Bij walvissen spotten denk je vast aan Zuid-Afrika of de Lofoten. Maar de allermooiste plek om de walvissen van dichtbij te zien is op een heel rustig plekje in Colombia, ver buiten de begaande paden. En dat niet alleen, je kunt hier in de nazomer ook babyschildpadden vrijlaten. Chocó, een regio aan de Pacifische kust, is een bestemming die veel reizigers over slaan in hun standaard reisroutes. Begrijpelijk, want dit paradijs is niet makkelijk bereikbaar en wordt omringd door ‘code rood’ gebied.
Wij kijken enorm uit naar ons bezoek aan het dorp Bahía Solano in Chocó binnenkort. Ter voorbereiding hebben we alvast alle reisgidsen en forums uitgeplozen voor informatie. Overweeg jij ook een bezoek aan de Pacifische kust? Dan vind je hier alvast de leukste tips voor accommodaties en hotels én praktische informatie over de reis. Na onze reis wordt deze blog uiteraard geupdate.
Ga direct naar:
- Over El Chocó aan de Colombiaanse westkust
- Wat maakt Chocó zo bijzonder?
- Hoe kom je in Nuquí of Bahía Solano?
- Vliegtickets boeken
- Wanneer en waar kun je walvissen spotten aan de Pacifische kust?
- Babyschildpadden vrijlaten
- Waar verblijven in de Chocó regio?
- De populairste accommodaties bij Bahía Solano en Nuquí
- Waar moet je op letten als je aan de Pacifische kust verblijft?
- Wat kun je nog meer doen in de Chocó regio?
- Praktische tips voor je reis naar de Chocó regio
El Chocó aan de Colombiaanse westkust
Heb je nog nooit van het departement Chocó gehoord? Dat kan kloppen! Het is het laatste stukje Pacifische kust van Zuid-Amerika dat nog echt onontdekt is door de massa. Chocó ligt in het noordwesten van Colombia, aan de Grote Oceaan en een heel klein stukje Caribische Zee. Het departement is 46.530 m2 groot (iets groter dan Nederland) en bestaat voor een groot deel uit dichte jungle.
En niet onbelangrijk, bijna geheel Chocó is rood gekleurd op de kaart van het ministerie van Buitenlandse zaken, en heeft dus een negatief reisadvies. Waarom we er dan toch naar toe gaan? Een heel klein stukje van Chocó, bij de dorpen Nuquí, Bahía Solano, El Valle en nationaal park Utría, is geel gekleurd en dus relatief veilig te bezoeken.
Dit is precies het gebied waar de tientallen ecolodges liggen en je de bultruggen en schildpadden kunt bekijken. Er lopen geen wegen naar dit gebied, het is alleen per vliegtuig of boot te bereiken. Daardoor is het wel wat duurder om te bezoeken maar je zit hier écht in de middle of nowhere.
Wat maakt Chocó zo’n bijzondere bestemming?
In dit deel van de Colombiaanse kust eindigt de jungle op de kilometerslange zandstranden. Er is een enorme diversiteit aan flora en fauna, maar Chocó is ook één van de natste plekken op aarde. Op jaarbasis valt er zo’n 8.000 mm neerslag, dat is ruim 10x meer dan in Nederland.
Chocó heeft niet alleen heel veel vogelsoorten, maar ook de grootste diversiteit aan amfibieën ter wereld. De bekende felgekleurde gifkikkers leven hier volop. Wij weten nog niet of we hier blij mee moeten zijn of ze moeten vrezen haha. Wist je dat de junglekamer van Antonio in de prachtige Disneyfilm Encanto gebaseerd is op de flora en fauna in Chocó?
Tot slot is ook de bevolking in Chocó bijzonder. De inwoners van deze regio lijken niet de Colombianen die je elders in het land tegen komt. In de vissersdorpen aan de kust wonen vooral Afro-Colombianen, die afstammen van Afrikaanse slaven. Iets landinwaarts leven de Emberá-indianen langs de rivieren.
Hoe kom je in Nuquí of Bahía Solano?
De dorpen in Chocó zijn het makkelijkst te bereiken per vliegtuig vanaf Medellín. De regionale maatschappijen Grupo San German, Satena en EasyFly bieden vluchten aan naar de vliegveldjes van Nuquí en Bahía Solano. Je reist in een klein vliegtuig voor maximaal 20 passagiers, en mag maar 10 kg bagage meenemen. Vanaf het vliegveld reis je verder naar je accommodatie met een soort TukTuk motortaxi of per boot, afhankelijk van de ligging je accommodatie.
Een andere optie is om de de speedboot te nemen van de stad Buenaventura naar Bahiá Solano. De boot gaat 1x per week en doet er ongeveer zes uur over (260 km). Het is een pittige tocht! Er is ook een langzame cargo boot die er 24 uur over doet. Een ticket kost ongeveer €40,-. De havenstad Buenaventura geldt echter als heel gevaarlijk door drugs- en guerrillabendes. Het ministerie raadt aan om deze stad te mijden. We zien af en toe reisverslagen van backpackers die vanuit Ecuador of Cali naar Buenaventura reizen. Wees je in ieder geval goed bewust van het risico als je deze route naar Bahía Solano neemt.
Vliegtickets boeken naar Bahia Solano of Nuqui
Wij boekten onze vliegtickets van Medellin naar Bahia Solano bij Grupo San German, een lokale maatschappij die gespecialiseerd is in vluchten in Chocó. We kochten de tickets drie maanden van tevoren, voor 580.000 COP per persoon (ca €120,-) voor een retourtje. Last minute boeken kan ook prima, maar met vier personen en een strakke reisplanning wilden wij graag verzekerd zijn van een plekje in het kleine vliegtuig.
Het betalen van vliegtickets voor binnenlandse vluchten lukt niet altijd meteen op de websites van de maatschappijen. Soms kun je alleen via een lokale bankrekening geld over maken. Je kunt dan via WhatsApp contact opnemen en de boekingsinformatie doorgeven. Je ontvangt daarna een link naar een betaalomgeving waar je wel met je Europese bankpas of creditcard kunt betalen. Dit lijkt misschien wat vreemd maar is best gebruikelijk in Zuid-Amerika. Bij ons verliep het boeken en betalen via WhatsApp heel vlot.
Wanneer en waar kun je walvissen spotten aan de Pacifische kust?
De bultruggen migreren jaarlijks van het koude Antarctica naar het warme water van de Grote Oceaan om te paren en jongen te krijgen. De Colombiaanse kust bij Nuquí en Bahía Solano is warm en het regent er heel veel, iets waar de bultruggen dol op zijn. In de periode juli t/m oktober zijn hier veel bultruggen te zien, het is echt een hotspot.
Bijna elke accommodatie biedt walvistours op zee aan, of je boekt het eenvoudig via bureautjes in de dorpen. Een aanrader is om de walvissen te bekijken met Madre Agua in Bahía Solano. Dit is een natuurproject opgericht in 2017 door jonge biologen. Zij doen onderzoek naar het gedrag van de bultruggen en bieden verwantwoord wetenschappelijk ecotoerisme. Ze werken nauw samen met de lokale bevolking en geven voorlichting over natuurbescherming. Bij Madre Agua jagen de gidsen de walvissen niet op met hun bootjes en wordt afstand gehouden van de dieren.
Madre Agua biedt de bultrug tours aan van eind juni tot half oktober. Meer info kun je vinden op de website van Madre Agua.
Waar kun je babyschildpadden vrijlaten?
Elk jaar komen enorme zeeschildpadden aan land om op de stranden van Chocó hun eieren te leggen. Enkele maanden later komen de piepkleine schildpadjes uit hun ei en kruipen naar de zee. Zonder menselijke hulp wordt een groot deel van de eieren opgegeten door andere dieren. Om de bedreigde zeeschildpadden te helpen zijn er turtle sanctuaries, projecten waarbij de eieren veilig bewaard worden tot ze uitkomen.
Er zijn meerdere schildpadprojecten langs de Colombiaanse kust. De vrijwilligers zoeken ‘s avonds op het strand en graven de net gelegde eieren op, en brengen ze naar het schildpadstation om daar in een afgeschermd gebied opnieuw te begraven. Toeristen kunnen hierbij helpen, en krijgen daarbij ook voorlichting over het werk van de stations.
Het schildpaddenseizoen loopt van juli t/m oktober. De meeste schildpadden komen in juli en augustus aan land. De baby schildpadden worden tussen september en november geboren en vrijgelaten op het strand.
Eén van de schildpaddenstations is bij Mamá Orbe, een kleine family ecolodge bij El Valle. Mama Orbe is een local die sinds 2016 met haar zoons de schildpadden beschermt. Je kunt hier ook overnachten in bungalows vlak aan het strand. Meer info: www.mamaorbefamily.com
Waar verblijven in de Chocó regio?
De plaatsen Bahía Solano, El Valle en Nuquí bieden voldoende accommodaties, zowel in het dorp als ruim erbuiten. De mooiste accommodaties liggen buiten de dorpen, in de natuur en bij het strand. De dorpen zijn echt heel basic en vaak behoorlijk modderig.
Voor lekker eten en gezelligheid hoef je niet naar het dorp toe. De hotels, ecolodges en hostels die ver buiten de dorpen liggen hebben namelijk meestal een gemeenschappelijke ruimte met hangmatten, een barretje en ze bieden maaltijden aan. Bij sommige accommodaties zijn zelfs alle maaltijden bij de prijs van het verblijf inbegrepen.
Bahía Solano is de meest noordelijk gelegen plaats. Vliegen op Bahía Solano is iets goedkoper dan op Nuquí. De ecolodges bij Bahía Solano liggen verspreid langs de kustlijn, tussen de gehuchten Huina en Huaca ongeveer. Bahía Solano is een fijne uitvalsbasis voor de walvistour van Madre Agua en een bezoek aan de schildpaddenopvang bij Mama Orbe.
El Valle ligt wat meer afgelegen, hier zijn de meeste accommodaties te vinden. Enkele kilometers ten zuiden van El Valle ligt het nationaal park Utría, dat je zeker moet bezoeken. Je bereikt El Valle met een soort TukTuk taxi vanaf het vliegveld, het is ongeveer een uur rijden. Je kunt ook 2x per week met een boot van Nuquí naar El Valle varen (ca 6 uur, 60.000 COP).
Zo’n 60 km ten zuiden van El Valle ligt Nuquí. De stranden hier schijnen iets mooier te zijn. Nuquí staat ook bekend als leuke plek om te surfen, hier vind je ook enkele surfscholen. Bij Nuquí zijn ook de warmwaterbronnen termales spa del pacifico in de jungle, heel gaaf om lekker te badderen. De meeste accommodaties liggen niet direct in Nuquí, maar twintig tot dertig km zuidelijker tussen de gehuchten Arusi en Jovi.
Wij vonden het echt lastig om te kiezen tussen genoemde dorpen. Uiteindelijk gaf de ligging van de ecolodge bij de schildpaddenopvang voor ons de doorslag, en de beschikbaarheid en prijzen van de vluchten.
De populairste accommodaties bij Bahía Solano en Nuquí
Op basis van tips op allerlei forums en in Facebookgroepen voor backpackers hebben we een leuke lijst met hotels, ecolodges en hostels gemaakt.
El Valle is een populaire plek, op een uurtje rijden per motortaxi van Bahía Solano airport.
- The Humpback Turtle
- The Pelican House Hostel
- Coco Loco Lodge
- Posada don Ai, net hotel met een natuurzwembad onderaan een waterval. Je verblijft in vrijstaande houten hutten vlak aan het strand. Dit hotel ligt tussen de drie bovengenoemde hostels, aan Playa El Almejal.
- Mamá Orbe Family Eco Resort ligt 5 km zuidelijker. Hier kun je het schilpaddenproject bezoeken en de baby schildpadden vrijlaten. Er zijn enkele basic vrijstaande houten bungalows.
The Humpback Turtle, The Pelican House Hostel en Utria Hostel liggen naast elkaar aan de noordkant van El Valle en hebben een gezellige surfers vibe. Hier komen vooral backpackers. Ze bieden ook surflessen en verhuur van surfboards aan. De hostels liggen aan Playa El Almejal.
Huina is een vissersdorpje aan een idyllische baai zo’n vijf kilometer buiten Bahía Solano, op een uitstekende landtong. Je kunt de accommodaties in Huina alleen per boot bereiken.
- Posada Linda Judith is een modern ecohotel in Huina. De maaltijden zijn bij je verblijf inbegrepen, je kunt hier heerlijk eten.
- Refugio Mr Jerry Eco-Hostal is een leuk en populair hostel pal aan het strand. Het heeft heel goede recensies!
- Playa d’Oro lodge
In de volgende video krijg je een goede indruk van de kustlijn bij Bahía Solano en het ecohotel.
Nuquí
- La Kuka is een prachtige houten lodge in het duurdere segment. Vanuit je hangmat heb je uitzicht op zee. Deze lodge heeft amper recensies maar wordt vaak door touroperators aangeboden.
- El Vijo Surf Bungalows – Een unieke plek aan een baai middenin de natuur, zo’n twintig km ten zuiden van Nuqui. Je verblijft in een eenvoudige houten bungalow pal aan zee. De warmwaterbronnen van Termales liggen hier vlak naast.
- Cabañas Refugio Salomon is een hotel met eenvoudige nette kamers direct aan het strand. Het ligt direct naast El Vijo Surf Bungalows. De prijs is laag en de recensies zijn lovend.
- Punta Brava is een ecolodge omgeven door jungle. Het heeft eenvoudige nette kamers op een geweldige plek, direct aan zee. Je verblijft hier zo’n 30 km van Nuquí, echt compleet afgelegen. De recensies zijn geweldig en je kunt hier surfplanken huren.
Waar moet je op letten als je aan de Pacifische kust verblijft?
De accommodaties aan de Colombiaanse westkust zijn lastig te bereiken. Dat betekent dat er meestal ook geen stroomkabel, internetverbinding en waterleiding naar toe loopt. Hou dus rekening met koude douches, slechts enkele uren stroom per dag via zonnecollectoren om je telefoon en camera op te laden, en geen wifi. Echt back to basic! Sommige duurdere lodges bieden overigens wel beperkt wifi en warm water aan.
In de beperkte tijd dat er stroom is willen de andere gasten ook hun camera’s en telefoon op kunnen laden bij de aanwezige stopcontacten. Vind je het belangrijk om al je apparatuur op te kunnen laden, neem dan een goede powerbank op zonne-energie mee.
Een ander ding om rekening mee te houden is regen. Heel veel regen. Chocó is één van de natste regio’s ter wereld. Met een beetje pech zit je hier dus drie dagen in de regen. Voordeel hiervan is wel dat je de bultruggen beter kan spotten, want die houden juist van regen. Neem een drybag mee voor je belangrijke papieren, en een goede regenjas of poncho.
Wat kun je nog meer doen in de Chocó regio?
Aan de Pacifische kust kun je je gemakkelijk enkele dagen vermaken, er is veel meer te doen dan alleen walvissen spotten of schildpadden vrijlaten. Dit zijn de populairste activiteiten:
- Bezoek het natuurpark Utría, waar je mangroves, grijze stranden, jungle, lagunes en vele soorten dieren en planten vindt. Met een gids kun je hier lange wandelingen maken, en onderweg bezoek je watervallen en kun je snorkelen bij de strandjes. Misschien spot je ook de apen en luiaards die hier leven.
- Vaar in een kano door de mangrovebossen en jungle op de rivier de Tundo. Onderweg kun je reigers, toekans en ijsvogels zien.
- Ga zwemmen met walvishaaien in april en mei, via Madre Agua
- Bezoek de natuurlijke warmwaterbronnen Termales Spa del Pacifico in Nuqui
- Ga duiken, snorkelen of surfen bij de Pacifische oceaan.
In september volgt een uitgebreider verslag van de activiteiten in de buurt van Bahía Solano.
Praktische tips voor je reis naar de Chocó regio
- Neem voldoende contant geld in kleine coupures mee, in de jungle zijn geen pinautomaten
- Informeer bij een travel clinic of GGD naar benodigde maatregelen voor o.a malaria of gele koorts
- Neem voldoende zonnebrandcrème en Deet mee
- Je kleding droogt hier slecht, neem voldoende sneldrogende kleding en sokken mee
- Je telefoon heeft alleen bereik met de provider Claro
- Doe je waardevolle spullen in een drybag als je een boottocht of wandeling door de jungle maakt
- Neem een vuilniszakje mee om je afval na je reis in Medellin (of een andere stad) achter te laten. Samen houden we de jungle schoon.
- Vliegen met een drone is niet toegestaan in nationaal park Utría, daarbuiten wel.
Wij hopen je met deze blog geïnspireerd te hebben voor een reis naar de Pacifische kust in Colombia. Heb jij nog tips? Laat het ons dan vooral weten!
Meer praktische tips voor (verre) reizen
- Kleding wassen op vakantie: Scrubba waszak review
- Bluetooth koptelefoon voor kinderen
- Kinderboeken over de natuur
Deze blog is niet gesponsord en genoemde bedrijven en accommodaties zijn niet betrokken bij de totstandkoming ervan. Er staan wel affiliate links in deze blog, wat betekent dat wij een kleine commissie ontvangen als je iets koopt of boekt via onze website. Dat kost jou helemaal niks extra, maar voor ons is het een welkome bijdrage om deze informatieve website te kunnen onderhouden.