Bagage in auto

Het vliegt door de lucht en is een…

De auto is volgepakt, de dvd-spelers voor de kids zijn geïnstalleerd en de vakantie kan beginnen. Het is vaak flink proppen om alle bagage mee te krijgen in de auto. Als je met kinderen in de auto reist heb je vaak veel losse spullen op de achterbank liggen. Wist je dat deze spullen bij een aanrijding veranderen in levensgevaarlijke projectielen?

Bij een botsing van amper 50 km/uur worden voorwerpen tot wel 50 keer zwaarder. Een rietjesbeker van 400 gram kan dan als projectiel van 20kg door de auto vliegen. Zorg daarom dat zoveel mogelijk losse spullen opgeborgen zijn in tassen of speciale organisers, en dat de DVD spelers aan de hoofdsteunen goed vastzitten. En leg zeker geen losse spullen op de hoedenplank van de auto.

Onderweg naar Oostenrijk zagen we een familie die een volle aluminium Sigg drinkbidon los op de hoedenplank had liggen. Op de achterbank zat een baby in de maxicosi. Je moet er niet aan denken wat er gebeurd was als de bidon bij het remmen vol in het gezicht van de baby was gevlogen.

Als je flink moet stapelen kun je een bagagenet of spanbanden gebruiken om de bagage in de kofferbak goed vast te zetten. Jaren geleden zijn wij op een terrassencamping in Kroatië met de auto op de kop beland. Wat waren we blij dat we alle tassen goed met spanbanden hadden vastgemaakt! De auto was total-loss, maar de bagage lag nog keurig op zijn plek en wij waren ongedeerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.