Met bewondering en soms verbazing kijk ik wekelijks in het programma “Ik vertrek” naar de verhalen van gezinnen die emigreren. Ergens anders een nieuw bestaan opbouwen, wat spannend! Ik lees ook graag de blogs van gezinnen die maanden, of soms zelfs jaren, met de kinderen op reis gaan. Blogger Nanouk deed beide: ze verkocht haar koophuis en vertrok in september uit Nederland met haar man en baby om voor onbepaalde tijd te gaan reizen. En wel op een heel bijzondere manier: ze trekken met een caravan door Europa! Als ‘digital nomad’ schrijft ze op haar blog NanoukvanGennip.nl over haar belevenissen. In deze gastblog deelt ze haar praktische tips over kamperen met een baby in een caravan op Kids Travel Service.
4 x onmisbaar als je met een baby in een caravan op vakantie gaat
Als je graag wil kamperen met je baby maar geen zin hebt om in een tent te zitten, is de caravan een mooie optie. Je hebt de voordelen van het campingleven, lekker veel buiten zijn bijvoorbeeld, maar net iets meer comfort dan in een tent. Toch is het ook in een caravan soms wel een hoop geklungel. Want wat als je baby er een smeerboel van maakt tijdens het eten? En als het regent of koud is, waar kan je baby dan spelen? Wij wonen alweer bijna twee maanden in een caravan met onze baby van 11 maanden en zijn er inmiddels behoorlijk behendig in geworden! Ik vertel je dan ook graag wat meer over hoe wij het aanpakken met eten, slapen, poetsen en spelen.
Eten: kinderstoel in de caravan
Wij vinden een kinderstoel onmisbaar. Onze baby blijft niet stil zitten op een picknickkleed of gewone stoel. We hebben de meest simpele kinderstoel die er bestaat: de bekende Antilop van de IKEA. De poten kun je los klikken zodat je hem gemakkelijk kunt opbergen. Daarnaast is de stoel geheel van plastic en dus snel schoon te maken.
Buiten eten is natuurlijk het handigst. Als je kleine knoeit dan is dat niet zo’n probleem. Staan we echter langere tijd op dezelfde plek dan is het toch wel handig om iets onder de stoel te leggen, zoals een plastic tafelkleed of een grote vuilniszak. Anders krijgen we bezoek van ongewenste beestjes…
Ook binnen eten kan gemakkelijk door een stuk plastic onder de kinderstoel te leggen. Onze caravan is behoorlijk groot en hij is rolstoelproof gemaakt door de vorige eigenaar. Hierdoor is er genoeg ruimte voor de kinderstoel aan tafel.
Slapen: een campingbedje in de caravan
Roan slaapt al maanden in een eigen bedje, dus het was even zoeken naar een goede manier om zijn ledikantje neer te zetten. We hebben gekozen voor een simpel campingbedje. Omdat hij er voor onbepaalde tijd in slaapt hebben we er wel een normaal matras in gelegd.
Onze caravan heeft een aparte hoek met een kinderstapelbed. De tafel hebben we weggehaald zodat er een grotere ruimte vrij is. Mijn man Joost heeft een poot geknutseld zodat het campingbedje bovenop het bankje kan staan.
Poetsen: kruimeldief is ideaal
Onmisbaar! Nee, serieus, echt onmisbaar! Een stofzuiger is te groot om mee te nemen, maar omdat de ruimte toch maar klein is, is een kruimeldief ideaal. Kruimels en stof heb ik zo opgezogen.
Spelen: caravan babyproof maken
Het ideale aan kamperen is natuurlijk dat je kindje buiten alle ruimte heeft om te spelen. Ideaal ja, maar ook in Zuid-Europa kan het flink regenen. Terwijl ik dit stukje typ, komt de regen met bakken uit de Zuid-Portugese hemel. Gisteren kon onze baby nog lekker buiten rondkruipen, maar vandaag zit dat er niet in.
We hebben de caravan zo babyproof mogelijk gemaakt. De kleine man kan staan, en alles waar hij bij kan maar niet aan mag komen is opgeborgen in kastjes. Verder kruipt en stapt hij vrij rond in de caravan. Het is maar een kleine ruimte, maar hij heeft ook niet veel ruimte nodig.
Ga je komende zomer met je baby in de caravan op pad, dan hoop ik dat je iets aan mijn ervaringen hebt gehad!
Nanouk – www.nanoukvangennip.nl
Nanouk bedankt voor je ervaring, tips en foto’s! De Antilop stoel hebben wij inderdaad ook met veel plezier gebruikt tijdens het kamperen met onze kleine meid.
Bedankt voor de tips. In de camper heb ik ook altijd een kruimeldief mee, ook zonder baby 🙂