lammetjesdag

Lammetjes kijken bij de Loenermark

Het is bijna lente, de tijd van narcissen, groene bladeren en…lammetjes! Wij trekken de regenlaarzen aan en gaan vandaag op kraamvisite bij de lammetjes op ‘De Loenermark’, tussen Arnhem en Apeldoorn. Dat dit één van de bekendste lammetjesdagen van Nederland is, is wel duidelijk als we aankomen rijden. Het grote parkeerterrein staat vol auto’s en overal lopen gezinnen met kleine kinderen en kinderwagens.

De schapen en lammetjes lopen tussen de bezoekers
De schapen en lammetjes lopen hier tussen de bezoekers

 

Het leuke van deze lammetjesdag is dat de schapen met de lammetjes overal buiten tussen de bezoekers rondlopen. Er zijn dit jaar 160 lammetjes geboren bij de Veluwse heideschapen. Het is een prachtig gezicht om de witte beestjes te zien rennen en springen.

Tussen de schapen, veilig bij mama op de arm
Tussen de schapen, veilig bij mama op de arm

 

Voor de oudere kinderen is het natuurlijk dikke pret om de schapen van de ene naar de andere kant op het grote veld te drijven. De kleintjes vinden het soms een beetje eng, en ook onze peuter is behoorlijk onder de indruk van het geblaat en de rennende schapen om haar heen. We nemen ook een kijkje binnen in de prachtige nieuwe schaapskooi. Hier is het erg druk, en er liggen niet zoveel schapen met lammetjes. De meeste lopen lekker buiten rond tussen de bezoekers.

Buiten bij de prachtige nieuwe schaapskooi
Buiten bij de prachtige nieuwe schaapskooi

 

note: vanwege het welzijn van de dieren lopen de lammetjes op de Loenermark sinds 2018 niet meer los tussen het publiek, maar zijn ze te bewonderen in de stal. Bovenstaande foto’s zijn eerder gemaakt.

Naast de schaapskooi staan een tiental marktkramen, waar o.a. wollen kleding, handwerkjes, mokken en streekproducten verkocht worden. Bij de kraam met wollen mutsen en handschoenen is het druk, want door de wind voelt het vandaag guur aan. We zijn blij met onze dikke winterjassen en sjaals. Sommige kinderen warmen zich op bij het kampvuur, waar ze zelf broodjes mogen bakken. Anderen zijn druk met hutten bouwen of rijden een rondje op de pony’s.

Broodjes bakken en opwarmen bij het vuur

Smullen van de poffertjes

We hebben zelf iets te eten en drinken meegenomen, maar bij de eetkraampjes laten we ons toch verleiden tot een broodje warm vlees en een bord poffertjes. Er staan gelukkig veel picknickbanken, dus we kunnen even pauzeren. Jammer dat het hier zo koud is vandaag! Daarna gaan we bij de demonstratie schapen drijven kijken. We hebben een mooi plekje vooraan en kunnen de herder met zijn fanatieke honden Liz en Roy goed zien.

De kinderen mogen helpen bij het schapen drijven
De kinderen mogen helpen bij het schapen drijven

Lay down!

Om te laten zien dat het rondjes rennen om de schapen het natuurlijke instinct van de bordercollies is, laat de schaapsherder een ongetrainde pup van vijf maanden oud eerst een show geven. De hond rent keurig om de schapen heen, alleen luistert hij nog niet naar het commando ‘lay down’. Hilariteit alom natuurlijk als de herder na vijf minuten zijn pup nog steeds niet te pakken krijgt. We zien de arme man langzaam wanhopig worden, en de pup blijft maar vrolijk om de schapen heen rennen. Uiteindelijk lukt het om de hond te vangen en mogen Liz en Roy aan het werk. Ze luisteren perfect en drijven de schapen naar de andere hoek van het veld, en springen zelfs over een hek om te laten zien dat ze ook de heidekoeien kunnen hoeden.

De herder vraagt de aanwezige kinderen om te helpen bij de demonstratie. Zo’n twintig kids gaan in twee groepen in het veld staan, en de herder laat met zijn honden de schapen rondjes lopen om de kinderen. Erg leuk om te zien! Na 1,5 uur buiten in de kou wordt het voor ons tijd om op te warmen, en rijden we weer naar huis. Onze peuter is nog onder de indruk van de niet luisterende pup, en zegt de hele weg: ‘lay down!’.

Een geslaagde lammetjesdag!
Een geslaagde lammetjesdag!

Lammetjesdag 2020 afgelast

De lammetjesdag op de Loenermark van 15 maart 2020 is helaas afgelast. Als gevolg van de langdurige regen in de afgelopen weken is de schaapsweide van de Loenermark verzadigd met water en nauwelijks nog te betreden. Het is niet mogelijk om auto’s op de weide te laten parkeren of grote aantallen bezoekers te ontvangen. Hiervoor is in de directe omgeving ook geen alternatief voorhanden. Omdat de schapen na 15 maart weer met de herder de hei opgaan, is verplaatsen naar een latere datum geen optie en heeft organisator Geldersch Landschap & Kasteelen moeten besluiten helaas een jaar over te slaan.

 

Hier vind je alle informatie over lmmetjesdagen bij de Loenermark.

De komende weken kun je ook bij veel andere schaapskuddes op kraambezoek bij de lammetjes. Bekijk hier het overzicht wat we maakten met alle lammetjesdagen van 2020.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.