Teek

Ieuwww een teek!

In 2013 was het op de allereerste vakantiedag in Litouwen al raak: ik had een teek. Ieuwwww! Mijn allereerste teek ooit had goed zijn best gedaan en zich diep ingegraven in mijn kuit. Ik had eerst niks door, maar tijdens het ontbijten buiten voor de tent bleef ik maar aan mijn knieholte krabben, die flink zeer deed. Toen ik keek bleek er een knalrode en pijnlijk ontstoken plek te zitten, met een paar zwarte haartjes erin. Dit was geen gevalletje vakantie-ehbosetje en tekenpincet meer helaas. Op naar het plaatselijke Litouwse ziekenhuis dus. Stel je je een betonnen oud Sovjet-ziekenhuiscomplex, een heel jonge student (arts?), een grote oude Russische verpleegster en een scalpel voor… Afijn, verdere details zijn overbodig denk ik. De resten van de teek (die ik al weggekrabt had) werden verwijderd en ik kreeg een recept voor een  enorme dosis antibiotica mee. Gelukkig heb ik er uiteindelijk niks aan over gehouden.

Vieze beestjes, nare ziektes

Na deze eerste kennismaking met Mr. Teek hoorde ik dat teken in Oost-Europa, Azië en Scandinavië ook het Tickborne Encephalitis virus (FSME) kunnen overbrengen. Dit is een nare hersenontsteking die zelfs dodelijk kan zijn. De ziekte van Lyme kennen we allemaal, maar ik wist niet dat je nog meer ernstige ziektes kon oplopen van een tekenbeet. En ook niet dat je FSME ook gewoon in Oostenrijk of Zuid-Duitsland kunt oplopen.

Encefalitis kaartBinnenkort gaan we weer naar de Baltische Staten, we gaan kamperen in Estland. Dit keer gaan we echter wel iets beter voorbereid dan vorig jaar. Bij Thuisvaccinatie.nl hebben we ons allemaal laten vaccineren tegen het FSME virus. Verder is preventie tegen tekenbeten het allerbelangrijkst om ziektes zoals  te voorkomen. Het middel DEET helpt tegen tekenbeten, alleen is onze tweejarige dame daar nog te jong voor. Ik ben daarom laatst naar de plaatselijke apotheek gegaan om te vragen welke preventieve middelen tegen teken geschikt zijn voor kleine kinderen. De apotheker keek naar zijn schap, was vervolgens even stil en pakte toen zijn grote ordner erbij om het op te zoeken. Onder het tabblad T van Teken zat… helemaal niks! ‘Tja, ik heb geen idee mevrouw. Misschien moet u even op internet kijken?”.

Kindvriendelijke middelen tegen teken

Teken zoeken in het grasGoogle hielp mij gelukkig beter dan de apotheker. Op de website van Care Plus las ik dat er ook middelen tegen insecten en teken zijn zonder DEET. Ik heb Care Plus een email gestuurd en gevraagd om meer informatie over middelen die geschikt zijn voor kleine kinderen. Twee dagen later had ik al een proefverpakking Anti-Insect Natural, een preventieoverzicht en de brochure ‘Stop de Teek’ in huis. Voor onze kleine dame zat er ook een schattige knuffel bij, Freek de Teek. Zo krijgt die enge teek ineens toch een knuffelgehalte!

We hebben de Anti-Insect Natural getest tijdens een weekendje kamperen in Drenthe. Hier lees je onze ervaringen met dit middel.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.