Cobb bbq review

Cobb, de multifunctionele bbq | Review

“Wat is dat voor raar blauw ding?” vroegen onze buren op de camping vorige maand. Tja hoe leg je dat nou kort uit? Dit is een Cobb, een soort barbecue/oven/grill op briketten, die niet heet wordt aan de buitenkant én die je veilig op tafel kunt zetten. Onlangs lazen we op een kampeerforum veel enthousiaste reacties over dit mooie apparaat. Naar aanleiding van ons artikel over veilig barbecueën met kinderen zijn we erg benieuwd of de Cobb een veilig alternatief zou zijn voor een gewone barbecue. Tijd voor een praktijktest!

Cobb bbq camping
Zou de Cobb een veilig alternatief zijn voor de bbq?

Wat is de Cobb eigenlijk?

De Cobb is een heel bijzonder en veelzijdig apparaat. Hij is ontworpen in Zuid-Afrika, om op het platteland veilig en zonder elektriciteit te kunnen koken. In de droge omgeving was brandstof schaars, en moest brand door open vuur worden voorkomen. Oorspronkelijk werden als brandstof droge maiskolven gebruikt, corn cobbs. En voilà, zo ontstond de Cobb!

Cobb grillplaat
Groente en vlees grillen op de Cobb

 

De Cobb kun je eigenlijk geen gewone barbecue noemen. Het is een apparaat waar je mee kunt bakken, wokken, grillen, koken, barbecueën en roken op briketten, door middel van indirecte hitte. De bezitters van een Weber barbecue of een Green Egg herkennen deze manier van eten bereiden wel. Je kunt er dus heel veel gerechten mee bereiden: taarten, stoofschotels, gegrilde groende, gerookte vis, grote stukken vlees zoals een hele kip, maar ook soep en pizza’s.

Cobb Pro basisset
De Cobb Pro basisset met handige draagtas

Basisset en accessoires

Wij hebben in juli 2015 op de camping en thuis de Cobb Pro getest. Dit is een basisset bestaande uit een mantel (bij ons lichtblauw), een grote RVS kom die je in de mantel plaatst, een brikettenmandje, handvat, RVS deksel, basisplaat en draagtas. We ontvangen er ook een doos Cobble Stones (6 stuks voor €12,95) en aanmaakblokjes bij, maar die zitten niet in het standaard pakket. Wij bestellen er ook meteen een grillplaat (€35,99) bij. Verder zijn er ook nog een barbecuerooster, pizzasteen, wokpan en bakvorm (voor brood en taart) als losse accessoires verkrijgbaar.

Cobb grillplaat en basisplaat
de grillplaat en basisplaat

Hoe werkt de Cobb?

In de metalen behuizing met rubber voetjes plaats je een RVS kom. Middenin die kom zit een bakje waar je het brikettenmandje in plaatst. Hier kun je enkele briketten in leggen of de speciale Cobble Stone. Als de briketten of Cobble Stone heet zijn plaats je de basisplaat erop. Dan kun je in principe je gerechten erop leggen, en het deksel op de Cobb doen. In plaats van de basisplaat kun je ook één van de verkrijgbare accessoires gebruiken, zoals de bakplaat, grillplaat of wokpan.

Cobb review
We testen de Cobb tijdens een weekendje kamperen

Koken met de Cobb in de praktijk

Genoeg theorie, tijd om de Cobb te testen. We nemen de Cobb en de grillplaat een weekendje mee naar de camping, om zelf te ervaren of dit veiliger en makkelijk is dan een barbecue als je kleine kinderen hebt. Als ik de Cobb uit de doos haal valt meteen op dat hij wat groter is dan ik had verwacht. Met een doorsnede van 30 cm en een hoogte van 32,5 cm is hij wat groter dan onze compacte mini-barbecue. Ik plaats eerst de RVS kom in de blauwe mantel, en giet hier een glas water in. Er kan trouwens ook bier of wijn in, dat proberen we een andere keer.

Het brikettenmandje gaat in het midden van de kom. De speciale Cobble Stone zet ik in het brikettenmandje. Daarna probeer ik hem aan te steken met de aansteker, maar dit lukt me niet. Gelukkig zit er een briefje bij dat ik de bijgeleverde aanmaakblokjes moet gebruiken, en dat werkt wel goed. De Cobble Stone is binnen drie minuten mooi lichtgrijs en gloeiend heet, en klaar voor gebruik. Lekker snel en met nauwelijks rook, zeker vergeleken met gewone briketten.

Cobble stone
Na drie minuten is de Cobble Stone al heet

 

Ik leg de basisplaat op de kom en verwarm hem drie minuten voor, zoals in de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Daarna leg ik de gevulde varkenshaas en een maiskolf erop. De basisplaat loopt een beetje bol en heeft allemaal gaatjes, waardoor het vet en sappen in de kom eronder kunnen lopen. Handig tegen de vetspetters, maar niet zo praktisch met de maiskolf. Die rolt er telkens af, waardoor ik hem er na enkele minuten toch maar af haal. Mijn man neemt het Cobben (noem je dat eigenlijk zo?) daarna over, en legt champignons en een hamburger op de plaat. Eigenlijk moet je het deksel op de Cobb laten zitten om warmteverlies te voorkomen, net zoals je een ovendeur niet steeds moet openen. In het begin halen we toch steeds het deksel eraf om te kijken hoe snel vlees gaar wordt.

Cobb basisplaat
De varkenshaas en maiskolf op de basisplaat

Mals en sappig vlees

Na een kwartiertje is het eerste vlees klaar. De varkenshaas en de hamburger zijn echt heerlijk! Lekker mals en sappig, dat is het grote voordeel aan indirect koken. En omdat het eten niet in direct contact komt met vuur brandt het veel minder snel aan. We wisselen de basisplaat om voor de grillplaat. Dat is wel even onhandig, want we moeten de hete basisplaat nu in het gras leggen. Niet zo fijn voor het gras, en we moeten uitkijken dat wij of onze peuter er niet op gaan staan. Eerst test ik nog even of de mantel van de Cobb echt niet heet wordt, en inderdaad: hij is helemaal niet warm!

Cobb mantel niet heet
De mantel is tijdens het gebruik niet warm

Biefstuk op de grillplaat

Op de grillplaat leggen we nu een flinke biefstuk, een hamburger en paprika’s. We verplaatsen de Cobb daarna hem ook wat dichter naar de tafel, hij stond namelijk wel erg ver weg. Het is echt fijn dat de buitenkant niet heet wordt, en je hem tijdens het gebruik makkelijk onder de luifel of op tafel kan zetten. Handig als het regent! Het eten op de grillplaat is snel klaar, en net als bij een gietijzeren grillpan zitten er mooie streepjes in het vlees. De grote biefstuk is perfect rosé en mals, beter kan gewoon niet. Met een traditionele barbecue zou dit nooit lukken, dan wordt het vlees al snel droog. Als toetje leggen we nog enkele plakken verse ananas op de grillplaat. Die zijn snel klaar en wow, wat zijn ze lekker! Een dikke plus voor de grillplaat!

Biefstuk op Cobb
Perfecte biefstuk van de Cobb

Lang warm

Als we klaar zijn halen we de grillplaat van de Cobb af, en leggen deze ook in het gras. Pas later lees ik in het instructieboekje dat we de hete plaat in het omgekeerde deksel kunnen leggen. Sorry verbrandde grassprieten… We zijn nu ruim 1,5 uur verder en de Cobble Stone blijkt nog gloeiend heet, er komen zelfs nog vlammen vanaf. We zouden er nog makkelijk een taart op kunnen bakken, maar dat zien we niet zo zitten op de camping na een middag zwemmen en barbecueën. Helaas is de Cobb ook echt nog te heet voorlopig om schoon te maken. En dat schoonmaken is wel nodig….

Cobble Stone heet
Na 1,5 uur nog gloeiend heet

Schoonmaken: een vies klusje

Direct na het eten doe ik een glas water in de RVS kom. Volgens het instructieboekje kan het vet dan alvast een beetje losweken, en wordt het schoonmaken makkelijker. Als de Cobb enkele uren later afgekoeld is blijkt dat water toch niet zo’n goed idee. Ik moet de kom met vies vet water én de verkoolde Cobble Stone in één keer in de afvalbak kieperen. Bah! We noteren een verbeterpunt aan de Cobb: het bakje waar de kolenresten in vallen zou eigenlijk uitneembaar moeten zijn, zodat je het makkelijker kan legen.

Cobb schoonmaken
Schoonmaken…vies klusje

 

De mantel, de kom en het deksel kunnen in de vaatwasser, maar die hebben we niet op de camping. Gelukkig zijn de mantel en het deksel niet vies geworden. Ik maak eerst de grillplaat en basisplaat voorzichtig schoon sopje en afwasborstel, om geen krassen in de antiaanbaklaag te krijgen. De kom is echt vet en lastiger schoon te krijgen. Hiervoor ga ik de volgende keer een ovenspray en keukenrol meenemen. Al met al best wat poetswerk dus.

Edit: In 2016 heeft Cobb een aluminium wegwerpkom toegevoegd aan het assortiment. Deze past precies in de Cobb en kun je na gebruik weggooien. Erg handig als je de Cobb gebruikt op de boot of tijdens een picknick. Je hoeft dan alleen nog de accessoires zoals het rooster schoon te maken.

Vis roken op het barbecuerooster

Een week later proberen we de Cobb thuis. We bestellen eerst nog een barbecuerooster, die missen we toch wel.

Cobb tuintafel
De Cobb past thuis makkelijk op de barbecuetafel

 

Onderin de Cobb legt mijn man dit keer rooksnippers. Op het rooster legt hij daarna een flinke zalmmoot en enkele barbecueworsten. In plaats van de Cobble Stone gebruiken we deze keer briketten. Dat wil in het begin niet zo lukken, met 6 en later 9 briketten erop wordt de Cobb nog steeds niet goed heet. De zalm rookt intussen wel mooi op lage temperatuur. Na twintig minuten is de zalm klaar, en ook die smaakt weer perfect. Zalm met zo’n goede rooksmaak kennen we eigenlijk alleen van onze vakanties in de Baltische landen. Dit is ook weer een blijvertje. De worsten zijn intussen nog niet goed warm, en pas na nóg drie briketten aansteken lijkt de Cobb goed heet te worden. Dit moeten we nog maar een keer oefenen binnenkort denk ik.

Cobb rooster
Vis op het Cobb rooster

Mee op zomervakantie?

De Cobb is goed geslaagd voor de test. We hebben echt heerlijk gegeten, en het is erg fijn dat de metalen mantel niet warm wordt aan de buitenkant. Een veilig idee met een klein kind in de buurt! Dat de Cobb op een tuintafel, boot of balkon kan staan maakt hem heel uniek en praktisch. En bij harde wind of frisser weer werkt hij veel beter dan onze partygrill op gas of de kleine barbecue. Toch twijfelen we nog of we hem dit jaar (2015, red.) meenemen tijdens onze rondreis door Zweden. We missen het echte barbecue gevoel erbij, en het schoonmaken is best wat werk. We moeten de Cobb eerst wat beter leren kennen, en dan gaat hij volgend jaar zeker mee op reis. Hij zal de grote Weber thuis niet kunnen vervangen voor het echte barbecueën, maar is wel een hele mooie aanvulling als we vis willen roken of een steak willen grillen. Voor de hobbykoks, liefhebbers van slow food, gerookte vis en bakken raden we hem zeker aan.

Voor- en nadelen op een rij

Na twee testdagen zijn dit voorlopig de voor- en nadelen die we hebben genoteerd:

+  De Cobble Stone is snel heet: maximaal 3 minuten laten branden en dan kan de basisplaat erop
+  De Cobble Stone rookt nauwelijks, en maar heel kort. Handig als je hem op het balkon wil gebruiken.
+  Gebruik je briketten in plaats van de Cobble Stone, dan heb je er slechts enkele nodig (6-8 stuks), waardoor de Cobb veel zuiniger is dan een gewone barbecue
+  De Cobb (met Cobble Stone) gebruikt geen open vuur, waardoor je hem zelfs kunt gebruiken op plaatsen waar je niet mag barbecueën, zoals op veel campings in Frankrijk in de zomermaanden
+  De mantel en de onderkant worden niet warm, en hij staat erg stabiel. Daardoor is de Cobb ook te gebruiken op je tuintafel, campingtafel of op de boot, en kun je hem tijdens het gebruik makkelijk verplaatsen
+  Door de verschillende accessoires is de Cobb enorm veelzijdig, en kun je zelfs op de camping een brood, pizza of appeltaart bakken
+  Er zijn heel veel lekkere recepten te vinden voor het koken met de Cobb. Er zijn zelfs speciale Cobb kookboeken verkrijgbaar. Wat dacht je van lamscurry, mini pizza’s, bosbessenmuffins of een kerstkalkoen? Kijk hier voor inspiratie: recepten Cobb

–  De basisplaat loopt bol, waardoor ronde etenswaren zoals worstjes er gemakkelijk af rollen.Wij gebruiken de basisplaat daardoor nooit in de praktijk.
–  De basisplaat is door de teflon laag heel gevoelig voor beschadigingen. Oppassen met de barbecuetang en met schoonmaken dus
–  De accessoires zijn prijzig, en die heb je wel nodig als je meer met de Cobb wil doen
–  De Cobble Stone is heel handig, maar met €2,- per stuk eigenlijk te duur. Via Google kun je wel goedkopere alternatieven vinden trouwens
–  Het schoonmaken van de RVS kom is wat onhandig, omdat het vet en de verkoolde Cobble Stone of briketten in één schaal zitten (> opgelost in 2016 met nieuwe aluminium wegwerpkom)
–  Je kunt de temperatuur niet zo goed regelen, alleen door het toevoegen of wegnemen van briketten. Je moet de Cobb goed leren kennen om te weten hoeveel briketten je nodig hebt.

Ervaring na drie jaar gebruik

Inmiddels is het de zomer van 2018, en tijd om dit artikel aan te vullen. Hoewel we bij de eerste test wat twijfels hadden over de Cobb als barbecue, is dat inmiddels helemaal goedgekomen. We hebben onlangs de BBQ Kit met brikettenmandje aangeschaft, en daarmee is de Cobb ook echt prima als barbecue te gebruiken. We gebruiken dan meestal gewone briketten in plaats van de Cobble Stone. Af en toe roken we thuis vis op de Cobb, of bakken we er een pizza op met de pizzasteen. In Zweden hebben de lekkerste makreel ooit gegeten, vers gevangen door onze campingburen en meteen gerookt op de Cobb.

Cobb vis
Gerookte makreel, heerlijk!

 

De grillplaat gebruiken we ook heel vaak voor hamburgers bijvoorbeeld. Om het barbecueën nog een beetje gezond te houden maken we er meestal een schaal groente bij (courgette, champignon, paprika), en soms wat aardappelpartjes. Hiervoor gebruiken we deze eenvoudige losse wokpan met gaatjes die we op de Cobb plaatsen.

De Cobb gaat standaard elke vakantie mee op reis en wordt dan met veel plezier gebruikt. De kinderen vinden het geweldig om na het eten nog marshmallows te maken boven de Cobb. Na drie jaar zijn we nog steeds heel enthousiast over onze Cobb en we raden hem absoluut aan.

Specificaties van de Cobb Pro

 • Grilloppervlak: 30 cm
 • Totale hoogte: 32,5 cm
 • Hoogte zonder deksel: 17,5 cm
 • Gewicht: 4 kg
 • Adviesprijs: €149,95

Kopen

De Cobb is verkrijgbaar bij o.a. tuincentra, kampeerwinkels, watersportwinkels en online. Een compleet overzicht vind je op Mijncobb.nl. Je kunt de Cobb en de accessoires ook hier bestellen.

Meer lezen over koken en eten op de camping

 

Voor deze review heeft Mijncobb.nl ons een Cobb Pro beschikbaar gesteld. De accessoires hebben we zelf aangeschaft. Deze review bevat 100% onze eerlijke mening, en wij zijn volledig vrij om onze eigen ervaring met dit product te delen. We plaatsen soms wel een affiliate link bij een artikel. Als je het product via deze link koopt dan ontvangen wij hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra!

6 comments

 1. Leuk om jullie ervaringen met de cobb te lezen! Wij zijn sinds dit voorjaar ook in het bezit van een cobb (compact, omdat we de pro idd wat aan de grote kant vonden om mee te nemen op kampeervakantie). Briketten willen bij ons ook nog niet zo lukken, maar nog nooit zulke lekkere spareribs gegeten met gebruik van basisplaat en rooster! Het briketten mandje is bij de compact overigens los uit te nemen, wel zo makkelijk met schoonmaken. Wij doen voor het bakken alvast wat water in de ring, zodat het vet hier niet in vastbakt, maar schoonmaken blijft wel een dingetje, hoewel staalsponsjes wonderen doen 😉 Veel kook-, bak-, en bbq plezier!

 2. In de grote rvs kom giet je best vooraf (en niet enkel na het eten) wat water (of wijn, of bier voor de smaak) zodat het vet niet aankoekt en de kom makkelijker schoon te maken is.

  • Chris we hadden de kom van tevoren gevuld met water, maar dat was al snel verdampt. De volgende keer dus even opletten dat we het water blijven bijvullen denk ik.

 3. Hoe start je met briketten. Heb je een campinggasstel of zo’n koffergasstelletje, steek deze aan en zet het rekje met de briketjes er op tot zij grijs zijn en dan in de Cobb plaatsen. Geen rooksignalen. Schoonmaken van de kom: heet water erin, lepel Biotex groen er in en een staalsponsje erdoor en de Cobb is weer schoon. Voor de overige accessoires werkt een Biotex groen sopje ook heel goed. Wij Cobben al wat jaartjes met heel veel plezier en eetgenot.

 4. wij hebben de Cobb nu 2x gebruikt en zijn laaiend tevreden ermee……mooi ….schoon ….geen rommel en lekker ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.