Ga jij op de camping het liefst elke dag uit eten, of kook je graag zelf in de buitenlucht? Wij proberen op vakantie een gezonde balans te vinden tussen af en toe een afhaalpizza of uit eten, en lekkere en makkelijke maaltijden die we zelf koken. In deze blog geven we je inspiratie om lekker te koken op de camping, met eenvoudige en snelle maaltijden voor gezinnen.
Waarmee koken op de camping?
Wij hebben in de vouwwagen een driepits gasstel waar we alle maaltijden op kunnen maken. Daarnaast gebruiken we afwisselend de Omnia oven, NomadiQ bbq, Cadac Safari Chef 30 en de Cobb. Hier lees je onze reviews:
- Cobb, de multifunctionele barbecue
- Nomadiq, lichte en draagbare gas bbq voor gezinnen
- Omnia campingoven: altijd verse broodjes op vakantie
Of je nu kookt op één gaspitje, een barbecue of een kampvuur, met deze recepten hoef je geen uren bezig te zijn. Heb jij zelf een goed recept? Deel het dan in de reacties!
Pasta prut
* kookpan + hapjespan
Pasta (penne/farfalle), paprika, champignons, courgette, ui, Italiaanse kruiden, knoflook, pak tomatenblokjes of tomato fritto, twee blikjes tonijn, zwarte olijven,
Dit is onze ultieme snel klaar én gezond pasta die we thuis en op de camping regelmatig maken. Pasta met tonijn heet hij officieel, maar wij noemen het ‘pasta prut’. Kook de pasta en snij de groente in grove stukken. Roerbak in een hapjespan of paellapan de groente met de knoflook, ui en Italiaanse kruiden. Voeg op het laatst de tomatensaus, tonijn en olijven toe, en garneer de pasta met parmazaanse kaas en verse basilicum.
Noodles met wokgroente en biefstuk
* kookpan + wokpan
noodles, wokgroente, runderreepjes, teriyaki woksaus
Kook de noodles enkele minuten in warm water en giet af. Wok de runderreepjes en groenten en voeg op het laatst de woksaus toe. Super simpel en snel klaar!
Gebakken aardappels, groente en vissticks
* kookpan + koekenpan / bakplaat / bbq
bakaardappels of rösti, pot of diepvrieszak groente, vissticks
Niet zo culinair, maar onze kinderen eten het liefst AVG-tjes. Deze variant is met vissticks. Een makkelijk gerecht dat je goed op een Cadac of NomadiQ bbq klaar kan maken. Voor de liefhebbers kun je een lekkere verse vis grillen in plaats van vissticks.
Broodje hamburger
* BBQ
broodjes, hamburgers, sla, tomaat, komkommer, saus
Extra: avocado, cheddar kaas, ui, augurk
Te warm om pasta of aardappels te koken in de tent? Voor een broodje hamburger heb je alleen een barbeque (of skottel/NomadiQ/Cadac) nodig. Beleg de broodjes met sla, tomaat, komkommer voor een simpele basic burger. Naar wens voeg je ui, avocado, kaas en een sausje toe. Met de rest van de sla, komkommer en tomaat maak je een eenvoudige salade als bijgerecht.
Plankje lekkers
* geen pan nodig, eventueel oven of Omnia
Avondeten kan prima met een plankje (of bord) vol lekkers. Thuis eten wij dit regelmatig op zondagmiddag. Ideaal om restjes op te maken! Vul een serveerplank, schaal of bord met komkommer, tomaatjes, kleine wortels, druiven, stokbrood of ciabatta, kaasjes, gehaktballetjes, noten, bifi worstjes of een goede fuet, olijven, kaasstengels, aardbeien, watermeloen en wat je nog meer kan bedenken. Heerlijk om hier een pompoenpitolie bij te serveren als dip!
Salade niçoise
* één kookpan
pasta of krieltjes, haricots verts (of sperziebonen), rode ui, gekookt ei, cherrytomaatjes, zwarte olijven, blikje tonijn, citroensap
Nog een zomerse klassieker die weinig kooktijd vraagt: een salade niçoise. Voor deze maaltijdsalade kook je eerst pasta of krieltjes, eieren en haricots verts. De overige ingrediënten gaan er koud bij. Je kunt de salade koud of lauwwarm eten, en er eventueel brood bij serveren. Wij doen niet te ingewikkeld met dressings, een beetje olijfolie en citroensap is voldoende.
BBQ Gezond
* Cadac, Cobb, NomadiQ
Wij barbecueën graag op de camping, maar elke dag alleen vlees en stokbrood proberen we te vermijden. Met een bakplaat of grillplaat kun je prima groentes en aardappels maken bij je vlees.
Wij maken meestal een groentemix van courgette, paprika, champignon en ui. Beetje olijfolie en kruiden erover en klaar!
Wrap kipschnitzel
* koekenpan
Wraps, kip krokant schnitzel, blikje maïs, komkommer, tomaat, avocado, ijsbergsla
Extra: zoete chilisaus
Gezond, makkelijk én altijd een succes bij onze kinderen. De kip krokant schnitzel snij je in repen van ca 1 cm breed. Zet alle ingrediënten in bakjes op tafel en laat iedereen naar keuze een wrap vullen. Mijn favoriet is een wrap gevuld met avocado en zoete chilisaus.
Hou je niet van wraps? Dan maak je met dezelfde ingrediënten een Caesar maaltijdsalade.
Loaded nacho’s
* één hapjespan en een campingoven/Omnia/bbq.
1,5 zak naturel tortillachips, gehakt, tomaat en paprika in kleine blokjes gesneden, lente ui, blikje maïs, jalapeno pepers, guacamole, zure room, 250 gr geraspte kaas (cheddar en/of jong belegen)
Niet zo gezond, maar wel heel lekker! Rul de gehakt en voeg de paprika, ui, maïs, tomaat en naar smaak jalapeno pepers toe. Geen zin om groente te snijden, gebruik dan een zak kant-en-klare vulling van Hak Mexicanez nachos.
Vul een ovenschaal of Omnia bakvorm met een laagje nacho chips, en leg de helft van het gehaktmengsel erop. Strooi de helft van de kaas erop en bedek alles met een 2e laag nacho’s, gehakt en de rest van de kaas erover. en zet de nacho’s een kwartiertje in de oven tot de kaas gesmolten is. Serveer met verse guacamole, zure room en een gezonde salade.
Loaded nacho’s maak je gewoonlijk in een oven, maar je kan dit op de camping ook maken op een BBQ met indirect vuur, in een ovenvaste schaal. Wij maken de nacho’s in de Omnia oven, maar op de Cobb gaat het ook prima.

Poké bowl
* één kookpan
sushi rijst, rijstazijn, sesam zaadjes, limoensap, edamame bonen, komkommer, avocado, wortel julienne, mango, tonijn, zalm of kip. Varianten: watermeloen, radijs.
Altijd goed op een warme dag: een poké bowl. Vind je rauwe zalm of tonijn wat te riskant in de campingkoelkast dan kun je de poké bowl ook maken met kipschnitzel, blokjes kip gemarineerd in sojasaus of watermeloen.
Snelle macaroni salade
- één kookpan
macaroni, eieren, komkommer, tomaat, augurk, peper & zout, gerookte kipreepjes of hamblokjes, eventueel Yofresh
Dit gerecht staat binnen tien minuten op tafel. Wij vinden het heerlijk op warme dagen, je kan het warm, lauw of koud eten. Hou je een portie over? Bewaar het voor de lunch de volgende dag!
Kook de macaroni en de eieren. Snij intussen de komkommer, tomaat en augurk in kleine blokjes. Meng alle ingrediënten door elkaar en voeg naar smaak wat peper en zout toe. Lekker met een lepel Yofresh om het wat romiger te maken.
Quesadillas met gehakt en veel kaas
- hapjespan + een grote koekenpan / Cadac bakplaat / NomadiQ dichte grillplaat
Tortilla wraps maat large, gehakt, mexikaanse kruiden, blikje maïs, paprika, bonen, vleestomaat in kleine blokjes gesneden of klein blikje tomatenpuree, geraspte kaas.
Nog zo’n snel en makkelijk recept dat wij thuis vaak maken op sportdagen. Als ik voldoende tijd heb maak ik zelf de vulling met gehakt, paprika, maïs, bonen, tomaat en knoflook. Op relaxdagen en op de camping is een kant-en-klare zak Hak Burittoschotel ook heel handig!
De vulling voor de quesadilla kun je in een hapjespan op je gasstel maken of met de paellapan van de Cadac. Het bakken van de quesadilla kan in een platte koekenpan of op de bakplaat van je gasbbq.
Beleg één wrap met het gehakt-groente mengsel en strooi er veel kaas over. Leg de andere wrap erop, en leg het geheel voorzichtig in een koekenpan of bakplaat. Je kan er een deksel of bord bovenop leggen voor wat extra gewicht. Baktijd: ca 4 minuten per kant op middelhoog vuur. Als de wrap klaar is snij je hem in punten. Lekker uit het vuistje eten!
Meer praktische tips voor koken op de camping
Maak thuis alvast een makkelijk gerecht zoals macaroni of nasi en vries deze in. Handig als koelelement onderweg in je koelbox, en bij aankomst op de camping hoef je je avondeten alleen nog op te warmen.
Soms hebben campings in het sanitairgebouw een grote vriezer staan voor algemeen gebruik. Ideaal om een halve zak rösti of aardappelkroketjes en diepvriesgroente in te bewaren.
In het buitenland is het vaak een stuk lastiger om de groente te vinden die wij kennen uit de supermarkt. Verse sperziebonen, brocolli of bloemkool vind je niet altijd in buitenlandse supermarkten. Kijk eens op de diepvriesafdeling voor grote zakken met gemengde groentes (bloemkool, doperwten en wortel) of wokgroente.
Meer lezen over koken en eten op de camping
- Cobb, de multifunctionele barbecue – review
- Nomadiq, lichte en draagbare gas bbq voor gezinnen – review
- Omnia campingoven: altijd verse broodjes op vakantie – review
- Kinderstoelen voor de camping: alle opties op een rij