Home » Kids Travel Tips » The Elf on the Shelf: een grappige nieuwe kersttraditie bij ons thuis
Elf on the Shelf

The Elf on the Shelf: een grappige nieuwe kersttraditie bij ons thuis

Misschien heb je de ‘Elf on the Shelf’ afgelopen jaar op Social Media al voorbij zien komen. Een ondeugend poppetje met rode puntmuts die in de weken voor kerstmis allerlei streken uithaalt in huis. Dat poppetje is eigenlijk een speciaal elfje die de kerstman helpt. Ik leerde Elf on the Shelf kennen via een vriendin en heb het elfje vorig jaar bij ons thuis geïntroduceerd. Ken jij het verhaal van deze grappige Amerikaanse kersttraditie nog niet? Dan lees je er alles over in deze blog.

Elf on the shelf inspiratie

 

Waar komt ‘The Elf on the Shelf’ vandaan?

  Elf on the shelf kinderboek
In 2005 verscheen het het kinderboek ‘The Elf on the Shelf’  in Amerika. Het verhaal van de elf is bedacht door Carol Aebersold, die er samen met haar dochter een prachtig prentenboek over maakte. Enkele jaren later was het boek al een hit in Amerika.

Sinds enkele jaren zie je ook in Nederland foto’s van elfjes opduiken op Social Media.

Het verhaal van ‘The Elf on the Shelf’

Het kinderboek gaat over een groep magische elfjes die de kerstman helpen, als een soort spionnen in de tijd voor kerstmis. De elfjes verstoppen zich vanaf eind november in de huizen van mensen. ‘s Nachts vliegen de elfen terug naar de Noordpool om aan de kerstman de goede en slechte dingen van de dag te vertellen. ‘s Ochtends heel vroeg vliegt de elf weer naar het gezin terug. Elke dag verstopt de elf zich op een ander plekje in huis. Het elfje is echter een beetje ondeugend, waardoor het elke ochtend een verrassing is voor de kinderen wat ze nu weer uitgespookt heeft.

Het verhaal heeft wel wat overeenkomsten met Zwarte Piet die in de periode voor Sinterklaas in de gaten houdt of kinderen lief zijn, en de verlanglijstjes naar Sinterklaas brengt.

Bestel het boek ‘The Elf on the Shelf’ direct bij Bol.com

Elf on the Shelf inspiratie

De spelregels van ‘The Elf on the Shelf’

Je koopt het kinderboek gewoonlijk samen met het bijbehorende elfje in één pakket. In het boek staat uitgelegd dat er een aantal heel belangrijke spelregels zijn bij het verhaal. Zo mogen de kinderen de elf absoluut niet aanraken, want dan verdwijnt de magie van de elf voor altijd. Met een peuter in huis is die regel best een uitdaging trouwens. De elf krijg haar magie pas zodra je haar een naam geeft. Alleen als de elf voor het eerst bij je in huis komt mag je haar aanraken om uit de doos te halen. Daarna lees je het boek met je kinderen, en geef je de elf haar naam. Wij noemen ons elfje ‘Maya’. Op dat moment begint de spannende tijd met de magische elf, tot aan Kerstmis.

De kinderen mogen de elf dus niet aanraken, maar wel tegen haar praten. De kerstman moet natuurlijk wel via de elf weten wat de cadeauwensen van de kinderen zijn. Als je niet aan cadeautjes voor de kinderen doet met kerstmis is het ‘Elf on the Shelf’ verhaal misschien niet zo leuk om te doen.

In de Amerikaanse traditie neemt de elf op kerstavond afscheid van het gezin. Op Eerste Kerstdag is de elf ‘s ochtends verdwenen en liggen de cadeautjes voor de kinderen onder de kerstboom. Bij ons is de elf Maya een dag langer gebleven, omdat wij de cadeautjes op 2e Kerstdag gaven.

Elf on the shelf inspiratie
De elf is met haar zelfgemaakte luchtballon geland op de muur boven onze tv

Tips voor een leuke tijd met de elf in huis

  • Vergeet niet om de elf elke dag te verplaatsen. Zet een reminder in je telefoon. Je zal niet de eerste ouder zijn die ‘s ochtends heel vroeg op staat om de elf snel een nieuwe plek te geven
  • Bestel het boek met de elf op tijd, in november is het vaak al uitverkocht
  • Je hoeft helemaal niet creatief te zijn om leuke verstopplekjes en gekke streken voor je elf te verzinnen. Voor inspiratie spiek je gewoon op ons Pinterest bord of op Instagram. Er zijn ontzettend veel leuke voorbeelden te vinden als je zoekt op #elfontheshelf
  • Begin op tijd met de voorbereiding als je accessoires zoals poppenkleding of stickers wil maken of bestellen. Op Amazon staan veel leuke dingen maar de levertijd is soms enkele weken.
  • Maak van tevoren een lijstje en verzamel eventuele accessoires, dan hoef je ‘s avonds niet na te denken of nog snel iets te knutselen
  • Stuur in de zomer een vakantiekaartje met een foto van de elf naar je kind, of een felicitatiekaart als je kind jarig is. Zo wordt de elf niet vergeten
  • Gelooft je kind nog in Sinterklaas? Dan kun je de elf gerust na 5 december laten arriveren in plaats van rond 24 november.
Elf on the shelf inspiratie
Een klimmuur voor de elf

The Elf on the Shelf kopen

Het boek ‘The Elf on the Shelf’ is Engelstalig, er is helaas nog geen Nederlandse vertaling verschenen. Het lukte mij prima om de zinnen tijdens het voorlezen te vertalen in het Nederlands voor de kinderen. Je kunt het boek compleet met de elf hier kopen. Dit is de oorspronkelijke elf, in de blanke vrouwelijke versie met blauwe ogen. Maar Elf on the Shelf is natuurlijk met haar tijd meegegaan, en tegenwoordig zijn er verschillende varianten te koop. Zo zijn er bijvoorbeeld een meisje met donkere huidskleur, een jongetje met donkere huidskleur en bruine ogen, en een blank jongetje verkrijgbaar. Voor ieder wat wils!

Elf on the shelf varianten

Leuke accessoires bij je elf

De grappige streken die de elf ‘s nachts uithaalt kun je nog leuker maken met accessoires, zoals een schommeltje voor aan het plafond of een kookschort. Dit zijn de kant en klare accessoires die je online kunt kopen:

Je kunt natuurlijk ook zelf wat knutselen. Zo maakte ik de luchtballon van een leeg karton, touw en een ballon. Voor de klimmuur gebruikte ik goedkope rozetten voor cadeauverpakkingen. De Elsa die ons elfje in een blok ijs toverde komt uit de Lego verzameling van mijn dochter. Als je de elf gewoon in de kerstboom hangt, of in de hal de schoenveters aan elkaar laat knopen, dan heb je helemaal geen extra accessoires nodig.

De leukste Elf-acties bij ons thuis

Elf on the Shelf inspiratie
Elf Maya speelt een spelletje op de keukentafel

Elf on the Shelf inspiratie

Elf on the Shelf inspiratie

Elf on the Shelf inspiratie
Oh oh…Maya is verstopt in de tv!

Elf on the Shelf inspiratie

Lieve familie, Maya wilde met de kerstballen spelen. Stout hè? Ik heb ervoor gezorgd dat ze er af blijft. Liefs van Elsa.

Meer cadeau-inspiratie voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.