Route rondreis Zuid-Zweden

Rondreis door Zuid-Zweden

In augustus 2015 reizen we met onze peuter drie weken met de vouwwagen door Zuid-Zweden. Onze eerste kennismaking met Scandinavië! We verblijven op zeven campings, slapen op een ferry en rijden in totaal bijna 4000 km. Over sommige bezienswaardigheden en campings zullen we later nog blogs en reviews schrijven, maar eerst een overzichtje van onze vakantie.

Route rondreis Zuid-Zweden 2015
De route van onze rondreis door Zuid-Zweden

Dag 2 – 5 Citytrip Kopenhagen

Via een overnachting op een camping in Flensburg komen we aan het eind van de 2e vakantiedag aan in Kopenhagen. Camping Absalon is drie dagen onze fijne uitvalsbasis, gelegen op een kwartiertje met de trein van het centrum. Met een 48-uurs Copenhagen Card bezoeken we de mooie stad Kopenhagen. We nemen twee dagen onze eigen fietsen mee in de trein, ideaal als je met warm weer en een peuter een grote stad wil bekijken. We gaan onder andere naar de wisseling van de wacht bij het Amalienborg Paleis, maken een rondvaart door de grachten en langs de kleine Zeemeermin, wandelen in het Frederiksberg park en gaan natuurlijk naar het Tivoli pretpark.

Kopenhagen rondvaart
Lekker toeristisch met de rondvaartboot door Nyhavn

Het leukst vinden we het bezoek aan de prachtige moderne dierentuin van Kopenhagen en het Experimentarium met de naastgelegen foodcourt. Vlak voordat we Kopenhagen verlaten richting Zweden bezoeken we nog het leuke Aquarium Den Bla Planet, op de laatste uren van dat Copenhagen Card nog geldig is.

Experimentarium
Experimentarium, een must-do als je met kids naar Kopenhagen gaat!
Kopenhagen dierentuin
Mijn favoriet: de ijsbeer bij Kopenhagen Zoo

Dag 5 – 9 Karlskrona en omgeving

Via de Øresundsbrug rijden we richting Karlskrona in Zuid-Zweden. We staan vier nachten op camping Stensjö, 30 km boven de voormalige marinestad Karlskrona. Hier bezoeken we het ontzettend leuke Marinmuseum. Kinderen mogen er zelfs hun eigen onderzeeër of zeilboot beschilderen. We gaan ook met de ferry naar het eiland Aspö waar we lekker fietsen en het fort bezoeken, en we bekijken natuurlijk de gekleurde vissershuizen in deze Unesco Werelderfgoed stad. We blijven een dag langer dan gepland, en boeken een excursie naar Fort Kungsholms, een eiland dat nog steeds militair gebied is. En natuurlijk genieten we van het mooie weer, het zwemmeer op de camping, de omgeving en onze nieuwe kano.

Fort Kungsholms
Fort Kungsholms, militair eiland bij Karlskrona

Dag 10 – 13 Mariannelund, elanden en Astrid Lindgren Park

Via een bezoekje aan de Kosta glasblazerijen rijden we noordelijker, naar camping Spillhammars in Mariannelund. De meeste toeristen komen hier vanwege het bezoek aan het Astrid Lindgren park in de buurt, en wij natuurlijk ook. Het park is echt geweldig, onze peuter praat er nog steeds over dus binnenkort schrijven we een uitgebreide review. Maar er is hier zoveel meer te doen in de omgeving! We maken een mooie kanotocht, gaan wandelen, bosbessen plukken, zwemmen en elanden aaien en bezoeken het schattige stadje Eksjö. De camping is heerlijk en het is prachtig weer dus we besluiten ook hier iets langer te blijven en ons bezoek aan Stockholm een jaartje uit te stellen.

Pippi Langkous
Genieten van de leuke Pippi voorstelling in het Astrid Lindgren park
Camping Spillhammars
Heerlijk zwemmen en spelen bij het meer op de camping

Dag 14 – 17 Wandelen en boten kijken in Tiveden

De camping Tiveden, gelegen tussen de twee grootste meren van Zuid-Zweden, is wederom een heerlijke plek aan het water, met een grote speeltuin en heel veel speelkameraadjes.

Camping Tiveden
Vanuit de vouwwagen uitzicht op de grote speeltuin

Vlakbij de camping maken we twee keer een pittige wandeling in het Nationaal Park Tiveden. Ook gaan we schatzoeken bij het Karlsborg fort en kijken we naar de boten die de sluizen in het Götakanaal passeren in Forsvik. Lekker toeristisch dagje! We maken ook een hele mooie tocht met de kano, en zien zelfs een bever vlak voor de kano langs zwemmen.

Pittige wandeling in het Tiveden park
Pittige wandeling in het Tiveden park

Kanotocht door de meren bij Tiveden

Dag 18  – 19 De sluizen bij Trollhättan

We willen de vakantie afsluiten in de omgeving van Trollhättan. De mooie camping Stenrösets is echter bijna verlaten, er staan alleen nog wat Zweedse senioren. Niet zo gezellig voor onze peuter, we besluiten al snel om maar twee nachtjes te blijven. De volgende dag gaan we op de fiets langs de sluizen in het Götakanaal, de beroemde waterval bij de waterkrachtcentrale, door het centrum en naar het Innovatum. ‘s Avonds nog even in het lekkere zwembad afkoelen en dan snel bij de grote gele M een hapje eten. Morgen weer verder naar de laatste bestemming.

Trollhättan
De waterval bij Trollhättan

Dag 20 – 22 Afsluiten aan de kust

Wat zijn we stiekem blij dat de vorige camping wat tegenviel en we toch naar de westkust zijn gegaan! Op een uurtje rijden van Trollhättan vinden we de grote camping Johannesvik. Perfect sanitair, een plek met uitzicht op de grote speeltuin en op 150 meter lopen van een prachtige baai met zwemplek. We blijven hier helaas maar twee nachtjes, maar het is een fijne afsluiter van de vakantie. ‘s Avonds zien we mooie foto’s van een andere travelblogger die in juli de kustplaats Fjällbacka heeft bezocht, en we besluiten hier de volgende dag naar toe te gaan. We rijden een mooie tocht langs de kust en bezoeken de vissersdorpjes Smögen en Fjällbacka. ‘s Middags  is het warm, dus we relaxen en zwemmen nog een paar uur op de camping, en roken de laatste avond heerlijke makreel op onze Cobb.

Camping Johannesvik
Mooie baai om te zwemmen, spelen en krabbetjes te vangen
Fjällbacka
Fjällbacka, bekend van de serie Fjällbacka Murders

Dag 23 Bijna thuis!

De reis zit er helaas al weer bijna op. We pakken rustig de vouwwagen in en genieten bij de zee nog een uurtje van het zonnige warme weer. Na een late lunch rijden we naar de ferry in Göteborg. Om 18.45 uur vertrekken we en brengt Stenaline brengt ons naar Kiel. Na het eten geniet de kleine dame van de kinderdisco aan boord, en gaat snel slapen. Wij slapen ook prima in onze hut en komen ‘s ochtends om 09.15 uur aan in Duitsland. Dan is het nog een halve dag rijden, en zijn we om 17.00 uur weer lekker thuis. Volgend jaar weer naar Zweden? Hmmm, twijfel… Daar komen we vast in een latere blog op terug!

Meer lezen over kamperen in Scandinavië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.