babyzwemmen

Voor het eerst zwemmen met je baby

Veel kersverse ouders gaan er even tussenuit als hun baby een paar maanden oud is. Een lang weekend of weekje naar Center Parks of Landal Greenparks is dan ideaal. Even bijkomen voordat het zwangerschapsverlof is afgelopen, en even géén kraambezoek maar qualitytime voor het gezin. Het fijne aan deze vakantieparken is dat je voor het eerst met je baby kunt gaan zwemmen. Hoe gaat dat in de praktijk en wat moet je allemaal meenemen? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen.

Wanneer mag ik met mijn baby gaan zwemmen?

Je baby mag gaan zwemmen als je baby zich voldoende op temperatuur kan houden in het zwembadwater. Meestal wordt gezegd dat je kan gaan zwemmen als je baby eerste prikken heeft gehad. Dit heeft niks met de prik zelf te maken, maar met de leeftijd waarop je baby deze prikken krijgt: als hij ongeveer twee maanden oud is. Jongere baby’s raken namelijk heel snel onderkoeld, omdat ze hun temperatuur nog niet goed kunnen regelen. Zwembadwater van 30 graden lijkt heel warm, maar voor een baby met een lichaamstemperatuur van 36,5 graden is het een flinke afkoeling, en dat kost veel energie. Daarnaast is een zwembad met alle lawaai en drukte behoorlijk overweldigend voor een pasgeboren baby.

Minimaal twee maanden wachten voordat je gaat zwemmen dus, en liever nog drie maanden. Is je baby prematuur of dysmatuur geboren en heeft hij wat meer moeite om op temperatuur te blijven dan wacht je natuurlijk nog wat langer.

In België wordt vaak een minimale leeftijd van 6 of soms zelfs 12 maanden geadviseerd om met een baby te gaan zwemmen, in Nederland is twee tot drie maanden het gemiddelde advies.

Als je baby gezondheidsklachten heeft (koorts, oog- of oorontsteking, luchtwegklachten, wondjes) dan is het niet verstandig om te gaan zwemmen. Ook vlak na een vaccinatie wordt zwemmen afgeraden omdat de weerstand van je baby dan tijdelijk wat lager kan zijn.

zwemmen baby
De eerste keer zwemmen met mijn oudste dochter (12 weken)

Hoe lang mag mijn baby zwemmen?

Voor een baby van een paar maanden oud is 15 tot 20 minuten in het water lang genoeg. Daarna krijgt een baby het snel koud, en is hij erg moe van alle prikkels. Baby’s raken snel onderkoeld dus let goed op of je kindje geen blauwe of paarse handen, voeten of lippen krijgt.

Wat neem ik allemaal mee?

Veel! Handdoeken, luiers, voeding, babylotion, zwemluiers en natuurlijk je fototoestel. We hebben een handige inpaklijst voor je gemaakt, die je kunt printen als PDF.

Heeft mijn baby een zwembroekje of zwemluier nodig?

Ja, een zwemluier is handig om mee te nemen. In veel zwembaden is het verplicht, en daarnaast is het wel zo hygiënisch. Een zwemluier absorbeert geen vocht zodat hij niet te zwaar wordt, maar houdt wel ontlasting tegen. Je kunt er nog een gewoon zwembroekje of zwempak overheen doen, maar dit hoeft niet. Veel baby’s zwemmen in het begin alleen in een zwemluier.

De wegwerp zwemluiers van Kruidvat (maat small, 6-12 kg) zijn heel fijn voor baby’s. Huggies heeft ook goede wegwerp zwemluiers, de kleinste maat is geschikt voor baby’s van 3-8 kg. Na het zwemmen kun je de zwemluier aan de zijkanten losscheuren om hem eenvoudig uit te trekken. Je kunt de luier ook als een broekje uit doen, uitspoelen en laten drogen. Als er geen ontlasting in zit kun je de wegwerp zwemluier makkelijk nog een tweede en derde keer gebruiken. Gewone zwembroekjes en zwempakjes die je eventueel over een wegwerp zwemluier heen kan doen vind je online bij o.a. Prenatal en Hema.

Wasbare zwemluiers kun je na gebruik uitspoelen en gebruiken tot je baby hem niet meer past. Wasbare zwemluiers koop je bijvoorbeeld bij Bol.com. Wij gebruiken met babyzwemmen een wasbare luier van TotsBots.

Een zwemluier neemt geen vocht op, het houdt alleen ontlasting tegen. Trek de luier dus niet thuis al aan maar pas bij het zwembad, om te voorkomen dat de autostoel en kleding van je baby nat wordt. Vergeet ook de reserve zwemluier niet, en een schone luier voor na het het zwemmen.

Hoe en waar moet ik mijn baby omkleden?

Baby’s kun je meestal direct naast het zwembad omkleden, daar is het warmer dan in de kleedkamer. Bij het babybadje staan tafels of planken met aankleedkussens, en meestal is er ook een box. Eerst kleed je je zelf natuurlijk om in de kleedkamer. Trek makkelijke kleding aan zodat je snel klaar bent. Je kunt ook je zwemkleding alvast onder je gewone kleding aantrekken. Je baby laat je ondertussen in de Maxi-Cosi liggen of in de box spelen. Daarna loop je met je baby in de Maxi-Cosi en je zwemtas met alle verzorgingspullen naar het zwembad. Daar zoek je een plekje voor je tas en handdoeken, en kleed je snel je baby om. Dan ben je klaar om te gaan zwemmen! Als het de eerste keer is vergeet dan niet om foto’s te (laten) maken.

zwemmen baby aankleden
Aankleedkussen en box naast het peuterbadje op Landal Aelderholt

 

Na maximaal twintig minuten in het water is het mooi geweest en gaan jullie douchen. Daarna doe je je baby snel een warme omslagdoek om. Een XL hydrofieldoek is hiervoor ideaal. Voor jezelf is een grote badhanddoek of badjas handig om even om te slaan. Droog je baby goed af en smeer hem in met bodylotion of babyolie. Door het chloorwater kan de tere babyhuid namelijk droog worden. Dan kleed je je baby aan, en geef je eventueel een flesje warme melk of borstvoeding. Je baby valt dan waarschijnlijk al diep in slaap. Daarna neem je je (slapende) baby in de Maxi-Cosi mee naar de kleedkamer en kleed je je zelf weer aan. Als je naar buiten gaat doe je je baby nog een warm jasje aan en een mutsje op. Na het zwemmen is je baby erg moe en zal hij waarschijnlijk lang slapen. Doe daarom de rest van de dag rustig aan en plan geen andere drukke uitjes.

babyzwemmen
Lekker slapen na het zwemmen

Wanneer geef ik mijn baby eten en drinken?

Geef je baby ongeveer een uur voor het zwemmen geen eten of drinken meer. Zo voorkom je dat je baby tijdens het zwemmen moet spugen. Als je flesvoeding geeft, neem dan een fles melk mee naar het zwembad zodat je je baby direct na het afdrogen kunt voeden. Je baby zal daarna meestal lekker in slaap vallen.

babyzwemmen

Kan ik de kinderwagen, buggy, Maxi-Cosi of draagdoek meenemen?

Kinderwagens en buggy’s mag je bijna nergens meenemen naar het zwembad van een vakantiepark, deze parkeer je bij de ingang. Helaas worden er soms bij vakantieparken kinderwagens gestolen die geparkeerd staan bij het zwembad. Neem daarom een (fiets)slot mee om je kinderwagen ergens aan vast te kunnen zetten of haal er één wiel af en neem deze mee. Een Maxi-Cosi mag wel mee naar binnen, en is ook handig om je baby in te kunnen leggen als je jezelf omkleedt. Om die reden is een draagdoek of draagzak ook minder handig, tenzij je met z’n tweeën bent. Je partner kan je baby dan even vasthouden als jij je omkleedt.

zwemmen baby
Direct na het zwemmen lekker warm ingepakt in de omslagdoek. Zie je mama stralen van trots?

Heb ik een zwemband nodig voor mijn baby?

Nee dat hoeft niet, je kunt je baby gewoon vasthouden onder de oksels of op je onderarm laten liggen. Een zwemband kan natuurlijk wel leuk zijn, en praktisch als je bang bent dat je je baby in het water laat vallen. Als je een zwemband wil gebruiken dan raden wij zeker de rode Swimtainer aan. De Swimtrainer is een veilige opblaasbare zwemband waar je baby ontspannen op de buik op kan liggen. Er zit zelfs een veiligheidstuigje bij waardoor je baby er niet uit kan zakken. Wij hebben de Swimtrainer het eerste jaar met veel plezier gebruikt. Bekijk hier de actuele prijs van de Swimtrainer.

babyzwemmen

 

Er zijn ook gele zwembanden te koop waar je baby in een hangzitje zit. Voor baby’s die niet kunnen zelf kunnen zitten is dit echter heel onhandig, je moet je baby dan alsnog rechtop houden terwijl hij in de zwemband zit/hangt. Ook kunnen oudere baby’s niet goed met de handen bij het water komen om te spetteren. Daarnaast is het voor een baby helemaal niet fijn om aan zijn kruis te hangen.

Draagdoek in het zwembad

Er zijn ook draagdoeken speciaal voor in het zwembad, zoals de AquaSling en AquaCarrier. Bij veel vakantieparken mag je deze echter niet in het water gebruiken vanwege de veiligheid. Als jij namelijk onwel wordt en onder water raakt, gaat je baby met je mee onder water. Hulpverleners hebben dan meer moeite om jou én je baby te helpen. Wij gebruiken zelf graag de MiniMonkey Mini Sling na het zwemmen. Hier kun je onze uitgebreide review lezen, en bestellen kan in onze eigen webshop.

Minimonkey Mini Sling
Dragen in de waterspeeltuin in Singapore (Minimonkey Mini Sling)

Hoe gaat het met babyzwemles?

Bij baby- en peuterzwemmen gaat het precies hetzelfde als bij een zwembad van een vakantiepark. Je neemt je baby in de Maxi-Cosi of op je arm mee naar binnen, en kleedt je kindje pas bij het zwembad om, dus niet in de kleedkamer. Vaak staan er extra tafels met aankleedkussens bij het bad. Na de zwemles kun je je baby in de kantine een flesje, borstvoeding of fruithapje geven. Veel ouders geven tijdens het omkleden al iets te eten, bijvoorbeeld een knijpfruit, cracker of krentenbol. Sommige zwembaden hebben uitleen-buggy’s staan die je kunt gebruiken in de kleedkamer om je kindje even in te zetten. Je kunt van tevoren bij je zwembad navragen hoe het bij de babyzwemles van jouw kind precies gaat. Bij de meeste zwembaden wordt babyzwemmen aangeboden voor baby’s vanaf vier maanden.

Kraamcadeau tip

Ben je van plan om met je baby te gaan zwemmen? Dan kun je een zwemluier of een strippenkaart voor babyzwemmen vragen aan je kraambezoek. Een origineel én nuttig cadeau.

Meer lezen over vakanties met baby

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.