Kinderboekenweek 2015

De kinderboekenweek 2021: Worden wat je wil

Hoera de Kinderboekenweek is weer begonnen! Ik ga deze week twee mooie boeken kopen voor de kinderen. Sinds ik jaren geleden mocht deelnemen aan de Werkgroep Kinderboekenweek koop ik ieder jaar minstens één mooi kinderboek. Zo heb ik de afgelopen tien jaar ieder jaar een klassieker gekocht waarvan ik vond dat hij niet in mijn kinderboekenverzameling mocht ontbreken, zoals Brief voor de Koning, Sjakie en de Chocoladefabriek en De Gele Ballon. Sinds de kinderen op school zitten en natuurlijk het jaarlijkse Kinderboekenweek thema meekrijgen koop ik een boek dat daarbij aansluit.

Kinderboekenweek 2015
Dit boek kocht ik tijdens de Kinderboekenweek 2014 voor mijn peuter

Over vloggers en astronauten: Worden wat je wil

Vandaag dus een blog speciaal over de Kinderboekenweek. Het thema in 2021 is ‘Worden wat je wil’, waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later. Tot en met 17 oktober 2021 worden allerlei activiteiten georganiseerd rond kinderboeken over beroepen. Een heel leuk onderwerp, waar heel veel leuke boekentips bij horen. Maar die boekentips zal je de komende week volop tegenkomen in de boekenwinkels en de bibliotheek. Als reisblogger vind ik het veel leuker om boeken te kopen die óók over vakanties, reizen of verre landen gaan. Ik zocht daarom voor jullie tien leuke kinderboeken voor kinderen van 1 tot 12 jaar over ‘worden wat je wil’ die ook met reizen of ander landen te maken hebben.

Kinderboeken kopen

Je kunt allerlei mooie boeken natuurlijk via internet bestellen (de linkjes zijn bijgevoegd), maar het leukst is natuurlijk om samen met je kind naar een lokale boekwinkel te gaan. Wij wonen in Boekenstad Deventer, waar we hele bijzondere en leuke boekwinkels hebben. Behalve de grote boekhandels Praamstra en Broekhuis, en natuurlijk de Bruna, zijn Alternote en Studio Pretletter echt aanraders. Studio Pretletter is een nieuwe kinderboekenwinkel in het stadscentrum met een geweldig aanbod, een ondergronds voorleeshol en een verhalenmaakplaats. Zeker een bezoek waard als je in Deventer bent met je kinderen, bijvoorbeeld om het vernieuwde Speelgoedmuseum te bezoeken.

Leuke boeken over beroepen voor peuters en kleuters

Onze zoon van vier jaar weet al heel goed wat hij later wil worden: brandweerman, politieman én dokter. In de zomervakantie ontdekte hij dat de Oostenrijkse bergreddingsdienst dit allemaal tegelijk doet. Later gaat hij dus in de Oostenrijkse bergen werken om mensen te redden en verwondingen te verzorgen. Ik ben benieuwd… Boeken voor kleuters over bergreddingen heb ik nog niet gevonden, maar van brandweerboeken wordt hij ook altijd blij. Het boek van Spuit Elf past perfect bij het thema ‘Worden wat je wil’.

1. Spuit Elf wordt brandweerolifant

Boek Spuit Elf

Aan de kant! Waar is de brand?

In de brandweerkazerne gaat het alarm. De brandweerolifanten roetsjen langs de paal naar beneden en springen op hun wagens, op weg naar de brand. Maar Spuit Elf is weer eens te laat. Hij slaapt door alles heen. Of hij zit net met een boek op de wc. Of hij is zijn helm kwijt… Hoe kan Spuit Elf toch brandweerolifant worden?

Aandoenlijk prentenboek over een dapper brandweerolifantje, voor stoere brandweerjongens en -meisjes. Vanaf 4 jaar. Bestel het boek van Spuit Elf direct bij Bol.com

2. Nijntje vliegt

Nijntje vliegt

Ga je voor het eerst vliegen met je dreumes of peuter? Dan zijn er veel leuke boekjes om je kindje hierop voor te bereiden. De prentenboekjes ‘Ikke gaat vliegen’ en ‘Nijntje vliegt’ zijn onze favorieten voor de allerkleinsten.

Nijntje vliegt gaat over nijntjes oom, die piloot is. Dat is een gaaf beroep! Oom vliegenier neemt nijntje mee in zijn vliegtuig voor een tochtje over een kasteel en over de zee. Bestel ‘Nijntje vliegt’ direct bij Bol.com

3. Boer Boris gaat naar zee

Boer Boris

Wil jou kind later boer worden! Hartstikke tof! We hebben boeren nodig voor onze voedselvoorziening, en daarnaast is koeien melken en tractor rijden natuurlijk heel leuk. Net als Boer Boris doet.

Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee. Hij pakt zijn kleine koffertje. Wat neemt Boer Boris mee?’ Een heleboel. Te veel voor in zijn koffer. Boer Boris besluit dan maar de tractor vol te laden. Nu kan er veel meer mee! Nog steeds niet genoeg? Daar weet Boer Boris wel raad op. Dat wordt een supervakantie!

Dit boek is verkozen tot het mooiste prentenboek van 2015. Bestel ‘Boer Boris gaat naar zee’ direct bij Bol.com

 

In de boekenkast van onze kleuter staan zo’n 20 boeken van Marianne Busser en Ron Schröder. Van het Letterwinkeltje en gekke verhaaltjes voor het slapen gaan, tot de Vier kaboutertjes in de herfst en nog veel meer. Het boek Later word ik’ is een beroepenboek voor kleuters en past heel mooi bij het Kinderboekenweek thema. Het favoriete boek van onze kleuter is ‘Papa Wapper en het rode vrachtwagentje’. In dit boek raken papa Wapper en zijn dochter Spruitje dakloos. Vanuit hun rode vrachtwagentje verzinnen ze van alles om geld te verdienen. Zo worden ze bijvoorbeeld huisschilders, koekjesproevers en kattenwassers. Helaas is dit boek niet meer nieuw verkrijgbaar, maar Marianne Busser heeft een soortgelijk boek geschreven over de leukste beroepen. Echt een aanrader!

4. Van Snoepjesproever tot matrassentester

Kinderboekenweek Snoepjesproever

Stel je eens voor dat je alles zou kunnen worden wat je wilt. Je hoeft niet naar school, hebt geen diploma’s nodig, je mag zelf een beroep verzinnen! Wat zou jij dan graag willen zijn?

In dit heerlijke prentenboek laten Marianne Busser en Ron Schröder kinderen door middel van grappige versjes kennismaken met de leukste beroepen. Wil jij matrassentester worden, of uitvinder, of zelfs snoepjesproever? Wij zijn benieuwd!

Hét perfecte prentenboek voor de Kinderboekenweek 2021. Vanaf 3 jaar. Van Snoepjesproever tot matrassentester bestel je bij Bol.com

5. Alfabet van Charlotte Dematons

Kinderboekenweek Alfabeth

De T is van Tandarts, en de S is van Superman. In dit prachtige zoekboek van Charlotte Dematons komen heel veel beroepen en bijzondere locaties voorbij. Iedere pagina is een weergaloos zoek- en ontdekfeest.

B is van badlaken waarop een broccoli in badpak de blauwe bergen bewondert, terwijl op de bloemetjesbank een broccoli in bikini hun bloemkooltje in zijn buggy bekijkt. Probeer in de tekeningen ook de letters zelf te vinden, voor de letterdief ermee vandoor gaat! Zie je welk voorwerp hij van bijna elke bladzijde meeneemt?

Voor kinderen vanaf 3 jaar. Bestel ‘Alfabet’ direct bij Bol.com

 

Over superhelden en andere droomberoepen

Dokter, politieman, voetballer, miljonair of superheld: het zijn de standaard antwoorden die je krijg als je een kleuter vraagt wat het later wil worden. Boeken over superhelden zijn bij onze kinderen populair, en de boekenreeks van Superjuffie vinden we zelf ook geweldig. We hebben bijna alle boeken uit deze serie in de kast staan. Het nieuwste boek speelt zich af in Australië.

6. Superjuffie in Australië

Superjuffie in Australie

Juf Josje en Hakim hebben gespaard voor een reis naar Australië. En nu is het zover! Ze gaan een week helpen in een koalaopvang en daarna nog twee weken genieten van de rust en de natuur. Zónder kinderen, want die mogen deze keer echt niet mee.

De koalaopvang waar juf Josje en Hakim werken zit heel vol en er zijn zorgen. De bosbranden laaien steeds weer op en de koala’s blijven maar komen. Al het geld gaat op aan heel dure zalf om hun brandwonden sneller te laten genezen en de opvang moet misschien zelfs sluiten. En hoewel ze het echt niet van plan was – echt niet! – raakt Superjuffie toch verzeild in een gevaarlijk avontuur. En de kinderen zijn er toch bij, ook al zitten ze veertienduizendzevenhonderddrieënnegentig kilometer verderop…

Deel 9 in de spannende serie Superjuffie van Janneke Schotveld. Vanaf 6 jaar. Bestel Superjuffie in Australië direct bij Bol.com

7. André Kuipers: 3, 2, 1 GO! 

3 2 1 GO

André Kuipers schreef verschillende kinderboeken over astronauten. Dit nieuwste boek is een spannend verhaal van astronaut André Kuipers over vier jonge astronauten die kans maken op een reis naar de ruimte. Het spannende avontuur wordt afgewisseld met de leukste, gekste en meest bijzondere feiten over reizen naar de ruimte, verteld door André Kuipers zelf. Daarmee is dit boek een unieke combinatie van fictie én nonfictie, boordevol grafische extra’s waardoor je als een raket door dit boek vliegt!

Voor kinderen van 5 – 8 jaar. Een deel van de opbrengst van dit boek komt ten goede aan het Wereld Natuur Fonds. Bestel ‘3, 2, 1, GO! direct bij Bol.com

 

Mooie boeken voor kinderen vanaf 8 jaar

8. Thomas Tucker – Ontdekkingsreiziger van beroep

Kinderboekenweek Thomas Tucker

 

Juli 1969. Tak wacht ademloos op de landing van de eerste mens op de maan. Maar dan gebeurt er iets dat nog veel spannender is: er komt een nieuwe jongen bij hem in de klas. Thomas Tucker is voor niets en niemand bang, hij vertelt de stoerste verhalen en iedereen wil zijn beste vriend zijn. Thomas kiest Tak. Vanaf dat moment gebeuren er vreemde dingen. Tak ontdekt verdachte voetstappen bij de geheime hut. En wie stuurt hem die geheimzinnige brieven? Tak gaat op onderzoek. Ook al moet hij daarvoor naar het moeras vol levensgevaarlijk drijfzand, waar hij van zijn ouders absoluut niet mag komen…

Spannend avontuur vol humor en fantasie van Harmen van Straaten. Vanaf 8 jaar. Bestel het boek van Thomas Tucker direct bij Bol.com

9. Miljonairskind – Het verborgen eiland

Wie wil er later nou geen miljonair worden? De hilarische en avontuurlijke serie Miljonairskind van Ilona de Lange gaat over een jongetje Zilver wiens ouders multimiljonair zijn, maar dat angstvallig geheimhouden… Aanrader voor fans van De Waanzinnige Boomhut!

Kinderboekenweek Miljonairskind

De ouders van Zilver zijn multimiljonair, maar dat mag niemand weten. Zilvers vader heeft een tropisch privé-eiland gekocht met een jungle, robot-dolfijnen, geheime tunnels en nog veel meer! Tijdens een storm spoelt het jacht van een andere miljonair aan op het eiland. Zilver en zijn familie moeten noodgedwongen doen alsof zij ook schipbreukelingen zijn om hun rijkdommen geheim te houden. Dan vinden Zilver en Lennon vreemde flessenpost. Iemand houdt het eiland in de gaten. Ze weten het zeker: ze zijn in groot gevaar…

Vanaf 9 jaar. Bestel het boek Miljonairskind direct bij Bol.com

 

Als je kind de kleuterfase voor bij is worden de beroepen voor later heel anders. Van influencer tot astronaut, en van Freek Vonk (ja dat is een beroep volgens mijn kinderen…) tot gamedesigner. In dit volgende boek, dat volledig aansluit bij het thema van de Kinderboekenweek 2021, komen verrassende droomberoepen aan bod.

10. Van boswachter tot YouTuber

Van boswachter tot YouTuber

Wat moet je doen om illusionist te worden? En hoe is het om een stuntman te zijn? In Van boswachter tot YouTuber staan zo’n 25 interviews met mensen met een droomberoep. Ze vertellen welke opleiding je voor hun beroep nodig hebt, wat hun baan inhoudt en wat er zo leuk (en minder leuk) aan is. Ze geven slimme tips en verklappen hun geheimen.

De vrolijke illustraties van Marijke Klompmaker en de luchtige toon van Arwen Kleyngeld benadrukken hoe leuk werk kan zijn, maar de schrijvers geven ook realistische tips. Zo zet dit boek kinderen aan het denken over hun toekomstdromen en talenten.

Vanaf 9 jaar. Bestel ‘Van boswachter tot YouTuber’ direct bij Bol.com

Wat zijn jouw favoriete kinderboeken?

Heb jij dit jaar tijdens de Kinderboekenweek een mooi kinderboek gekocht? En heb je nog aanraders voor boeken over beroepen en reizen? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

 

Meer lezen over speelgoed en boeken voor kinderen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.