Tijdens onze rondreis door Zweden stond een bezoek aan het Astrid Lindgren Park op de planning. We zochten een camping in de buurt en kwamen terecht bij Spilhammars Camping in Mariannelund. Wat een heerlijke camping was dat! We bleven een paar dagen langer dan gepland en genoten van de fijne camping en de mooie omgeving.
De camping Spilhammars heeft Nederlandse eigenaren, en dat bleek eigenlijk best fijn. We hebben niet bewust gezocht naar Nederlandse campings in Zweden, maar voor onze peuter was het heel leuk dat er meer Nederlandse kindjes waren om mee te spelen. Tijdens ons bezoek (half augustus 2015) was ongeveer 40% van de bezoekers Nederlands, 40% Duits en de rest afkomstig uit Zweden, België of Denemarken.
Middelgrote charmecamping
Spilhammars is een middelgrote ANWB charmecamping met 110 plaatsen en is gelegen aan een prachtig zwemmeer. De camping bestaat uit twee grote velden in het bos, met een centraal gelegen toiletgebouw en receptie. Het ene veld ligt vlak aan het meer, een deel van de plaatsen heeft daarom een prachtig uitzicht. Het andere deel ligt iets hoger en heeft meer beschutting van de naaldbomen. Daar achter ligt ook nog een mooi nieuw gedeelte met ongeveer 10 ruime plaatsen in het bos. Deze plaatsen hebben meer privacy, maar geen stroom en liggen iets verder van het toiletgebouw. Rondom het hoger gelegen veld staan de 17 blokhutten, waarvan een deel dit jaar vernieuwd is. Bij de receptie zijn kleine dagelijkse boodschappen, ijsjes en souvenirs te koop.
Uitzicht op de speeltuin
We hadden van tevoren geen plek gereserveerd (wel aan te raden trouwens in het hoogseizoen) en hadden geluk dat we op één van de laatste vrije campingplaatsen terecht konden. De eigenaar Johan ontving ons hartelijk en liet ons daarna kiezen uit een aantal plaatsen met uitzicht op de speeltuin, want dat wilden we graag.
We zetten de vouwwagen op op een ruime plek, met aan de voorkant vrij uitzicht op de speeltuin en het bos. Helaas was dat mooie uitzicht van korte duur, want enkele uren later stond er plotseling een grote caravan vlak voor ons die tijdens ons hele verblijf bleef staan. Dat was toch wel een domper, we konden nog nét een deel van de speeltuin zien, maar we konden onze dochter niet meer zo goed in de gaten houden. Een camping met vrije plaatskeuze en geen afgebakende plaatsen is soms fijn, maar als het druk is en mensen wat dichter op elkaar gezet worden dan geven wij toch de voorkeur aan (ruime) afgebakende plaatsen.
Spelen en zwemmen
De enige speeltuin op de camping is niet zo groot, er staat één speeltoestel. De zandbak, het speelhuis en glijbanen waren prima geschikt voor onze peuter, ze heeft er elke dag veel gespeeld met de andere kindjes. Voor tieners is de speeltuin niet meer zo leuk, en er is geen trampoline of voetbalveld op de camping voor grotere kinderen. Dat is niet zo erg, er is genoeg te doen in de omgeving van de camping en bij mooi weer vermaken de kinderen zich de hele dag bij het zwemmeer. Hier is een duiktoren en je kunt ook kano’s en roeiboten huren bij de receptie van Spilhammars.
Nieuw en schoon sanitair
Eén van de belangrijkste punten voor een camping vinden wij het sanitair. En dat was op Spilhammers keurig! Het grote toiletgebouw is vorig jaar vernieuwd en zag er prima uit. Er was een ruime keuken (met oven) en afwasruimte, en alles was goed schoon. Het enige minpunt voor ons was dat er wat weinig douches en wc’s waren. Er waren tijdens ons verblijf precies genoeg wc’s om niet te hoeven wachten als je hoge nood hebt, maar je wc bril is wel bijna altijd verwarmd door je voorganger en dat vinden wij minder fijn. Bij de douche moeten we soms enkele minuten wachten. Voor de kleine gasten was er een grote kinderruimte met peutertoilet, babybadje, verschoontafel en potjes. Een officiële familiedouche was er niet, maar hiervoor werd de ruime invalidendouche door gezinnen met kleine kinderen gebruikt.
Drie meren: zwemmen, kanoën en vissen
Vanaf het grote campingveld loop je gemakkelijk via een houten trap naar het Asjön meer. Hier vind je een groot grasveld, schommel, zandstrandje en houten steigers om te zwemmen en te spelen. Voor kleine kinderen is de afbakening met de steigers en het speelstrandje ideaal. Iets verderop in het meer ligt een vlot met een duiktoren. Een perfecte plek om je een middag te vermaken! We hebben zelfs een avond met de Cobb bij het meer gebarbecued. Het water in het meer was door de koude julimaand helaas iets te fris voor mijn peuter, ze weigerde er echt in te zwemmen. Pootje baden en spelen ging prima, maar echt zwemmen in water van 21 graden was voor mij en mijn peuter geen succes. De andere kinderen op de camping leken hier weinig last van te hebben, er werd volop gespeeld en gezwommen.
Vanaf de receptie is het ongeveer 100 meter lopen naar het andere meer, waar je prachtig kan kanoën. De afstand naar de aanlegplek was precies goed om onze eigen kano nog zonder karretje naar het meer te kunnen verplaatsen. We hebben een lange kanotocht gemaakt over het meer, en zijn onderweg niemand anders tegen gekomen. Dit is Zweden op zijn mooist!
Even verderop, zo’n 250 meter van de ingang van camping, ligt het Skruven meer middenin het bos. In dit meer mag je (met vergunning) vissen, er zit onder andere zalm en forel. We maakten vanaf de camping ook een mooie wandeling van 2,5 km om het meer. Onderweg hebben we heel veel bosbessen geplukt, jammie!
In de omgeving
Mariannelund is natuurlijk dé plek om het Astrid Lindgren Park te bezoeken, dat 18 km van de camping ligt. In de omgeving van Mariannelund zijn veel films van Astrid Lindgren opgenomen, zoals Emil van de Hazelhoeve en De Kinderen van Bolderburen. Maar er is veel meer te doen in de omgeving. Rondom de camping kun je veel wandelingen maken en fietsen. Bij de camping starten routes van 2,5 tot 10 km. De bekende kloof Skurugata ligt 40 km van de camping. Wij bezochten ook het historische houten stadje Eksjö en het Virum elandenpark in de buurt.
Hoewel er veel bezienswaardigheden zijn in de directe omgeving is Mariannelund geen plek om lekker een terrasje te pakken of uit eten te gaan. Het restaurant bij de camping was tijdens ons verblijf helaas ook gesloten. De meest noodzakelijke dingen zoals een goede supermarkt, apotheek, bank, cafetaria en benzinestation zijn wel in Mariannelund aanwezig.
Kosten
Wij betaalden voor een overnachting op een kampeerplaats met stroom 270 SEK (ruim €28,00) per nacht. Voor het douchen moest apart betaald worden met een pas, zoals op veel Zweedse campings. Het saldo op de pas kon je bij de receptie eenvoudig opladen.
Conclusie? Een dikke 8!
Wij hebben ons vijf dagen prima vermaakt op de camping en in de omgeving van Mariannelund. De gastvrije eigenaren geven veel informatie over de omgeving en maken dat je je hier echt welkom voelt. Toch heeft elke camping nog verbeterpuntjes. Voor ons zijn dat de WiFi en het aantal wc’s en douches, wat aan de krappe kant was. Verder hadden we pech dat de caravan ons uitzicht op de speeltuin blokkeerde. Voor WiFi maakte de camping gebruik van de Telia service, zoals veel Zweedse campings. Helaas werkte het betalen zowel via de sms als de creditcard niet bij ons, waardoor ik de roaming van mijn eigen telefoonnetwerk moest gebruiken om te emailen. Als je een eigen bedrijf hebt en af en toe echt even wat emails wil beantwoorden is het veel fijner als er goed toegankelijk, snel en stabiel internet beschikbaar is. Daar zouden we best enkele euro’s per nacht extra voor willen betalen. Voor nu krijgt de camping een dikke 8 van ons!
Meer lezen over kamperen in Scandinavië
- Onze rondreis door Zuid-Zweden
- Skovlund Camping in Funen – Denemarken
- Inpaklijst kamperen met kinderen
Wij verbleven in 2015 vier dagen op deze camping met een peuter.