Home » Blog » De kinderboekenweek is weer begonnen
Kinderboekenweek 2015

De kinderboekenweek is weer begonnen

Hoera de Kinderboekenweek is weer begonnen! Ik moet deze week dus weer een boek kopen. Hoezo ‘moet’ zal je denken? Sinds ik in 2004 voor mijn 1e werkgever mocht deelnemen aan de Werkgroep Kinderboekenweek heb ik me voorgenomen om ieder jaar minstens één mooi kinderboek te kopen. Zo heb ik de afgelopen tien jaar ieder jaar een klassieker gekocht waarvan ik vond dat hij niet in mijn  kinderboekenverzameling mocht ontbreken. De Koning van Katoren, Sjakie en de Chocoladefabriek en de verhalenbundel van Toon Tellegen staan te wachten in de boekenkast tot mijn peuter wat ouder is. De boeken Mama Kwijt, De Gele Ballon, Sinterklaas en  Jip&Janneke kocht ik de afgelopen jaren speciaal voor mijn dochter.

Kinderboekenweek 2015
Dit boek kocht ik tijdens de Kinderboekenweek 2014 voor mijn peuter

Vandaag dus een blog speciaal over de Kinderboekenweek. Het thema van dit jaar is ‘Raar, maar waar!’ Tot en met zondag 18 oktober worden allerlei activiteiten georganiseerd rond kinderboeken over de natuur, wetenschap en techniek. Een heel leuk onderwerp, waar heel veel leuke boekentips bij horen. Maar die boekentips zal je de komende week volop tegenkomen in de boekenwinkels en de bibliotheek. Wij vinden het veel leuker om boekentips te geven over… vakanties natuurlijk!

Natte voeten droge voetenNatte voeten, droge voeten

Nou ja, eerst één tip dan over een leuk techniekboek. Mijn dochter kreeg dit boek als kraamcadeautje van de collega’s van papa. “Ontdek techniek… natte voeten, droge voeten” van uitgeverij Schoolsupport is een relatief onbekend prentenboek over de Nederlandse infrastructuur en waterwerken. Het meisje Tinka neemt je mee op avontuur naar bijvoorbeeld de Deltawerken en het Cruquiusgemaal. Het boek is geschikt voor kinderen van 5 tot 8 jaar, en heel toepasselijk als kinderen op school techniek of aardrijkskunde projecten doen.

Prentenboeken over vakanties

Ik schreef al eerder een blog over de leukste voorleesboeken over vakanties voor peuters en kleuters. Het prentenboek ‘Ikke gaat vliegen’ is nog steeds één van de favoriete boeken van mijn peuter. Toen we in juni gingen vliegen moest dit boekje natuurlijk mee in het vliegtuig.

kinderboekenweek
Boeken voor de allerkleinsten over vakantie

In de bibliotheek leenden we deze zomer het boek ‘Heksje Mimi op vakantie’. Dit is een grappig zomers verhaal over een heksje dat met haar heksenvriendjes op reis gaat. Het is een lange rit, maar de heksjes zingen en lachen samen en zo vliegt de tijd voorbij. Als ze eindelijk aan zee aankomen, toveren de heksjes hun tent tevoorschijn en trekken ze meteen hun bikini aan. Ze zwemmen, spelen met de vlieger en eten een lekker ijsje. ‘s Avonds is het tijd voor een gezellige barbecue.

De leuke serie Ties en Trijntje van Yvon Jaspers heeft ook een vakantieversie, ‘Ties en Trijntje op vakantie’. Ze vissen in het meertje en bakken broodjes aan een stok boven het kampvuur. En als het ‘s nachts regent klinkt het alsof er allemaal kleine muisjes over de tent trippelen. Van mama krijgen ze allebei een schriftje om een vakantiedagboek te maken. Het is een geweldige vakantie vol avonturen.

Boeken over de wereld en de dieren

Bij vakanties horen natuurlijk ook vakantielanden. Ik ben dol op voorleesboeken en plaatjesboeken over Afrika, wilde dieren en de wereld. Het zoekboek ‘De Gele ballon’ is gelukkig ook één van de favoriete boeken van mijn 3-jarige. We hebben zelfs twee versies, een heel groot kartonboek en een kleinere hardcover. We bekijken elke week de prachtige tekeningen in deze klassieker van Charlotte Dematons, en gaan dan samen op wereldreis langs wereldsteden, de jungle, woestijn, besneeuwde bergtoppen en oceanen. Dit boek is voor peuters ook al heel leuk om te bekijken. Op mijn verlanglijstje staat nog een andere klassieker van deze illustrator, namelijk ‘Nederland en Duizend dingen over Nederland’.

Kinderboekenweek prentenboek wereld
Prachtig grote kartonboeken voor peuters en kleuters over de wereld en de dieren

In het aanwijsboek ‘het grote boek van de hele wereld’ leren we samen de namen van de dieren. In een reis rond de wereld zie je dieren in de omgeving waar ze wonen: zebra’s in de savanne, de panda in China, haaien in de zee en ijsberen op de Noordpool. Ook een aanrader als je peuter of kleuter van dieren houdt!

Al weer bijna twee jaar geleden overleed Nelson Mandela, die natuurlijk bekend is geworden als anti-apartheidsstrijder. Minder bekend is dat Mandela een groot liefhebber was van Afrikaanse volksverhalen, vaak met dieren als hoofdpersonen. In Het Madiba-boek – Madiba was zijn eretitel in zijn moedertaal – heeft hij tweeëndertig van die verhalen bijeengebracht. Dit boek staat zeker op mijn verlanglijstje.

Atlas voor kinderen

Mijn peuter begint steeds meer interesse te krijgen in de namen van landen. Niet gek met aan papa die regelmatig voor zijn werk naar het buitenland gaat natuurlijk. Binnenkort wil ik daarom een kinderatlas gaan aanschaffen. De ‘Eerste grote Atlas voor Kinderen’ lijkt me erg leuk. Hierin leren kinderen niet alleen de continenten en landen, maar ook begrippen als het klimaat en de schaal van Richter. Maar misschien is deze nog iets te moeilijk voor de allerkleinsten. De ‘Reis rond de wereld’ van de ANWB ziet er ook vrolijk uit. Lastig kiezen hoor…

Heb jij dit jaar al een kinderboek gekocht? En heb je nog aanraders voor boeken over vakanties of een mooie kleuteratlas? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.