Stap van de olifant af

ik stap van de olifant af

Thailand is een ideale bestemming voor een verre reis met kinderen. De hagelwitte stranden, heerlijk eten, watervallen en jungle, een vriendelijke bevolking en veel kindvriendelijke activiteiten. Veel reisorganisaties bieden excursies aan om een tocht te maken op de rug van een olifant. ‘Een onvergetelijke ervaring’ staat er dan in de reclameslogans. Helaas is de ervaring ook voor de olifant zelf onvergetelijk. World Animal Protection (voorheen WSPA) heeft daarom sinds 2013 actie gevoerd met de campagne ‘Stap van de olifant af’. Ze roepen mensen op om olifantvriendelijk te reizen.

Waarom deze campagne?

De meeste olifanten in de toeristenindustrie zijn op jonge leeftijd illegaal uit het wild gevangen. Hierbij werd vaak hun moeder gedood omdat zij haar kind probeerde te beschermen.  Van elke olifant die wordt ingezet voor olifantenritten en -shows  moet als jong ‘de wil gebroken’ worden door het dier dagenlang vast te binden, uit te hongeren en te mishandelen.  Tussen de optredens en ritten met toeristen door, staan olifanten vaak dag en nacht aan een ketting. Verder ontbreekt het de dieren in veel olifantenkampen aan beschutting, gevarieerd voedsel en vrije toegang tot water.

Ik beken…

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik in 2006 in het Noorden van Thailand een olifantenritje heb gemaakt. Een mooie tocht door de rijstvelden met als hoogtepunt het badderen in de rivier. Destijds wist ik nog niks van het leed dat achter deze olifantenritjes schuil gaat, anders had ik het natuurlijk nooit gedaan. De afgelopen jaren heb ik olifanten ook in het wild gezien tijdens mijn rondreizen door Namibië en Botswana. Dit was zoveel mooier dan het rijden op de rug van zo’n reus! Ik heb daarom op de campagnesite de belofte gedaan om nooit meer op een olifant te zitten.

Doe ook de belofte

World Animal Protection wil Nederlandse reizigers bewust maken van de ellende van olifantenritjes. Op de campagnesite http://olifant.worldanimalprotection.nl kunnen reizigers de belofte doen om tijdens hun vakanties geen olifantenritjes te maken en olifantenshows te bezoeken. Al bijna 31000 mensen deden deze belofte ook. Ben jij de volgende?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.