Bijzettent

Slapen in een eigen tent

Kleine kinderen worden groot… En dan ineens komt de dag dat je zoon of dochter niet meer bij jou in de caravan of tent wil slapen. ‘Mam, ik wil een eigen tent, mag dat?’ Vanaf welke leeftijd kan dat, en hoe bereid je je kind (en jezelf!) hierop voor?

Vanaf welke leeftijd in de eigen tent?

De leeftijd waarop je kind alleen of samen met een broer of zus in een bijzettentje kan slapen hangt heel erg van je kind af. Sommige kids durven het met elf jaar nog niet, anderen willen met vijf jaar al in een eigen tent. Gemiddeld zijn kinderen ongeveer acht jaar oud als ze zelf in een tentje mogen slapen. Een tweede kindje is vaak iets jonger ( vijf of zes jaar) als hij of zij samen met een grote broer of zus in de bijzettent slaapt.

bijzettent kind camping

 

Tips ter voorbereiding

Als je de mogelijkheid hebt kun je de bijzettent thuis in de tuin opzetten voor een nachtje proefkamperen. Een probeerweekend op een camping in de buurt kan ook. Je kunt eventueel zelf samen met je kind in de bijzettent gaan slapen, maar de kans is groot dat je kind dit helemaal niet wil. Zorg dat de achterdeur niet op slot is, doe de buitenlamp aan en zet eventueel een babyfoon in de tent. Vergeet ook de zaklamp niet! Een walkie talkie kan kinderen ook een veilig gevoel geven.

Alternatief: de uitbouwtent

Durft je kind niet in een bijzettent of is hij nog iets te jong, maar heb je geen slaapplaats in je caravan? Dan zijn er speciale uitbouwtenten te koop waarmee je een slaaphoek creëert in de voortent. Hier kun je een luchtbed, stretcher of stapelbed in plaatsen.

uitbouwtent caravan

 

De eerste keer alleen in de tent

De allereerste vakantie alleen in de kleine tent kan soms best spannend zijn. Tijdens een flinke regenbui of onweer wil je kind misschien toch liever bij papa en mama slapen. Zorg er daarom voor dat je voor de zekerheid een slaapplek in je eigen tent of caravan klaar hebt voor een nachtelijke verhuizing.

Als je met de vouwwagen kampeert kun je van tevoren een ondertentje ophangen, en bij de caravan zorg je voor een vrije hoek in de voortent waar een luchtbed kan liggen.

Slapen in een eigen tent toch wel spannend?

Is de stap naar helemaal alleen in een aparte tent slapen nog wat groot? Je kunt de bijzettent ook zo plaatsen dat de ingang uit komt in jouw (voor)tent of onder de luifel. Rits bijvoorbeeld een zijdeur van de voortent eruit, en plaats de bijzettent van je kind er pal voor.

Slaap je zelf in de caravan? Zet dan een raam open zodat je je kinderen kunt horen als ze je roepen, en laat de caravandeur ‘s nachts open.
Als je op een donkere plek kampeert is het handig om een buitenlamp op zonne-energie in de grond te prikken naast de tent. Je kind heeft dan een oriëntatiepunt om ‘s nachts jouw tent of caravan te kunnen vinden. Deze (tuin)lampjes zijn voor enkele euro’s te koop bij o.a. Blokker, Action en Xenos.

Vind je het als ouder te spannend om je tiener alleen in een tentje te laten slapen, maar wil je kind zelf wel heel graag? Bedenk dan dat kind behoefte heeft aan een eigen plek, privacy en zelfstandigheid. Zie het als één van de vele stapjes in het opgroeien en loslaten. Net als alleen naar (de middelbare) school fietsen, op kamp gaan, verkering krijgen, de stad in met vrienden… Dan valt een tentje naast jouw caravan of vouwwagen wel mee toch?

bijzettent camping leeftijd

 

Welke bijzettent voor een kind?

Is het tijd voor een eigen tent voor je kind op de camping? De Fresh&Black tenten van Decathlon zijn heel populair omdat ze koeler en donkerder zijn dan de meeste bijzettenten. Ze zijn voordelig en sommige modellen zijn in enkele seconden op te zetten.

Wij hebben zelf een Coleman Darwin3+ bijzettent voor onze dochter van tien jaar. Deze is lichtgewicht en heeft een fijne ruime voortent en goede ventilatie. Hij bevalt uitstekend!

Meer lezen over kamperen met kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.