Wachten op het vliegveld

Hoe overleef je het lange wachten op Schiphol met kids?

Vandaag hebben luchtvaartmaatschappijen de reizigers gewaarschuwd voor lange wachttijden op Schiphol de komende maanden. Door een tekort aan personeel bij de marechaussee en problemen met de nieuwe e-poortjes kunnen de wachttijden enorm oplopen. Er wordt zelfs geadviseerd om in de zomermaanden vier uur van tevoren op Schiphol aanwezig te zijn. Met frisse tegenzin doe je dat, want je wil natuurlijk niet je vakantievlucht missen! Maar hoe overleef je dat lange wachten met kleine kinderen?

lang van tevoren op schiphol

Tips voor wachten in de rij op Schiphol

Met een beetje pech sta je op Schiphol dus lang in de rij voor de bagagecontrole of paspoortcontrole. Wachten is nooit leuk, en zeker niet voor kinderen. Om het voor iedereen leuk te houden mag je je principes best even overboord gooien. Spelen op de tablet mag langer dan het maximum aantal minuten dat je normaal hanteert, en van een snoepje vóór lunchtijd krijgt je kind ook niks ergs. Met de volgende tips wordt het wachten misschien een beetje aangenamer.

  • Een draagdoek, draagzak of buggy is ideaal om te voorkomen dat je kind wegrent, en misschien kan hij of zij er zelfs even in slapen. Neem een hydrofiel of Dooky mee om je kindje in de buggy te kunnen afschermen.
  • Voor een kind is het vliegveld, het lange wachten en het idee om op vakantie te gaan best spannend. Vertel daarom zoveel mogelijk wat er nu en straks allemaal gebeurt.

“We staan nu in de rij omdat we straks ons paspoort moeten laten controleren. Dat kan best lang duren, maar mama weet ook niet hoe lang. Als we klaar zijn met de controle gaan we naar de wc en daarna mag je een snoepje. We gaan dan iets eten en drinken en naar de speeltuin.”

  • Zorg ervoor dat je speelgoed, snacks, drinken en een klein cadeautje bij de hand hebt in je handbagage.
  • Is het bijna flestijd voor je baby? Maak dan alvast de fles klaar vóórdat je in de rij gaat staan.
  • Probeer in de wachtrij het spelen, lezen en eten af te wisselen.
  • Is de tablet opgeladen?
  • De wachtrij is ideaal voor raad- en telspelletjes, zoals “Ik zie ik zie wat jij niet ziet…”. Hoeveel mensen met petten tel je, waar zou het gezin vóór je naar toe aan, en wat zou er allemaal in de rode koffer van die mevrouw zitten?
  • Het leuke prentenboek ‘Ikke gaat vliegen’ is een aanrader voor peuters om voor te lezen op het vliegveld, de wachtrij en paspoortcontrole komen er ook in voor.
  • Geef je kindje een SOS-armband om met je telefoonnummer erop. Een fijn idee mocht je kind er toch vandoor gaat in de wachtrij.
Schiphol Kids Forest
De Kids Forest speelplek op Schiphol (Holland Boulevard)

Na de controle: Kids Forest

Na de bagagecontrole, en de paspoortcontrole als je naar niet-Schengen landen vliegt, is het tijd voor actie. Even lekker rennen, springen en spelen om energie kwijt te raken! Op de Holland Boulevard op Schiphol is een Kids Forest, een speelwereld met boomhutten, klimrekken en glijbanen.

Reis je met een baby is is het tijd voor een slaapje of voeding? In de Babycare Lounge, ook op de Holland Boulevard, zijn rustige plekken om te voeden of verschonen, en er staan ledikantjes waar je kindje even kan slapen. Je vindt de Holland Boulevard op de eerste verdieping van het terminalgebouw, tussen de E-pier en F-pier.

Vertel het met plaatjes

Werk je voor de dagindeling van je kind thuis met pictogrammen? Dan kun je ook voor het wachten op het vliegveld en tijdens de vlucht ook pictogrammen gebruiken. We hebben alvast een voorbeeld gemaakt dat je kan printen, hier kun je hem downloaden. Op de tweede pagina pagina staan lege vakken die je zelf kan invullen. Hier kun je bijvoorbeeld tijdstippen op schrijven als je kind al kan klokkijken.

pictogrammen vakantie vliegtuig
Pictogrammen om te gebruiken op het vliegveld

 

Meer lezen over vliegen met kleine kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.