vakantievilla_pablo_escobar

Spannend avontuur bij de vervallen vakantievilla van Pablo Escobar | Colombia

Gaan jullie naar Colombia met de kinderen? Is dat wel veilig? Het is de standaard vraag die we de afgelopen maanden gehoord hebben. Of onze reis veilig was? Absoluut, totdat we een knettergekke kerel ontmoeten bij de vakantievilla van Pablo Escobar…

Wie aan Colombia denkt, denkt waarschijnkijk meteen aan Escobar en de populaire Netflix-serie Narcos. Gelukkig is Colombia al lang niet meer het land uit die tijd. El Patron is al meer dan 25 jaar geleden overleden en Colombia is enorm veranderd. Je kan er als toerist prima op de begaande paden én daarbuiten reizen.

Natuurlijk moet je net als in Amsterdam en New York op je spullen passen en zijn er zakkenrollers in de metro. Maar de bevolking is super lief en gastvrij en wij hebben ons heel veilig gevoeld. Nou ja bijna overal dan… Lees mee over een spannende ontmoeting bij een vervallen villa!

vakantievilla escobar

 

Escobar-toerisme en de schaduwzijde

Het ‘Escobar-toerisme’ in Colombia wordt niet door iedereen in het land gewaardeerd. De guerrillatijd heeft veel slachtoffers geëist en voor veel mensen is zijn de jaren 80 en 90 een pijnlijke herinnering. Wij hebben daarom bewust geen Escobar-tour gedaan in Medellin of Guatapé. Tours die geld verdienen aan toeristen door de vroegere rijkdom te laten zien en Escobar te verheerlijken vinden we niet gepast.

Maar toen we hoorden dat op het kleine tropisch eilandje waar wij verbleven een vervallen vakantievilla van Pablo Escobar staat wilden we deze wel graag zien. Naar deze verlaten villa is geen tour, er is geen gids en niemand verdient er iets aan. Het is gewoon een fantastische Urbex locatie aan het eind van een smal bospaadje. Daarom wandelden we vanaf ons resort 45 min over het eiland om de villa te zoeken.

Goed verstopt in de jungle vonden we de geheime partyvilla die je vast kent uit de films en serie Narcos.

isla_grande_vakantievilla_escobar

 

Waar ligt de vakantievilla van Pablo Escobar?

De locatie is best lastig te vinden. Veel blogs beschrijven wel dat er ergens op Isla Grande een vakantievilla van Escobar is, maar exacte plek noemen ze niet. Die hebben wij wel voor je! Het vakantiehuis van Pablo Escobar staat aan de westkant van het eiland, tussen het kleine strandje La Playita en de Airbnb Isla Nata. De villa is op Google Earth goed te zien, direct ten zuiden van La Playita.

Je hebt echter een Maps.Me kaart nodig om de weg te vinden, want kleine zandpaadjes op het eiland staan niet op Google Maps. Echte wegen zijn er namelijk niet. Er staan ook geen borden die de route aangeven, maar de lokale inwoners helpen je graag om de weg te wijzen indien nodig. Kijk maar naar deze video om een indruk te krijgen van de wandelpaden op het eiland.

vakantievilla_pablo_escobar_
links het strandje met de blauwe parasols, in het midden de witte villa van Escobar

 

Van partyvilla tot plantenbak

Als je op het smalle paadje loopt vanuit de jungle richting La Playita zie je vlak voor het strandje aan de linkerkant een groot wit gebouw. Dit is La Casa Grande, de half ingestorte partyvilla met zwembad waar Pablo Escobar graag de weekenden doorbracht met zijn gasten. Het gehele complex had ruim 300 kamers, verschillende appartementen, zwembaden en gouden kranen in de badkamers. Nu is er niet veel meer van over dan een grote kapotte plantenbak met uitzicht op zee. Het dak ontbreekt grotendeels, en de weinige ramen die nog in de villa zaten sneuvelden tijdens ons bezoek.

Enkele kamers van de villa schijnen bewoond te zijn door dorpelingen, maar we hebben ze gezien. Er lag alleen wat kleding te drogen op de zwembadrand.

vakantievilla_pablo_escobar

 

Hartelijk welkom…not!

Van andere toeristen hadden we al gehoord dat een lokale inwoner die naast de villa woont hun bezoek niet waardeerde, om het nog voorzichtig uit te drukken. Zij waren via een paadje achterom het terrein op gekomen. Wij waren daarom op onze hoede toen we naar de villa liepen.

Zodra wij La Playita naderden kwam er een grote Colombiaanse man vanuit zijn huisje op ons af, druk gebarend dat we niet naar de vervallen villa mochten gaan. Hij maakte een kruis met zijn armen en schreeuwde naar ons. Ik had al begrepen dat hij geen bewaker of agent was (hij droeg geen uniform), en geen fooi wilde maar er simpelweg geen bezoekers toeliet. Hij wees naar de afzettingen, niet meer dan wat stukjes geel lint om enkele bomen en het zwembad, en riep ‘peligroso!’

villa_escobar isla grande
best indrukwekkend deze boze man…

 

Tja dat een ruïne gevaarlijk is vanwege instortingsgevaar begrijp ik ook. Maar een foto maken van een afstand, buiten het gebouw, leek mij persoonlijk geen probleem. Hem duidelijk wel haha. Terwijl ik de villa probeerde te naderen werd de man steeds bozer, en greep mij een paar keer vast bij mijn schouders. Daar werd ik uiteraard ook steeds bozer van, maar ik loop geen 45 minuten in de bloedhitte om zonder foto rechtsomkeert te maken. Jammer voor hem, ik liep dus gewoon door.

Vallende stenen

Ik had al wel gezien dat hij in zijn korte broek geen wapen droeg en hem gevraagd om legitimatie. Na enig duw en trekwerk passeerde ik de man, terwijl Martijn de kinderen probeerde te kalmeren.

Met mijn telefoon maakte ik snel een paar foto’s om de zwaaiende man in mijn beeld heen. Op dat moment gooide hij met stenen de ruiten van de villa in. ‘Peligroso ya ves!‘ riep hij, terwijl de glasscherven op de tegels rinkelden. Ja, dat hij een gevaarlijke gek was zag ik ook wel. Ik stond gelukkig ver genoeg bij de ramen vandaan.

vakantiehuis_isla_grande_escobar
op bijna alle foto’s staat de doorgedraaide man in beeld…

Toen de man naar de 3e verdieping van de villa liep en vanaf daar ook flinke stenen naar mij begon te gooien vond ik het mooi geweest. Nadenken over een mooie compositie of naar de andere kant van het zwembad heen lopen lukte niet helaas, en binnen kijken ook niet.

We hadden stiekem gehoopt om met de goede camera foto’s te maken bij de villa als de kust weer veilig was. Helaas liep de mafkees er een half uurtje later rond met een kettingzaag en een enorme machete. Ja echt, compleet gestoord en levensgevaarlijk die man…

Dus als je op zoek gaat naar de vakantievilla van Escobar op Isla Grande: wees voorzichtig!

vakantievilla_escobar_zwembad

 

Gezonken vliegtuig van Escobar

Na dit avontuur liep ik naar het strandje voor een welverdiend drankje terwijl Martijn de drone boven de villa liet rondvliegen. De lieve verkoper bij het kleine strandje La Playita bleef maar zeggen dat de man een kierewiete dorpsgek was. ‘Loco, loco…’. Hij schaamde zich duidelijk.

Met de drone konden we ook de contouren van het gezonken wrak van één van Escobars drugsvliegtuigjes in zee zien. Deze ligt zo’n 200 meter voor het huis op de zeebodem. Er voeren tientallen bootjes met toeristen die hier kwamen snorkelen bij het vliegtuig. Wij luie toeristen keken mee vanaf de lucht.

snorkelen isla grande vliegtuig escobar

 

Zwemmen bij la Playita

Wil je na de wandeling naar het vakantiehuis even zwemmen en snorkelen? De zee bij La Playita is prachtig helder. Let wel goed op de vele bootjes die er varen. Je mag op het privéstrandje chillen als je er een drankje bestelt. Een ligbed kost daarnaast nog eens 15.000 COP, ook als je alleen even op het randje zit. Het strandje is echt piepklein, een meter of 100 breed. Waterschoenen zijn aanbevolen omdat er veel scherpe koraalsteen ligt.

isla_grande_villa_escobar

 

De andere villa’s van Pablo Escobar

Pablo Escobar had meerdere woningen en villa’s in Colombia en daarbuiten. Na zijn dood zijn ze allemaal door de overheid in beslag genomen. In sommige villa’s is nu een hotel of pretpark gevestigd. Wil je weten wat er met de nalatenschap van de beroemd drugsbaas is gebeurd? Deze blog van 3 op Reis vertelt er meer over.

Wij zijn heelhuids én een spannend verhaal rijker terug gekomen uit Colombia. Meer blogs over onze Colombia-reis volgen binnenkort!

Meer praktische tips voor (verre) reizen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.