Wereldhavendagen
Wereldhavendagen

Uittip: Wereldhavendagen Rotterdam met kids

Heb je komend weekend nog geen plannen en houdt jouw kind van een beetje actie en avontuur? Dan moet je zeker naar Rotterdam gaan! Vanaf aanstaande vrijdag staat de stad weer helemaal in het teken van de Wereldhavendagen. Wij bezochten dit grote evenement vorig jaar voor het eerst met onze peuter en waren erg onder de indruk. Ja het was gigantisch druk, en ja het is flink eind rijden vanaf Deventer, maar wat hebben we genoten! Daarom vandaag eenmalig een uittip op Kids Travel Service, en natuurlijk een kort verslag van onze ervaring.

Wat zijn de Wereldhavendagen?

De Wereldhavendagen is een groot jaarlijks evenement in Rotterdam, dat je een kijkje achter de schermen geeft in één van de grootste havens ter wereld. Van 4 – 6 september worden drie dagen lang veel demonstraties gegeven op de Maas en de kades en kun je de grote bedrijven in de haven bezoeken. Op en aan de kades bij de Erasmusbrug is ook van alles te doen. Er is vooral heel veel actie, bijvoorbeeld bij de demonstraties van de Marine en brandweer, de races met boten en de gave helikopterdemonstraties.

Wereldhavendagen
Veel actie op het water

Aan de kade en op het water

Wij hadden van tevoren geen excursies geboekt, we lieten ons vooral verrassen. Na aankomst in Rotterdam gingen we eerst naar het kinderplein en de kades. Bij het kinderplein op de kop van de Wilhelminapier was heel veel te doen voor kinderen: schminken, bootjes varen, meedoen met een quiz, touwen knopen, knutselen. Onze peuter kreeg meteen een leuk masker wat de hele middag op haar rug heeft gezeten.

Wereldhavendagen
Mijn kleine havengids

Er waren veel informatieve kraampjes en boten die je kon bekijken. Heerlijk om hier een uurtje rond te struinen. Ondertussen werd de SS Rotterdam de haven binnen geloodst. Op de kade liepen we langs de enorme Karel Doorman, het grootste marineschip dat Nederland ooit gehad heeft. We hadden geen kaartjes gekocht en ook te weinig tijd voor een bezoek aan het schip, maar van buiten zag het er al indrukwekkend uit. Na de lunch wandelden we in de file over de Erasmusbrug naar de overkant. Helaas was het erg mistig en grijs weer tijdens ons bezoek, dus mooie foto’s hebben we niet kunnen maken. Op de Willemskade onderaan de brug hadden we ‘s middags een zakelijke borrel. Vanaf het terras hadden we mooi uitzicht op de demonstraties van de reddingshelikopters, de snelle boten en duikers. Erg gaaf om een keer te zien!

Wereldhavendagen
Uitzicht op de cruise schepen vanaf de Erasmusbrug

Wat is er dit jaar te doen voor kids?

Ontzettend veel! Als je met kinderen naar de Wereldhavendagen gaat zou ik eerst het kinderplein (naast Hotel New York) bezoeken. Dit bevindt zich op de kop van de Wilhelminapier, naast het terras van Hotel New York. Even verderop, aan het 3e Katendrechtsehoofd, is het Veiligheidsplein. Daar zijn o.a. demonstraties van de brandweer en de politie te zien. Kinderen kunnen op dit terrein een hulpverlenerspaspoort krijgen en stempels in hun paspoort verzamelen.

Voor de stoere kids is er ook genoeg te beleven. Dit jaar bestaat het Korps Mariniers namelijk precies 350 jaar, en dat wordt flink gevierd. Aan de Parkkade kunnen kinderen zich uitleveren op de hindernisbaan of laten schminken, een ritje maken in een rupsvoertuig van de mariniers of kennismaken met de verschillende uitrustingen die de mariniers gebruiken in de jungle, sneeuw, bergen of woestijn. Ook leuk: op 5 en 6 september is het Maritiem Museum gratis te bezoeken. Het Maritiem Museum is ontzettend leuk voor kids.

Praktisch: parkeren en buggies

Wij reden in ruim 1,5 uur vanuit Deventer naar het P+R transferium Kralingse Zoom. In het centrum van Rotterdam wil je namelijk echt niet met de auto rijden als er 450.000 mensen bij een evenement verwacht worden. Bij de P+R transferium parkeerden we gratis de auto en vervolgens gingen we met de metro naar het Centraal Station. In minder dan 10 minuten waren we in het centrum, ideaal. (Let op, in 2015 betaal je €2,00 voor parkeren op deze P+R in combinatie met openbaar vervoer). Onze peuter zat gelukkig in de Tula op de rug, want met een buggy tussen de menigte door rijden is niet zo handig.

Excursies: tickets kopen!

Als je dit weekend een bezoek wil brengen aan één van de vele bedrijven in de Rotterdamse haven, zoals Shell Perniss, de Verkeerscentrale of de enorme containerterminals, dan moet je van tevoren online tickets kopen. Vergeet niet om ook een legitimatiebewijs mee te nemen!

Programma

Wl je weten wat er dit weekend allemaal te doen is, en waar? Kijk dan even op de site van de Wereldhavendagen naar het programma. Veel plezier alvast!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.