Skiles voor kinderen

Wanneer kan mijn kind op skiles?

Als skiënde ouder wil je natuurlijk graag dat je kind al jong op de latten staat, want jong geleerd is oud gedaan. Maar wanneer kan je kind eigenlijk echt op skiles? Deze vraag krijgen we regelmatig van ouders die met kinderen op wintersport gaan. We vroegen het daarom aan Snowpros, de Nederlandse Vereniging van Ski- en Sneeuwsportleraren. Joris Ritsema van Eck, bondsgediplomeerd skileraar, geeft ons duidelijk antwoord.

Vanaf welke leeftijd mag mijn kind op skiles?

Joris: “De skischool bepaalt de leeftijd waarop een kind les mag nemen. Veel skischolen hanteren vijf jaar als ondergrens. Er zijn ook skischolen die kinderen vanaf drie jaar lesgeven. In dat geval is het meer een kennismaking dan een echte skiles.”

 Welke leeftijd adviseren jullie om te beginnen met skiles?

“Het gaat erom dat een kind voldoende ontwikkeld is. Aan de ene kant moet het kind motorisch voldoende vaardig zijn. Denk aan evenwichtsgevoel, kracht en behendigheid. Anderzijds speelt mentale ontwikkeling een belangrijke rol, denk aan concentratievermogen en motivatie. De meeste kinderen van vijf jaar zijn voldoende ontwikkeld om aan skilessen te beginnen. Sommige kinderen zijn op de leeftijd van vier jaar al zover.”

Kennismaken met de sneeuw

Wat is dat eigenlijk, kennismaken met de sneeuw? We zochten het uit op de websites van de skischolen. Kinderen vanaf drie of vier jaar (afhankelijk van de skischool) kunnen bij veel skischolen in een klasje, een soort peuterspeelzaal in de sneeuw. Ze leren dan spelenderwijs glijden op de ski’s. Vaak zijn er in de oefenweide vrolijke figuren, poortjes, lopende banden, treintjes of een carrousel. De echte skiles begint pas als de skileraar denkt dat je kind hier sterk genoeg voor is en instructies goed kan opvolgen.

Plezier

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je kindje plezier heeft in de sneeuw en op de ski’s. Het is echt zielig als je kind de sneeuw vreselijk vindt en toch in de les moet blijven, of zo moe is dat hij op de ski’s in slaap valt. Kijk van tevoren op de website van de lokale VVV wat er in jouw wintersportplaats te doen is voor kinderen, en ga lekker sleeën of zwemmen als je kindje niet op skiles wil. Je kunt ook kijken naar skischolen die een combinatie bieden van kinderopvang en kinderskiles, zoals Michi’s Skischule in Gerlos. Hier kunnen kinderen zelfs vanaf twee jaar 50 minuten ‘skiles’ krijgen, de overige tijd zijn ze dan in de kinderopvang.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.