ventilator voor camping

Ventilator voor de camping: fijn bij warme zomerdagen

Van koude nachten in het voorjaar gaan we gelukkig weer naar de warme zomerdagen. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen en jijzelf kunnen slapen in de warme tent of vouwwagen als het bloedheet is? Tijdens een heel warm kampeerweekend op de Veluwe (ruim dertig graden, benauwd en windstil) sliepen mijn kinderen echt niet van de warmte. Ik kocht daarom een ventilator voor de camping. Wat een uitkomst op warme zomerdagen!

Zoek jij een kleine ventilator voor de camping? Wij zochten enkele modellen voor je uit en testten ze zelf.

De tent afkoelen met een ventilator

Een ventilator is natuurlijk geen airconditioning, dus heel koud zal je tent er niet door worden. Maar een briesje van een ventilator helpt in ieder geval iets als het windstil is, dan kan de frissere avondlucht beter door de tent of vouwwagen waaien. Als je een fles bevroren water voor de ventilator plaatst wordt er koelere lucht de tent in geblazen. Een handige en voordelige airco variant.

Je kunt de lucht in de tent ook afkoelen door emmers koud water over de tent te gooien, en de ventilator helpt daarbij om de koelere lucht te verspreiden.

opvouwbare ventilator camping
De opvouwbare ventilator getest in het schaduwtentje bij het zwembad

 

USB oplaadbare ventilator

Ik kocht twee Eurom ventilatoren met een USB aansluiting. Wegwerp batterijen gebruik ik namelijk zo min mogelijk, dus voor mij was dit geen optie voor een ventilator. Een USB oplaadbare ventilator zet je makkelijk buiten op de campingtafel, of in het slaapgedeelte van de tent als je geen stopcontact in de buurt hebt. We hebben ze zelfs thuis op de eettafel, tijdens het koken en bij het zwembad gebruikt tijdens een hittegolf.

Compacte ventilator voor de camping

Een mega ventilator kunnen we helaas in de vouwwagen niet meenemen. Daarom is het voor ons belangrijk dat een ventilator compact is. Eén van de Euram ventilatoren die ik kocht is opvouwbaar, heel handig! Het pakketje is amper groter dan mijn hand en weegt nauwelijks iets. Ideaal!

kleine ventilator camping

 

Ventilators voor de camping getest

Ik bestelde verschillende ventilatoren en testte ze thuis. Alle drie zijn ze fluisterstil en heel fijn! Dit zijn mijn aanraders voor de camping, en natuurlijk thuis op de werkkamer of kinderkamers.

ventilator camping

 

Eurom safe blade fan

Ben jij bang dat je vingers tussen de bladen van een ventilator komen? Dan is de Safe-Blade ventilator een uitkomst! Deze kindvriendelijke tafelventilator is voorzien van rubberen bladen en een slimme motor. Deze zorgt ervoor dat de ventilator zijn snelheid verminderd of volledig stopt wanneer er iets tegen de ronddraaiende vinnen aan komt. Er kunnen dus geen gevaarlijke situaties ontstaan met deze ventilator.

Ik vind deze ventilator heel fijn en hij koelt best goed, maar je bent wel afhankelijk van een stopcontact in de buurt. Hij heeft helaas maar één stand.

 • totale afmeting: 14,5 x 24 x 25 cm
 • afmeting ventilator: ø 20 cm
 • gewicht: 800 gram
 • motorvermogen: 18 Watt
 • 120 cm snoer (stopcontact, niet snoerloos)
 • slechts 1 stand

ventilator camping hitte

 

Eurom Vento opvouwbare draadloze ventilator

De Eurom Vento is een ideale kleine ventilator voor de camping én thuis! Hij is klein opvouwbaar, licht en oplaadbaar met een USB snoer. Je kunt hem dus overal plaatsen zonder stopcontact in de buurt. Hij staat nu zelfs naast me op mijn werkkamer en ik hoor hem amper. Hij heeft vier standen en is niet draaibaar.

Draadloos gaat de accu tussen de 4 en 15 uur mee, afhankelijk van op welke stand je de ventilator hebt staan. Deze ventilator nemen wij altijd mee naar de camping in de zomermaanden, hij is zo fijn.

Bij de opvouwbare versie draait het rooster mee, wat voor extra koeling zorgt. Hij blaast daardoor nog beter dan een eenvoudige niet opvouwbare versie. Met de draaiende voorkant moet je wel beter uitkijken met kindervingers, en het rooster rammelt soms iets op de hoogste stand. De niet opvouwbare versie is helemaal stil.

 • totale afmeting: 15 x 18 x 27,5 cm
 • afmeting ventilator: ø 14 cm
 • gewicht: 520 gram
 • motorvermogen: 5 Watt
 • USB oplaadbaar (160 cm lange laadkabel)
 • 4 standen
 • klein opvouwbaar

ventilator camping

 

Eurom Vento compacte ventilator (niet opvouwbaar)

De Vento ventilator is er ook in een niet-opvouwbare versie, die is een paar euro goedkoper. Deze Vento ventilator kocht ik voor de slaapkamer van de kinderen. Hij is zo stil dat hij prima aan kan staan als de kinderen slapen, je hoort hem echt niet.

De afmeting en gewicht zijn precies hetzelfde als bij de opvouwbare versie. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat de ventilator, net als de andere versie, geen zwenkstand heeft. Maar verder is het een heel fijn goed werkend ding.

kleine ventilator camping opl

 

Eurom Vento 3D ventilator

Zoek je een luxe camping ventilator met timer? De nieuwe Eurom Vento 3D draait horizontaal en verticaal en zorgt daarmee voor een optimale luchtcirculatie. Hij is voorzien van een timer die instelbaar is van 1 tot 7 uur. De Vento 3D is helaas niet USB oplaadbaar, je hebt een stopcontact nodig in de buurt.

Deze ventilator weegt 3,2 kg en is daarmee een stuk zwaarder dan de andere camping ventilatoren.

Bo-Camp ventilator en hanglamp

Het bekende campingmerk Bo-Camp heeft een handige ventilator die je makkelijk op kan hangen. Er zit tevens een lamp in. De ventilator werkt op batterijen, dat is wel een minpunt Maar daardoor is hij wel handig in een kleine tent zonder stroom, waar je weinig ruimte hebt om een ventilator op de tafel te zetten. Wij hebben deze nog niet getest, maar hij is wel fijn compact en licht.

 • Afmeting: 20 x 20 x 6,6 cm
 • 409 g
 • Werkt op 3 AA batterijen
 • 3 standen

ventilator camping oplaadbaar

 

HEMA tafelventilator

De HEMA heeft ook een voordelige ventilator die lijkt om het model van Eurom. De ventilator is licht en klein én USB oplaadbaar. Hij heeft iets minder vermogen dan de Eurom ventilator en een kortere laadkabel, maar is ook heel iets voordeliger. We hebben deze ventilator zelf nog niet getest.

 • Afmeting: 26 cm hoog, ventilator ø 16 cm
 • 400 gram
 • kabellengte 1 meter
 • USB oplaadbaar
 • gebruiksduur maximaal 13 uur
 • Vermogen: 4 Watt
 • 4 standen

Meer lezen over kamperen met kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.