Afvaltank caravan legen

Luxe kamperen: je cassettetoilet laten reinigen [review]

Na een heerlijke kampeervakantie ben je bijna klaar voor vertrek. De voortent is afgebroken, alle spullen zijn ingepakt alleen dat ene vieze klusje moet nog gebeuren: de afvaltank van je caravan legen. Herkenbaar? Dan word je vast blij als we je vertellen dat je die tegenwoordig helemaal automatisch kunt laten legen, reinigen én vullen.

Thetford, de producent van de afvaltank die meestal in je caravan ingebouwd is, heeft onlangs namelijk een bijzonder machine ontwikkeld: de Thetford-machine. Wij zagen deze machine voor het eerst tijdens een demo op de ANWB Lentedagen en waren erg nieuwsgierig naar de werking ervan. Het Kids Travel test team ging daarom een weekendje met de caravan naar RCN camping De Schotsman in Zeeland om de Thetford-machine zelf uit te proberen.

Thetford machine
Met de afvaltank onderweg naar de machine

Hoe werkt de Thetford-machine

De Thetford-machine leegt en spoelt je Thetford-afvaltank automatisch. Je kunt hem dus gewoon helemaal vol met afvalwater in de machine plaatsen. Er kunnen vijf verschillende typen afvaltanks in die ingebouwd zijn in de cassette toiletten van caravans. De afvaltanks van de losse Porta Potti draagbare toiletten passen er helaas niet in. Na het legen en spoelen wordt je afvaltank gevuld met water en een dosis Aqua Kem Blue toiletvloeistof. Binnen enkele minuten is de schone afvaltank dan weer klaar voor gebruik.

thetford cassettes
Op de machine staat aangegeven welke typen cassettes erin kunnen
Thetford machine
De instructie staat met duidelijke pictogrammen op de machine

In de praktijk echt zo handig?

Wat vond ons testteam in de praktijk van de machine? Is het echt zo ideaal als het lijkt? De familie Faber vertelt: “Het laatste weekend van juli waren we te gast bij RCN camping De Schotsman. Een mooie, comfortabele en grote camping aan het Veerse meer. Het doel van ons bezoek was het testen van de Thetford-machine.

Thetford machine testen

De machine bleek niet geplaatst bij het sanitair gebouw maar bij het zwembad, vanaf onze standplaats een behoorlijke afstand. We hebben de cassette daarom in de auto vervoerd.

Thetford machine demo
Demo van de machine op de camping
Thetford machine
De afvaltank staat in de machine. Zelfs de dop wordt gereinigd!

Tijdens ons testweekend was ook een dame van Thetford op de camping aanwezig voor een demonstratie. Nadat we de cassette in de machine hadden geplaatst ontstond al snel veel belangstelling van omstanders. De instructie op de machine is duidelijk en het is eenvoudig om de cassette op de juiste manier te plaatsen. De techniek is wel vrij gevoelig, het plaatsen van de dop moet nauwkeurig gebeuren anders kan de volgende stap niet worden gestart. Het betalen is heel eenvoudig met de Thetford card. Het spoel-en vulproces neemt slecht een paar minuten in beslag en de cassette was van binnen en buiten perfect schoon.”

Thetford machine
Duidelijk display

De kosten

De standaardprijs voor het gebruik van de machine is € 3,50 voor één keer gebruiken. Deze prijs is inclusief een dosis toiletvloeistof ter waarde van ca. € 1,00. Om te betalen kun je een Thetford-kaart aanschaffen waar je punten (credits) op laat zetten. Als je 6 credits aanschaft ontvang je er één gratis en betaal je dus €3,00 per reiniging.  Je kunt ook betalen via je bankpas met contactloos betalen. Familie Faber: “Vooraf vonden we de prijs aan de hoge kant, maar na het gebruik vinden we het gemak het geld zeker waard!”

Thetford machine demo
Perfect schoon en helemaal tevreden!

Ook proberen?

Hou jij ook van gemak op de camping en wil je de Thetford-machine ook een keer proberen, of meer weten over de machine? Op de website van Thetford kun je vinden op welke negen RCN campings er al eentje geplaatst is.

Deze review is mede mogelijk gemaakt door Thetford en RCN camping De Schotsman. Deze review bevat 100% de eerlijke mening van ons testteam, zij zijn volledig vrij om hun eigen ervaring met dit product te delen.

1 reactie

  1. Dit is wel een uitkomst. Had nog nooit gehoord van Thetford. Vind de kosten ook meevallen. Top, hoop dat dit op meer campings geplaatst kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.