Caravanverzekering: nut, noodzaak en vergelijken

Het kampeerseizoen is weer begonnen! Heb jij al plannen om binnenkort naar de camping te gaan? Deze maand is ideaal om de praktische dingen te regelen, zoals nieuwe kampeerstoelen en de grote beurt van de caravan of vouwwagen. En vergeet ook de reis- en caravanverzekering niet na te controleren. Zijn deze nog actueel? Mijn man zei afgelopen week dat hij overwoog om de verzekering van de vouwwagen op te zeggen. Ik schrok even, want voor mij is een goede verzekering op vakantie heel belangrijk.

In deze blog lees je hoe je een caravanverzekering kunt vergelijken en wat het nut van zo’n verzekering eigenlijk is.

Het auto-ongeluk op de camping in Kroatië waarbij onze auto total loss afgevoerd werd vergeet ik nooit meer. Ik was zo blij dat ik de verzekering kon bellen voor de afhandeling van de schade en het vervangend vervoer. En wat als door het brandje in de gasslang tijdens het koken vorig jaar onze vouwwagen compleet afgebrand was? Dan sta je mooi met je kindjes op de camping zonder slaapplek en zonder kampeerspullen. Een ongeluk zit in een klein hoekje!

caravanverzekering hagelschade
Hagelstenen op de camping in Italië

 

Is een caravanverzekering wel nodig?

Volgens mijn man krijgen we amper nog iets van de verzekering als er iets met onze tien jaar oude vouwwagen gebeurt. Maar we hebben wel dure slaapzakken, kampeerstoelen, een goede koelkast, fietsendrager etc. in de vouwwagen liggen, en die zijn ook geld waard. Stel dat dat de vouwwagen gestolen wordt als we overnachten in een hotel in Duitsland? ‘Oké, als jij uitzoekt of we meer dan de 150 euro premie voor de vouwwagen terugkrijgen bij schade, dan zeg ik de verzekering nog niet op’ zei mijn kampeerpartner.

Caravanverzekering vergelijken

Heb jij wel eens op Google gezocht naar een caravanverzekering? Ik probeerde het en kreeg een flinke lijst opties van CentraalBeheer, Univé, Interpolis, de ANWB, Ohra en nog veel meer. Ik haak dan persoonlijk al snel af omdat ik echt niet al die websites door wil spitten, en het best lastig vindt om alle voorwaarden te vergelijken. Aanschafwaardes, dagwaardes, de dekking bij stormschade, de inboedel…

Gelukkig zijn er handige tools om uit te zoeken of het interessant is om je vouwwagen of caravan te verzekeren en hoeveel dat kost. Echt iets voor mij! Op de website kun je gratis in enkele minuten een caravanverzekering vergelijken bij de 15 grootste verzekeraars van Nederland. Je voert enkele gegevens in zoals het type caravan, de aanschafwaarde, eventuele inboedel die je wil meeverzekeren en het bouwjaar. Je krijgt dan een handig lijstje met aanbieders en de premies van een groot aantal caravanverzekeringen. De meest interessante kun je vervolgens eenvoudig online op de website van de betreffende verzekeraar afsluiten.

Wat zijn eigenlijk de risico’s die je wil verzekeren?

Misschien kun je je niet zoveel voorstellen bij mogelijke risico’s die je caravan of vouwwagen loopt, waarvoor je een verzekering af zou willen sluiten. Als je altijd in Nederland kampeert is de kans op een mega hagelbui aan het Gardameer, of een zware storm in Zuid-Frankrijk, natuurlijk niet iets waar je dekking voor nodig hebt.

Maar je caravan kan ook gestolen worden uit de winterstalling. En het vervangen van een afgebroken caravanraam na een poging tot inbraak is ook best kostbaar. In Zuid-Frankrijk hebben wij bosbranden gezien waarbij caravans en tenten volledig verwoest werden.

Afgelopen zomer was er noodweer in enkele Oostenrijkse regio’s. Onze camping aan een riviertje is bijna overstroomd en ‘s nachts deels geëvacueerd. Veel kampeerders hebben in het noodweer schade opgelopen door de zware storm en hagelbuien. Op onze camping moest een gezin snel bij Decathlon een nieuwe tent aanschaffen, omdat de vouwwagen onbruikbaar was geworden door stormschade.

Op de camping in Nederland vloog in de meivakantie onze gasslang in brand tijdens het koken op de Omnia. Gelukkig hadden we het direct door en liep het goed af, want het tentdoek van onze vouwwagen zat maar 40 cm van de gasslang af. Bij een vriendin is de as van de caravan tijdens de vakantie plotseling gebroken. Dan kun je niet meer met je caravan naar huis rijden, en ben je heel blij met een verzekering die zorgt voor het transport naar de garage in Nederland. Genoeg risico’s voor mij om die verzekering zeker te willen aanhouden.

caravanverzekering
Wordt het vervoer naar huis geregeld als je caravan kapot is?

 

Gedekt via de autoverzekering?

Mijn man is niet de enige met twijfels. Ik heb in mijn omgeving rondgevraagd en er blijken ook best wat misverstanden te zijn over caravanverzekeringen. Tijd voor wat opheldering… Je caravan of vouwwagen is automatisch verzekerd via de WA-verzekering van je auto, mits hij aangekoppeld is aan de auto. Dus als jij op een camping achteruit rijdt en een andere caravan raakt, dan is de schade gedekt die jouw caravan veroorzaakt bij de andere kampeerder. Maar de schade aan je eigen caravan valt hier niet onder!

Wij hebben twee keer gezien dat een caravan op de snelweg het dakluik verloor. De schade die het dakluik veroorzaakt aan de voorruit van de auto erachter valt dus wel onder de WA-verzekering, maar een nieuw dakluik voor je caravan niet.

Schade aan je caravan of vouwwagen zélf is dus niet gedekt via de auto- of aansprakelijkheidsverzekering. Hiervoor kun je een speciale caravanverzekering afsluiten, die overigens ook geldig is voor vouwwagens.

Is een verzekering verplicht?

Nog een ander belangrijk misverstand: een caravanverzekering is niet verplicht. Als jij een heel oude caravan hebt, en voldoende spaargeld om een andere caravan te kopen in geval van schade of diefstal, dan is een verzekering wellicht niet noodzakelijk. Maar als je nieuwe caravan aan het Gardameer getroffen wordt door hagelstenen zo groot als tennisballen, zoals vrienden van ons overkwam, dan ben je heel blij met je caravanverzekering!

Dagwaarde, nieuwwaarde

Het vooroordeel dat mijn man had, namelijk dat je na een paar jaar amper wat voor je vouwwagen terug krijgt, blijkt best mee te vallen. De dagwaarde van onze Aart Kok vouwwagen is toch nog een paar duizend euro, dat vind ik de moeite wel waard. En tel daar de waarde van de inboedel bij op, dan kan die premie van een tientje per maand echt wel uit. Bij een nieuwe caravan kan je zelfs tot 7 jaar de nieuwwaarde terugkrijgen bij sommige caravanverzekeringen. Het loont dus zeker om dit goed uit te zoeken en de caravanverzekering te vergelijken.

Waar moet je op letten bij een caravanverzekering?

Via een vergelijkingswebsite kun je zoals gezegd eenvoudig de voorwaarden en premies van een caravanverzekering vergelijken. Maar op welke voorwaarden en dekkingen moet je eigenlijk op letten? Ik raad je aan om van tevoren een lijstje te maken met punten die je belangrijk vindt. Dan kun je bijvoorbeeld hieraan denken:

  • dekking in de stalling
  • dekking inboedel
  • hoogte eigen risico
  • dekking tegen storm of hagel
  • welke vakantielanden
  • dekking inbraak of diefstal: welk type slot nodig?
  • aanschafwaarde, nieuwwaarde of dagwaarde
  • dekking voortent en luifel
  • dekking accessoires

De beste verzekering voor je caravan of vouwwagen?

Als je deze blog leest in de hoop dat ik je vertel wat de beste verzekering voor je caravan of vouwwagen is, dan moet ik je teleurstellen. Net als bij een reisverzekering of zorgverzekering bestaat ‘de beste’ niet. Een goede verzekering dekt de dingen die voor jou belangrijk zijn. Bij een dure nieuwe caravan is dat misschien brand of diefstal, terwijl voor een oudere goedkope vouwwagen de snelle reparatie van een scheur ook heel essentieel is. En wil je dure accessoires zoals een mover en zonnepanelen meeverzekeren of niet?

Hoe uitgebreider de dekking, en hoe duurder je caravan was in aanschaf, hoe meer premie je betaalt natuurlijk. Wist je trouwens dat je bij veel verzekeraars korting krijgt als je nieuwe caravan een hagelbestendig dak heeft?

Heb jij wel eens schade gehad aan je caravan of vouwwagen tijdens de vakantie?

Meer lezen over kamperen met kinderen

 

 

Dit artikel is een samenwerking met vergelijkdirect.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.