Wintersport met kinderen

Mijn wintersport: een appartement in Frankrijk

Op wintersport met kleine kinderen, hoe doen andere ouders dat? Gaan ze om en om skiën of gaan opa en oma mee? Kiezen ze voor een hotel of appartement, en welke skigebieden zijn favoriet bij jonge gezinnen? Deze winter vertellen gezinnen over hun wintersportvakantie. Vandaag deelt Rowena haar ervaringen en geeft ze handige tips.

Wie zijn jullie en sinds wanneer gaan jullie op wintersport?

Mijn naam is Rowena Leenders, moeder van twee jongens, en ik sta al sinds mijn 4e zelf op de ski’s.

Wanneer gingen je kinderen voor het eerst mee op wintersport?

Jerrold (nu 6 jaar) ging voor het eerst mee toen hij 7 weken oud was, en Kyvan (nu 8 jaar) toen hij 6 maanden oud was. We gingen toen naar appartement Les Balcons de Belle Plagne in Val Thorens. Ook daarna hebben we nog vele Franse en Oostenrijkse skigebieden gehad.

Waar gaan jullie dit wintersportseizoen naar toe?

In de komende voorjaarsvakantie gaan we naar het appartement Village Montana in Val Thorens, en in de meivakantie naar Hintertux in Oostenrijk.

Hou je met de keuze voor het skigebied rekening met je kinderen?

Ja zeker weten houden we hier rekening mee, en ook met de andere ski niveaus. Frankrijk is erg kindvriendelijk als het om jonge kinderen gaat, overal krijg je voorrang bij de liften, ook als je niet bij een skischool bent aangesloten, en tillen ze zelfs de kids in de liften. In de gondels mogen jonge kinderen voorin zitten zodat ze nooit geplet worden.

Ga je naar een hotel of appartement, en waarom?

Wij gaan meestal naar een appartement aan de piste. Vaak gaan we naar hetzelfde gebied vanwege de vele mogelijkheden voor de kids en voor de andere skiërs. We kiezen voor een appartement vanwege de kostenbesparing, en omdat het makkelijk is voor de kinderen. De Fransen eten pas vanaf 20.00 uur. De kinderskilessen beginnen in Frankrijk altijd om 9.00, dus het zijn lange skidagen.

Skiën met kids in LaPlagne

Hoe regelde je de kinderopvang toen je kinderen nog te klein waren voor skiles?

Wij hebben oppas bij ons. In Frankrijk staan de skipassen niet op naam dus als je om en om wil skiën dan kun je samen één skipas gebruiken. Ook hebben wij een keer in Oostenrijk voor een kinderpakket gekozen met ’s morgens skiles en ’s middags spelen bij de skischool. Dit kan vanaf twee jaar en als je kind zindelijk is of een luierbroekje draagt.

Gaan je kinderen in een skiklas of leer je ze zelf skiën?

Wij hebben onze kinderen zelf leren skiën vanaf 22 maanden, gewoon met ski’s lengte 50 en skischoenen in maat 22. Omdat ik zelf ook skileraar ben was dat voor ons geen probleem. Daarna hebben de kinderen in Nederland het gehele jaar skiles gevolgd zodat ze op vakantie genoeg vaardigheid hadden om mee te skiën. Zelf raad ik iedereen aan om tweejarigen gemiddeld één uur per dag mee te nemen. Vanaf drie jaar kunnen ze al veel langer skiën. Mocht je zelf niet zo vaardig zijn neem je kind dan nooit tussen je benen, dat is gevaarlijk. Ik raad skiles bij een skischool echt aan om je kind toch een mooie technische basis mee te geven en vooral ook de plezier van het leren in een groepje. Bij Michi’s skischool in Gerlos kunnen ze vanaf twee jaar op les kunnen in een peuterklas, in Frankrijk vanaf drie jaar. Je moet per gebied informeren bij de skischolen wanneer je kind op les kan.

Heb je nog tips voor ouders die met kleine kinderen op wintersport gaan?

Ja genoeg!

  • Zorg voor goede en warme skikleding en gebruik een goede zonnebril en zonnebrandmiddel.
  • Kinderen tot drie jaar mogen niet boven de 2500 meter skiën vanwege de luchtdruk, de ijle lucht en de kou.
  • Leer je kind gelijk de pisteregels!
  • Plastic oefenski’s glijden weg in de sneeuw, dan is het veel moeilijker om op de ski’s te leren staan. Neem liever gewone kleine ski’s.
  • Als je met een baby jonger dan één jaar met de auto op wintersport gaat, huur dan een autoreiswieg op onze website www.autoreiswieg.nl. Je kindje hoeft dan niet te zitten in de Maxi-Cosi, maar kan veilig liggen.

Wil jij ook meedoen aan de special ‘Mijn wintersport met kids”? Stuur dan een email naar info@kidstravelservice.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.