alleen vliegen met peuter

Alleen vliegen met peuter: mijn voorbereiding

Deze week ga ik alleen met mijn bijna driejarige peuter vliegen. Mijn man is dan al in het buitenland voor zijn werk, en mijn meisje en ik vliegen naar hem toe om een weekje samen vakantie te vieren. De vlucht duurt maar twee uurtjes, maar stiekem ben ik er toch best mee bezig. De eindbestemming is gelukkig bekend terrein, ik ben er de afgelopen jaren al 13x eerder naar toe gevlogen. Waarom dan toch die spanning? Ik vraag me vooral af hoe ik alles ga meesjouwen, en hoe ik met zo min mogelijk gedoe en zweet op mijn voorhoofd de bagagecontrole doorkom.

Twee jaar geleden heb ik ook in mijn eentje met mijn meisje gevlogen. De vlucht ging toen echt prima, en ik heb me er van tevoren ook niet echt druk om gemaakt. Toen was mijn meisje nog maar 13 maanden en liep ze nog niet, én had ik slechts één rugzak als handbagage bij me. Inmiddels is mijn meisje een kleine stuiterbal met een puberwilletje, en dat is toch echt anders reizen. Bovendien sjouw ik dit keer een grote koffer, buggy, draagzak én twee stuks handbagage mee.

Ben je benieuwd hoe ik me tot nu toe heb voorbereid op de reis? Lees dan hier mijn tips.

Paspoort en toestemmingsformulier

Mijn peuter heeft niet dezelfde achternaam als ik. Omdat ik zonder haar papa ga vliegen, zou dat problemen kunnen geven bij de douane. Hoewel er officieel geen grenscontroles zijn als je naar een Schengenland vliegt, heb ik voor de zekerheid toch het ‘Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ geprint en ingevuld. De handtekeningen staan erop, en ik heb een kopie van papa’s paspoort en de geboorteakte bij me. Onze paspoorten heb ik vorige week al gecheckt, en die zijn gelukkig nog geldig.

formulier toestemming
Just in case: toestemmingsformulier meenemen

Parkeren

Ik vlieg dit keer vanaf Eindhoven Airport, net als drie jaar geleden. Toen had ik van tevoren een goedkopere parkeerplaats gereserveerd bij één van de kantoren in de omgeving. Dat was flink goedkoper en de parkeerplaats was dichtbij de vertrekhal, maar er stonden geen bagagekarretjes. En die heb ik deze keer wel nodig om al mijn bagage mee te kunnen nemen. Ik kies daarom deze keer voor de P4 parkeerplaats van de Airport zelf. Daar kan ik eerst een bagagekarretje pakken, en dan de koffers en buggy uit de auto halen. De afstand naar de vertrekhal is even groot, en tot mijn verrassing is het deze keer zelfs €2,50 goedkoper dan parkeren bij de zogenaamde low-budget parkeerplaatsen in de omgeving. De reserveringsbevestiging van de parkeerplaats zit al geprint in mijn handbagage.

parkeren eindhoven
Parkeerplaats op het vliegveld is gereserveerd

Als je vanaf Schiphol Airport vliegt kun je voordat je vertrekt je parkeerplaats op langparkeren P3 reserveren, dan weet je zeker dat je een plek voor je auto hebt.

Piepproof

Toen ik vorig jaar met mijn peuter ging vliegen vond ik de handbagagecontrole behoorlijk stressvol. Ik moest mijn riem afdoen en mijn wandelschoenen uittrekken. De rietjesbeker drinken moest ik afgeven, die ging ergens door een speciaal scanapparaat. Ondertussen haalde ik de tablet onder uit mijn rugzak en het zakje vloeistoffen eruit. Tegelijkertijd moest ik de buggy inklappen en mijn dochter uit de draagzak op mijn rug halen, waar het zweet inmiddels op stond. Dit keer zorg ik ervoor dat ik piepproof ben bij de bagagecontrole! Een makkelijke broek aan zonder riem, geen geld, sleutels en telefoon in mijn broekzak en geen sierraden om. De tablet leg ik boven in de handbagage, samen met het zakje met vloeistoffen.

Geen buggy maar draagzak en Trunki

De buggy gebruik ik eigenlijk zelden, hij gaat alleen mee om op vakantie een dagje naar de dierentuin en pretpark te kunnen. Op het vliegveld check ik hem daarom tegelijk in met de grote koffer. Dat scheelt alvast één stuk bagage bij de handbagagecontrole, en na de vlucht ligt hij sowieso bij de koffers. Om de buggy op de parkeerplaats met één hand te kunnen sturen heb ik een Buggybar besteld. Op het vliegveld kan mijn peuter in de nieuwe Tula op mijn rug, of rijden op haar eigen Trunki koffertje.

Trunki
De Trunki gaat natuurlijk ook mee

Op tijd bij de gate

Vorig jaar was ik behoorlijk laat bij de gate. Vanuit de handbagagecontrole zijn we in een flink tempo naar de gate gelopen, waar we als één van de laatsten aan boord gingen. Dit keer zorg ik ervoor dat ik ruim op tijd ben, en stel ik een alarm in op mijn telefoon een kwartiertje voor de gate sluit. Als ik op tijd ben kunnen we in de vertrekhal rustig lunchen, spelen en naar de wc. Dan pak ik ook alvast een plastic tasje met spullen voor in het vliegtuig in, en vul ik een waterflesje en de rietjesbeker met ranja.

In het vliegtuig

Bij het boeken van de tickets heb ik voor €2,- extra alvast stoelen gereserveerd, zodat ik zeker weet dat we een mooi plekje aan het raam hebben, redelijk voorin het vliegtuig. Mijn grote rugzak kan ik meteen in de bagagelockers doen, ik hoef er in de drukte niks meer uit te halen. In het plastic tasje hou ik alles bij de hand voor tijdens de vlucht: het CARES harnas, de tablet, neusspray, zakdoekjes, oordoppen, slaapknuffel, speelgoed, het Ikke gaat Vliegen voorleesboekje, drinken en rozijntjes. En dan maar hopen dat mijn meisje even gaat slapen aan boord, en dat ik niet zoveel last van mijn oren krijg.

Ikke gaat vliegen
Voorlezen uit ‘Ikke gaat vliegen’

Checklist ‘Op het vliegveld’

Na mijn vakantie lezen jullie natuurlijk hoe de reis gegaan is. Heb je nog tips voor me? Plaats ze dan onder deze post. En ga je binnenkort zelf vliegen? Print dan de checklist ‘op het vliegveld’ die ik maakte.

2 comments

  1. Handige tip van dat formulier, dochter en ik gaan in oktober voor het eerst samen vliegen.

  2. Over 2 weken ga ik voor het eerst met mijn zoon van 9 maanden vliegen. We gaan wel als gezin, wat in ieder geval scheelt in de dingen die jij omschrijft. Dat we elkaar de kleine kunnen geven als we bij controle komen, bijvoorbeeld. De vlucht duurt ongeveer 11 uur en onze zoon kan bijna lopen. Dus… ik ben benieuwd. Stil zitten is niet zijn sterkste kant.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.