Nationale Molendag

Zo gaat de molen, de molen…

Onze peuterdame is dol op molens. De Nationale Molendagen die dit weekend worden gehouden stond dan ook al lang geleden in de agenda. Er zijn meer dan 950 molens geopend voor het publiek! Vandaag konden we eindelijk binnen kijken bij de molen waar we zo vaak langs rijden. Wist jij dat de Molendag zo leuk is met kinderen?

Molendag
Eindelijk op bezoek bij de molen!

Korenmolen De Leeuw aan de N344 vlakbij Bathmen is vandaag onze bestemming, Bij aankomst vanmorgen waaide het flink, waardoor de wieken op volle snelheid draaiden. We hadden geluk en konden meteen aansluiten bij de rondleiding. Met een klein groepje gingen we de molen in. Beneden vertelde de gids eerst over de geschiedenis van de korenmolen, die al uit 1856 komt. Ik ga niet alles herhalen, als je meer wil weten kun je dit lezen op de website van de molen.

Er was nog een gezin met een peutertje aanwezig bij de rondleiding. Stom genoeg waren we juist vandaag onze draagzak vergeten. De steile trappen naar boven waren wel een uitdaging met een kind op de arm! Boven in de molen kregen we uitleg over de werking van de molen en de molenstenen. Op het plateau buiten konden we de wieken van dichtbij zien draaien, ze gingen wel 90 km per uur! Het uitzicht over de weilanden en de harde wind waren ook erg indrukwekkend. We hadden geluk, de molenaar besloot net om de molen in werking te zetten. Hij draaide de wieken vol in de wind en vulde de bakken met graan. De herrie in de molen viel gelukkig erg mee. De kinderen waren helemaal verbaasd toen ze even later het ‘pannenkoekmeel’ zo in de grote zakken zagen vallen.

Molendag
De molenaar aan het werk
Korenmolen
De peuters kijken toe hoe het ‘pannenkoekmeel’ in de grote zak valt

Beide kinderen waren erg onder de indruk van de molen en van het verhaal van de gids Chris. Hij deed het erg leuk, helemaal niet saai of langdradig. Normaal heeft onze peuter niet zoveel geduld, maar vandaag heeft ze echt een uur ademloos naar de gids geluisterd en haar ogen uitgekeken.

De kinderen zijn onder de indruk van de draaiende molen
De kinderen zijn onder de indruk van de draaiende molen

Na de rondleiding kochten we in het winkeltje onderin de molen pannenkoekmeel voor thuis. Voor de kinderen lagen er windmolentjes klaar, die natuurlijk meteen in elkaar gezet moesten worden. Buiten de molen stonden enkele picknicktafels, en vrijwilligers waren druk bezig om pannenkoeken te bakken. Na zo’n rondleiding en een verhaal over pannenkoekmeel wilde onze peuter natuurlijk even proeven. We kochten drie heerlijke pannenkoeken. Daarna poseerde onze dochter samen met andere jonge bezoekers voor de fotograaf van de lokale krant, die de gehele rondleiding met ons mee is gelopen.

Molendag
De vrijwilligers bakken heerlijke pannenkoeken
molendag
Nog even poseren voor de fotograaf van de krant

Het bezoek aan de molen was echt heel geslaagd. Bedankt gids Chris en alle vrijwilligers! We zagen vandaag veel gezinnen met kleine kinderen, leuk om te zien dat zoveel mensen hun kinderen iets mee willen geven over dit bijzondere cultureel erfgoed. Volgend jaar staat de Nationale Molendag bij ons zeker weer in de agenda. Wil je niet zo lang wachten? Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september 2019 zijn heel veel molens ook te bezoeken.

molendag
Veel gezinnen bij de rondleiding door de korenmolen

Wil je weten welke molens in jouw omgeving mee doen aan de Nationale Molendag? Kijk dan op de website voor het programma.

 

Wij bezochten de Korenmolen in 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.