Kinderwereldreis getest

Bordspel ‘Kinder Wereld Reis’ [review]

Een bordspel met de naam ‘Kinder Wereld Reis’, en een speelbord in de vorm van een wereldkaart. Dat leek ons echt iets voor Kids Travel Service om te laten testen! We ontvingen het spel van de fabrikant Clown Games, en vroegen Suzanne en Saskia om het met hun kinderen te spelen.

Over het spel

‘Kinder Wereld Reis’ is een bordspel om kinderen spelenderwijs aardrijkskunde te leren. Het bestaat uit een dubbelzijdig speelbord dat doet denken aan een pagina uit de wereldatlas, met vlaggen, tekeningen, landennamen en hoofdsteden. Er zijn 110 vraag- en antwoordkaarten met vragen zoals ‘waar staat de Eiffeltoren?’ “waar leven ijsberen?” en “”waar ligt de Sahara?”. In de doos zitten 6 pionnen, chips (fiches) en een dobbelsteen. Het spel is in twee varianten te spelen, een makkelijke en een moeilijkere variant. Volgens de doos is het spel geschikt voor 2-6 spelers vanaf 6 jaar.

Kinderwereldreis
Kleurrijk speelbord

Review van Suzanne

Suzanne testte het spel met haar zoons van bijna 6 jaar en 8 jaar oud. “We spelen als gezin regelmatig spelletjes, dus spelervaring hebben we genoeg. Onze kinderen kunnen daarom over het algemeen spellen spelen boven het niveau van de voor hen aangegeven leeftijdsklasse. Op een druilerige zondagmiddag hebben we het spel getest. De uitleg is prima en voldoende duidelijk. Er zijn twee spelvarianten. We hebben spelvariant A met de chips gespeeld. De bedoeling is dat je vragen die op de speelkaarten staan goed beantwoordt en dan ook nog het pionnetje goed op de kaart plaatst. Als dat lukt, ontvang je een chip. Wie het eerste acht chips heeft, wint het spel. Spelvariant B is iets eenvoudiger. Hier moet je gooien met een dobbelsteen en met je pion langs vlaggen lopen. Sta je op een Turkse vlag, dan moet je kind uit vier stapels speelkaarten een kaartje halen dat betrekking heeft op Turkije. Is dat goed, dan mag hij/zij het kaartje houden. Wie aan het eind de meeste kaarten heeft verzameld, wint het spel.

Kinderwereldreis
De speelkaarten met mooie tekeningen

De plaatjes op de kaarten zijn aantrekkelijk voor kinderen van die leeftijd en spreken erg tot de verbeelding. De vragen die gesteld worden zijn van verschillende niveaus en categorieën. Wij kwamen al snel tot de conclusie dat zowel spelvariant A als B voor 6- en 7-jarigen te hoog gegrepen is. Ze moeten geduld hebben, goed kijken en luisteren en al behoorlijk wat algemene ontwikkeling hebben voordat ze ook maar één vraag kunnen beantwoorden. Een makkelijke vraag zoals: “Waar leven pinguïns?” of “In welk land woont Pippi Langkous?” weet een jongen van 6 nog wel te beantwoorden, maar het pionnetje op de juiste plek op de wereldkaart zetten (spelvariant A) is wel erg lastig. De jongste haakte dan ook na twee vragen af. Ook voor onze oudste waren veel vragen lastig. Landen die hij kan opzoeken op de kaart en vragen over Nederland en een aantal Europese landen waren net te doen. Uiteindelijk hebben we het spel niet afgemaakt, maar hebben we gewoon de speelkaarten doorgenomen.

Review van Saskia

Saskia testte het spel met haar zoon van 5,5 jaar en haar dochter van 7,5 jaar. Beide kinderen zijn gewend bordspelletjes te doen. De makkelijke variant B vinden zij te saai, waardoor ze al snel afhaken. Variant A is leuker, daarbij mogen ze echt vragen beantwoorden en landen zoeken op de kaart. Saskia zegt: “Meerdere keren lopen we tegen onduidelijke vraagstelling aan. Zo wordt er gevraagd in welk land de Lappen wonen. Bij Finland staat geen nummertje op de kaart (later blijkt dit nummertje per ongeluk in Rusland te staan), dan maar kiezen tussen Noorwegen en Zweden. Na het omdraaien van het kaartje blijkt het antwoord Scandinavië te zijn. Flauw, want dat is geen land maar een verzameling landen”.

Kinderwereldreis
Informatie op de achterkant van de speelkaart

Leeftijdsadvies

Wat vinden onze testers van het leeftijdsadvies dat de fabrikant aangeeft? Saskia: “Qua spelregels is het spel makkelijk. Voor het beantwoorden van de vragen is enige wereldkennis nodig, ik schat in dat kinderen vanaf groep 6 hier gemiddeld genomen een heel eind mee komen. Ook Suzanne vindt de leeftijdsindicatie van 6+ onterecht. “Die mag wat mij betreft naar 9+. Wellicht is het een leuk idee om het voor de jongere kinderen (6-8 jaar) een simpele variant met vragen over alleen Nederland te maken”.

Conclusie

Suzanne’s conclusie over ‘Kinder Wereld Reis’: “Het is in de basis een leuk spel en heeft wat weg van een Triviant aardrijkskunde bordspel. De kaarten zijn prachtig en bevatten interessante en (soms ook voor volwassenen nog) leerzame vragen.Voor een kind dat op school (groep 5) voor het eerst leert over de Grieken en Romeinen en topografie van Nederland krijgt, zijn de meeste vragen nog een ‘ver-van-zijn-bed show’. Vragen als “Waar leefden de Maya’s en de Azteken?” en “In welk land ligt de berg Fujiyama?” zijn leuk voor volwassenen en middelbare scholieren, maar een onmogelijke opgave voor lagere school leerlingen”. De uitgebreide review van het spel door Saskia kun je vinden op haar website KidsErOpUit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.