veilig barbecueen met kinderen

Veilig barbecueën met kinderen

Wie ons volgt op Instagram is het misschien wel opgevallen: wij zijn dol op vakanties én op barbecueën. Naar de camping nemen we altijd een kleine barbecue op pootjes en briketten mee. En onlangs hebben we met een groep vrienden met kids bij een Landal park drie avonden op rij gebarbecued, heel gezellig! Toch kan ik er sinds we een kleine meid hebben niet meer zo onbezorgd van genieten als vroeger. Ik ben erg alert op dat ze niet te dicht in de buurt van de hete barbecue komt. Helaas valt het om me heen op dat veel ouders zich soms niet zo bewust zijn van het risico. Tijd om hier aandacht aan te besteden dus!

BBQen met kinderen

Veel gewonden door barbecue

We kunnen uitgebreid vertellen hoe gevaarlijk een barbecue kan zijn, maar de feiten spreken voor zich:

  • Jaarlijks worden zo’n 200 mensen behandeld op de spoedeisende hulp van de ziekenhuizen door ongelukken met een barbecue
  • Nog veel meer mensen lopen brandwonden op die ze zelf thuis of bij de huisarts laten behandelen
  • Kinderen onder de 5 jaar hebben de grootste kans op letsel na een ongeluk met barbecueën
  • In juni 2015 raakten in één weekend drie kinderen en vier volwassenen zo zwaar gewond geraakt tijdens het barbecueën dat ze in een brandwondencentrum behandeld moesten worden. Geen uitzondering helaas…
  • Van de ongeveer 870 mensen die jaarlijks voor langere tijd worden opgenomen in de drie brandwondencentra, is 10,2% gerelateerd aan vluchtige brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine. Dit zijn bijna 90 mensen per jaar. Vaak gebeurt dit op warme dagen, waardoor deze ongelukken gerelateerd kunnen worden aan het barbecueën.
  • 26,8% van de patiënten in de drie brandwondencentra zijn kinderen van 0 t/m 4 jaar.

Niet te dichtbij komen

“Niet te dichtbij komen” is voor een peuter een erg vaag begrip. Tijdens ons weekendje Landal had ik daarom een duidelijk zichtbare afzetting gemaakt met stokjes die we samen met de peuters verzameld hadden. En tijdens het kampeerweekend in mei gebruikte ik een knaloranje verlengsnoer om een ruime cirkel om de barbecues te maken. En natuurlijk kwamen de kinderen daar tijdens het spelen soms zó dichtbij dat ik alsnog ‘Pas op!’ riep.

Afzetting bbq

Maak een afzetting én afspraken

Onze eerste tip voor veilig barbecueën is om samen met je kind afspraken te maken, vóórdat je de barbecue aansteekt. Neem je kind even bij je en vertel dat straks de barbecue aan gaat, en dat die erg heet gaat worden. Maak een duidelijk zichtbare afzetting met takjes, stenen, touw of stoepkrijt, of nog beter: maak die samen met je kind. Zorg voor een ‘verboden toegang cirkel’ van 3 meter rondom de barbecue. Twee meter ruimte is op zich ook veilig, maar die meter extra is nodig omdat kinderen graag de grens opzoeken. Spreek af dat de kinderen niet voetballen of fietsen als de BBQ aan staat. Je kind namelijk nóg zo goed opletten, maar tijdens het spel toch afgeleid worden als de bal verder weg rolt. Laat je kind liever even aan tafel kleuren of een filmpje kijken.

Vorige week hoorden we nog van een vader op de camping hoe snel het mis kan gaan: “Mijn dochter mocht helpen met het vlees op de skottelbraai. Dat deed ze echt heel voorzichtig, totdat een vriendinnetje haar riep. Ze draaide zich om en kwam met haar bovenarm tegen de hete rand van de skottelbraai. Helaas had ze een flinke brandplek.”

Ook na het eten is de barbecue nog heet!

Je bent klaar met eten, de kinderen zijn aan het spelen en jij doet de afwas. De barbecue is nog heet dus die maak je later vanavond wel schoon. Herkenbaar? Voor mij wel! Eerlijk gezegd heb ik hier de vorige keer helemaal niet op gelet, en mijn peuter ging lekker buiten spelen vlakbij de hete barbecue. Maar ook na het eten kan je kind natuurlijk tegen de hete barbecue aan vallen! Ik las een handige tip die ik voortaan ook ga gebruiken: als de houtskool nog lang nagloeit kun je zand uit de zandbak gebruiken om het te doven.

Een veiliger alternatief: de Cobb

Onlangs lazen we op een kampeerforum de tip om op de camping geen gewone barbecue te gebruiken, maar de Cobb. Dit is een soort barbecue/oven/grill op briketten, die niet heet wordt aan de buitenkant én die je veilig op tafel kunt zetten. Het rooster aan de bovenkant wordt natuurlijk wel heet, maar het lijkt ons een stuk veiliger dan de gewone barbecue met open vuur. Wil je weten of dit een veilig alternatief is? Lees dan onze uitgebreide review van de Cobb.

Veilige afstand bbq
Foto: ©Nederlandse Brandwonden Stichting

Gebruik nooit brandbare vloeistoffen

De meeste barbecue slachtoffers vallen door het gebruik van vluchtige vloeistoffen zoals bio-ethanol, spiritus of (was)benzine. Bij het openen van de fles komt een grote gaswolk vrij. Eén vonkje is al genoeg voor een enorme steekvlam die wel zeven meter groot kan zijn, en die omstanders van hoofd tot voeten in de brand zet. Ook als je kindje meters verderop speelt kan hij of zij dus ernstige brandwonden oplopen. Gebruik dus NOOIT brandbare, vluchtige vloeistoffen maar gewoon een aanmaakblokje.

Alle tips voor veilig BBQ’en met kinderen

  1. Plaats de barbecue op een stevige, vlakke ondergrond en zorg dat kinderen hem niet omver kunnen lopen.
  2. Steek de barbecue alleen aan met aanmaakblokjes, nooit met brandbare vloeistoffen.
  3. Houtskool blijft urenlang nagloeien. Gebruik een laag zand om de houtskool te doven.
  4. Hou je kinderen op minimaal 2 meter afstand van de barbecue.
  5. Maak een duidelijk zichtbare grens tussen de barbecue en de kinderen, en hou hierbij een paar meter extra aan. Kinderen zijn nieuwsgierig en kunnen in hun spel de grens vergeten.
  6. Laat je kinderen geen balspellen doen als de barbecue aan staat. Je kind zal de barbecue vergeten als hij achter een bal aanrent.
  7. Zorg ervoor dat je kind niet bij de barbecuespullen (lucifers, kooltjes, aanmaakblokjes) kan komen.
  8. Zet de barbecue niet in de buurt van een speelplek, of in de looproute naar bijvoorbeeld de buitenkraan of het speeltoestel.
  9. Hou altijd toezicht. Laat je kind dus niet alleen bij de barbecue, ook niet als je al klaar bent met barbecueën. Die afwas kan ook wel als je kind op bed ligt.
Veilig bbqen op camping
De kinderen moeten aan tafel blijven zitten als de bbq aan staat

Heb jij nog tips?

Een vader op de camping vertelde ons dat zijn drie kinderen aan tafel moesten blijven zitten zodra de barbecue aan ging. Onze peuter heeft daar helaas nog niet het geduld voor, zeker niet als het nog een tijdje duurt voordat we gaan eten. Heb jij nog handige tips, of wil je juist vertellen over een (bijna) barbecue ongeluk om andere ouders te waarschuwen? Laat dan hieronder je reactie achter.

Bronnen: Veiligheid.nl en de Nederlandse Brandwonden Stichting

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.