terechte vraag. Waar vliegen met een baby nog een makkie is, wordt het een stuk lastiger zodra je kindje kan lopen en een eigen willetje krijgt. Ik geef het eerlijk toe, ik was kapót na twee uur vliegen met een vermoeide peuter van twee jaar die weigerde te gaan slapen. Vliegen met een dreumes of een peuter vraagt daarom wat extra uitdaging én voorbereiding. Wij geven je onze speelgoedtips voor in het vliegtuig.

Onmisbaar: de tablet

Op nr 1 van alle vliegtuigvermaak staat natuurlijk de tablet of iPad. Wat ons betreft is die onmisbaar tijdens een vakantie met een dreumes of peuter. Een filmpje kijken, spelletje doen of puzzelen: het kan allemaal makkelijk. Zet voor je vakantie alvast enkele nieuwe filmpjes en spelletjes op je tablet die je kindje nog niet kent, en zorg er vooral voor dat de accu goed opgeladen is! Neem eventueel een koptelefoon mee om je medepassagiers niet teveel te storen. Voor dreumesen en peuters zijn korte filmpjes leuk van bijvoorbeeld Zandkasteel, Dora, Brandweerman Sam en de Wielen van de bus. De (gratis) apps van Lego Duplo zijn ook erg leuk voor peuters, zoals Zoo, Ice cream en Trains. En natuurlijk kun je kleurplaten, memory en puzzels op de tablet zetten.

Tablet peuter vliegtuig
Duplo Trains spelletje spelen op de tablet

Tip: veel en praktisch speelgoed

Een dreumes of peuter is in het vliegtuig snel afgeleid. Al die mensen om hem heen, geluiden, lampjes en natuurlijk het vliegen zelf zijn reuze interessant, en waarschijnlijk is je kindje ook moe van het vroege opstaan. De spanningsboog van je kind is dan heel kort, dus zorg voor genoeg speeltjes om regelmatig iets anders aan te kunnen bieden. Neem ook praktisch speelgoed mee, waar je niet teveel ruimte voor nodig hebt en dat geen geluid maakt. Speelgoed dat snel op de grond kan vallen is niet handig, dus laat de Lego en kleurpotloden maar in je koffer.

Spelen, lopen, lezen en snacken afwisselen

Heeft je kindje een kwartiertje lief zelf gespeeld en is hij nu toe aan iets anders? Beloon hem dan met iets lekkers, en dat mag in de vakantie best iets specialer zijn dan de dagelijkse snack thuis. Rozijntjes uit een doosje peuteren, Nibb-it ringen aan een dropveter rijgen of een mini-zakje chips eten, jammie! Je bent zo een kwartiertje verder. Daarna kun je even voorlezen of een filmpje kijken. Is je kindje klaar met stilzitten? Wandel dan het gangpad op en neer, verschoon een luier of ga plassen op het krappe vliegtuigtoilet. En dan is het al weer tijd voor een boterham of fruit. Veel afwisseling is belangrijk om de vlucht voor jou en je kindje leuk te houden.

Vliegtuig pictogrammen
Pictogrammen om je peuter te laten zien wat hij tijdens vlucht mag doen

 

Werk je voor de dagindeling van je kindje thuis met pictogrammen? Dan kun je ook voor de vlucht picto’s maken op een A4-tje en die op de rugleuning van de stoel voor je plakken. Zo maak je alles wat je kindje tijdens de vlucht gaat doen goed inzichtelijk. We hebben alvast een voorbeeld gemaakt dat je kan printen, hier kun je hem downloaden. Op de tweede pagina pagina staan lege vakken die je zelf kan invullen.

Klein en licht speelgoed

Wat is nu handig speelgoed om mee te nemen in het vliegtuig? Onze favorieten zijn plastic rijgspelletjes, vingerpoppetjes en voorleesboeken. Ze nemen nauwelijks ruimte in, zijn heel licht en je kunt er samen met je kindje mee spelen of lezen. De vingerpoppetjes (€4,99 bij Ikea) en vingerogen zijn een grappig hulpmiddel om contact te maken met je buren of achterburen in het vliegtuig. Met een beetje geluk wil zelfs je achterbuurvrouw kiekeboe spelen met je kindje. Ander leuk speelgoed zijn stickerboekjes, raamstickers of kleine potjes klei. Als je zelf creatief bent kun je een quietbook maken van vilt, op Pinterest vind je veel inspiratie hiervoor.

Rijgspelletje
Rijgspelletjes van Miniland zijn ideaal in het vliegtuig: lekker licht en klein

Voorlezen uit ‘Ikke gaat vliegen’

Het favoriete prentenboek van mijn peuter is ‘Ikke gaat vliegen’. Dit vrolijke verhaal gaat over een meisje dat samen met haar knuffel met het vliegtuig op vakantie gaat. Je kindje zal in het boek heel veel herkennen, zoals de paspoortcontrole, de stewardessen en het eten in het vliegtuig. Leuk om samen te lezen als het vliegtuig opstijgt!

Ikke gaat vliegen
Voorlezen uit ‘Ikke gaat vliegen’

Kleuren, spelen en tekenen

Kleurpotloden zijn niet zo handig in het vliegtuig omdat ze snel van het kleine tafeltje rollen. Een magnetisch tekenbord is veel makkelijker. Deze zijn licht, klein én goedkoop. De prachtige Eeboo magnetische speelborden zijn heel leuk om kleuters mee te laten spelen. Leuk om in te pakken en tijdens de vlucht als cadeautje te geven! Een tekenspel waar je geen kleurpotloden voor nodig hebt is de Aqua Doodle Travel tekenmat. We schreven hier al eerder een uitgebreide review over.

Speelgoed vliegtuig peuter
Kleine speeltjes en snacks in doorzichtige etui

Hoe neem je het speelgoed mee?

Heb je enkele kleine spelletjes en boeken voor je kindje verzameld? Vergeet dan niet om ze zó in te pakken dat je er makkelijk bij kunt in je tas als je gaat boarden. Ik gebruik een kleine doorzichtige etui om de kleine spelletjes en snacks in te doen. Deze gaat vervolgens samen met een voorleesboek, tekenbord, snoetenpoetsers, de tablet en de favoriete knuffel van mijn peuter in een Pack-It Cube, een paktas met rits. De Cube hou ik tijdens de vlucht op schoot, zodat ik de Trunki handbagagekoffer kan opbergen.

pack-it speelgoed vliegtuig
Alle speeltjes en snacks gaan in een Pack-It Cube

Jouw speelgoedtips?

Weet jij ook leuk speelgoed of apps voor in het vliegtuig? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder!

Meer lezen over vliegen met kleine kinderen:

1 reactie

  1. Leuke tips! Handig ook als je voor het eerst met een peuter gaat vliegen. Ik zorg ook altijd voor kleine cadeautjes op reis. Als ze wat ouder zijn, zijn kleine puzzeltjes ook leuk. Verder verpak ik spelletjesonderdelen in een plastic tas, de dozen nemen namelijk zoveel ruimte in. Yahtzee is een spel wat weinig ruimte nodig heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.