Ik ga op vakantie en neem mee…veel!

Vlak voor vakantieperiode zie ik in tijdschriften en op blogs veel inpaktips voorbij komen. Het ziet er dan allemaal heel handig en efficiënt uit: shirts slim oprollen, plastic zakken vacuüm zuigen en vooral niet teveel meenemen.  Ik kan dat dus echt niet. Ik neem standaard veel te veel mee omdat ik niet kan kiezen tussen twee shirtjes, en ik op alles voorbereid wil zijn. En vooral: ik hou van georganiseerd inpakken. Het klinkt heel handig om je schoenen vol te stoppen met sokken, maar dan ben ik gegarandeerd die sokken kwijt als ik ze nodig heb. En die stapel t-shirts ziet er bij mij niet meer strak opgerold uit als ik precies de middelste van de stapel aan wil. Daarom ga ik nooit op reis zonder heel veel inpaktasjes en zakjes. Vliegen met alleen handbagage is dus ook niks voor mij. Vandaag verklap ik mijn persoonlijke inpaktips.

Handbagage inpakken
Bagage netjes ingepakt in de handbagage trolley. De rest zat in de grote koffer.

Van dure cubes naar veel Ikea pakzakken

Voor onze eerste verre backpackreis kocht ik bij een buitensportzaak vier Pack-It Cubes van Eagle Creak. Een flinke uitgave, maar ruim tien jaar later gebruik ik ze nog steeds bij elke vakantie. Er zit ook standaard altijd een kleine Cube in mijn handtas voor alle losse dingen zoals zakdoeken, een pen en make-up. De kleding en schoenen voor de reis deed ik in plastic tassen. Jarenlang voldeed dit, maar bij onze eerste vakantie met een baby zocht ik naar een handige manier om alle rompers, mini-sokjes en hydrofielen mee te nemen. Ik kocht een aantal sets Upptäcka pakzakken bij de Ikea, met opbergtasjes in verschillende afmetingen. Deze gebruik ik nu standaard om ondergoed en speelgoed in te pakken als we op vakantie gaan, of een nachtje ergens blijven slapen. Bij de eerste kampeervakantie met een baby deed ik bijvoorbeeld alle hydrofielen, de badcape en de washandjes in één pakzak bij elkaar, en de rompers in een andere.

Inpakken weekendje weg
Pyjama en ondergoed inpakken voor een weekendje weg

Wat zit er in al die pakzakken?

Om je een voorbeeld te geven wat ik allemaal ik de pakzakken meeneem als ik ga kamperen heb ik afgelopen zomervakantie een lijstje bijgehouden:

 1. Ondergoed en sokken van mijzelf
 2. Ondergoed en sokken van peuter
 3. T-shirts en zomerjurkjes voor peuter
 4. Leggings, korte en lange broeken voor peuter
 5. Pyjama’s, joggingbroek en warme truien voor peuter
 6. Zonnebrandmiddel, aftersun en antimuggenspul
 7. Zaklampen en reserve-batterijen
 8. Zwempak, zwembandjes, handdoek en waterpistooltje
 9. EHBO-spullen: pleisters, paracetamol, afterbite, tekentang etc.
 10. Opladers, snoeren, babyfoon, Rabo scanner en portable harde schijf
 11. Noodset in de daypack: ondergoed, reservekleding en natte washand voor peuter
Inpakken vakantie
Alle zwemspullen bij elkaar in een paktasje

Van alles tas

Mijn favoriete paktas is de van-alles-wat tas zoals ik hem noem. Of het nu een weekendje Landal of een wintersport is, deze van-alles-tas (een Pack-It Half Cube) gaat altijd mee op reis. Hij is standaard gevuld met handwasmiddel, rubberen badstop, naaisetje, schaartje, pen, mini rolletje duct tape, mini-waslijn, plastic zakjes, een wasknijper, telelefoonladers en pennen. Nu vraag je je vast af waarom ik bijvoorbeeld duct tape meeneem. As je een kruipende dreumes mee hebt kun je daarmee een niet-beveiligd stopcontact afplakken. En afgelopen jaar tijdens de wintersport plakte ik het gordijn op de hotelkamer met tape vast aan de muur, omdat de zon ‘s ochtends vroeg precies door een kiertje recht in mijn dochters gezicht scheen.

Inpakken vakantie
Mijn onmisbare van-alles-tas

De roze picknickmand

Als we met de auto op vakantie gaan vind ik het handig om één mand mee te nemen waar alle andere losse spullen in kunnen. Een van-alles-mand eigenlijk. In een opvouwbare picknickmand zitten o.a. deze spullen: opladers (tablet, fototoestellen, telefoons), boeken, spelletjes, de van-alles-tas, snoepjes, reisgidsen, toetenpoetsers, slabber, tablet, zonnebrandmiddel en ehbo-set. Tijdens de vakantie fungeert het als een soort verzamelplek voor de dagelijkse dingen, net als de keukentafel thuis ongeveer. Helaas kan de roze mand niet mee als we met het vliegtuig op reis gaan.

Inpakken vakantie

Speelgoed meenemen

Als we met het vliegtuig op reis gaan dan neem ik een aantal kleine spullen voor mijn peuter mee in een pakzak. Afgelopen juni maakte ik een handbagage pakzak met speelgoed, nootjes, rozijnen, een tekenbord en een boekje. Dit zakje kon onderweg naast mijn peuter op de vliegtuigstoel liggen, waardoor ik alles tijdens de vlucht makkelijk bij de hand had.

Handbagage vliegtuig
Dit tasje met speelgoed en eten ging in juni mee naar Riga

Afgelopen zomervakantie gingen er ook knutselspullen, autootjes en spelletjes mee voor als het slechter weer zou zijn. Hiervoor kocht ik een vrolijke K3 koffer van ongeveer 30×40 cm. Dit koffertje is ook ideaal voor een nachtje logeren.

Speelgoedkoffer
De K3 speelgoedkoffer die niet gebruikt is tijdens de zomervakantie

Voor een weekendje weg gaat het speelgoed en de kleding van mijn dochter in de Trunki koffer. In de auto gaat dan een kleine pakzak als Duplo Busy Bag mee om onderweg mee te kunnen spelen.

Alle duplo in één handig opbergtasje
Alle duplo in één handig tasje

Heb jij ook een van-alles-tas of mand?

Tijdens de vakantie vraag ik me regelmatig af of anderen ook een picknickmand mee hebben voor alle losse spullen. Ik zie eigenlijk nooit een mand bij anderen staan op de camping of in het vakantiehuisje. Daarom ben ik heel benieuwd waar jij al die dagelijkse dingen zoals opladers, tablets en snoetenpoetsers opruimt tijdens de vakantie. Laat je het weten in een reactie hieronder?

Meer lezen over inpakken

3 comments

 1. K. van der Geest

  Wij hebben een ‘vakantiekrat’ waar standaard alle spullen in zitten die nodig zijn voor een vakantie of weekendje weg in een huisje, stacaravan of op de camping. Daarin zitten voornamelijk de huishoudelijke dingen als theedoeken, vaatdoekjes, peper, zout en olie, scherpe messen (vleesmes en broodmes), plastic zakjes, duct tape, ijsblokzakjes, maar ook een verlengsnoer, extra telefoonlader, 2/3 rollen WC papier, keukenrol, vaatwastabletten, klein doosje met koffie, thee en suiker en nog veel meer handige dingetjes die we in de loop der jaren verzameld hebben.
  Deze krat gaat elke keer mee op vakantie en gaat daarna zo weer de garage in. Er gaat nog een extra vouwkrat mee voor speelgoed etc; deze dient dan tijdens de vakantie als vanalles-en-nogwat-krat.

 2. gebruikte je voor alles de zakken van de ikea. of alleen vor de “kwetsbare spullen” ik heb vorig jaar een ziplock bag gebruikt voor mn ondergoed sokken en bikinis en rest los in de koffer (natuurlijk wel de vloeistoffen)

  • Anne, ik stop alles in pack it cubes (van Eagle Creek en Ikea), ook de kleding. Er zit praktisch niks los in de koffer, alleen schoenen. In de blog staat een opsomming van alles wat ik in de paktassen stop. Alleen vloeistoffen gaan in een ziplock bag als ik ga vliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.