Home » Blog » Because We Carry: inzamelactie draagzakken voor vluchtelingen
Becausewecarry

Because We Carry: inzamelactie draagzakken voor vluchtelingen

UPDATE:  inzamelactie januari 2020

Dagelijks verhuren wij draagzakken aan gezinnen die met kleine kinderen op vakantie gaan. Lekker wandelen in het bos of op het strand met je kindje, en je handen vrij op het vliegveld. Heerlijk toch? Soms is een draagzak echter geen luxeproduct voor vakanties, maar pure noodzaak om je baby veilig bij je te kunnen dragen, zoals in de lange rij voor eten in een vluchtelingenkamp.

Voor de Stichting Because We Carry zamelen wij sinds 2015 jaarlijks draagzakken in voor de vluchtelingenbaby’s op het Griekse eiland Lesbos. Op dit moment zijn er met spoed 1000 nieuwe dragers nodig voor de kleine baby’s die nog niet in de buggy’s kunnen. Er ‘wonen’ nu 1200 baby’s onder de 12 maanden op Lesbos! Kids Travel Service is voor de 5e keer het inzamelpunt in Deventer om je oude draagzak in te leveren voor dit goede doel. Een overzicht van alle inzamelpunten kun je vinden op Facebookpagina van Because We Carry.

Lever je oude draagzak bij ons in voor vluchtelingenbaby’s

Heb jij thuis nog een draagzak liggen die je een nieuw plekje gunt? Wij zamelen in Deventer gebruikte draagzakken in, en sturen ze in februari zelf naar Lesbos. De uiterste inleverdatum is 16 januari 2020. De volgende draagzakken zijn welkom:

 • Artipoppe Zeitgeist
 • BabyBjörn
 • Bondolino
 • Boba
 • ByKay draagzakken (geen doeken)
 • Connecta / Integra
 • Chicco
 • Ergobaby
 • Fidella Fusion
 • Kokadi Flip
 • Lennylamb
 • Manduca
 • Marsupi
 • Rose&Rebellion
 • Stokke
 • Tula
 • Wompat

Deze lijst is opgesteld door de vrijwilligers van Because We Carry en draagconsulenten op basis van de ervaringen die zijn opgedaan tijdens de vorige inzamelacties.

Belangrijk: Instructies

 • Als je de gebruiksaanwijzing van de draagzak nog hebt ontvangen we deze er graag bij.
 • Geen kapotte dragers inleveren.
 • Wil je indien nodig zelf thuis je draagzak wassen?
 • Geen speelgoed, kleding of andere dingen bijvoegen, hiervoor zijn door andere organisaties andere acties opgezet.
 • Geen draagdoeken of ringslings inleveren.
 • Geen framedragers en slings inleveren

Geen draagdoeken, ringsling, framedragers, Lodger Shelter en Minimonkey Sling inleveren

Hoe lief bedoeld ook, er is momenteel geen behoefte aan rekbare en geweven draagdoeken of ringslings. De kennis en tijd om de ouders in het vluchtelingenkamp hiermee te leren knopen ontbreekt. De vrijwilligers delen de draagzakken vaak uit aan gezinnen die langs de grote weg lopen, de dragers moeten daarom vooral snel en makkelijk uit te leggen zijn. Sling dragers waarin baby’s horizontaal kunnen liggen zoals de Lodger Shelter en de Minimonkey Sling zamelen we ook niet in vanwege de veiligheid van de kwetsbare baby’s. De liggende houding in een sling kan namelijk de ademhaling belemmeren. Framedragers zoals van Deuter en Vaude zijn helaas te groot om te versturen.

Geen kleding, knuffels, speelgoed etc inleveren

De opslagruimte van Because We Carry op Kara Tepe is beperkt, daarom worden op dit moment ALLEEN bovengenoemde draagzakken ingezameld. Hou de Facebookpagina van Because We Carry in de gaten om te zien of er binnenkort weer behoefte is aan kleding of andere producten.

Ook niet-ergonomische draagzakken welkom

Bijna alle merken draagzakken mogen bij ons ingeleverd, ook de zogenaamde niet-ergonomische dragers van BabyBjörn en Chicco. Hoewel we als draagconsulent natuurlijk voorstander zijn van ergonomisch dragen is de nood in de kampen zo hoog dat het dragen van een baby belangrijker is dan de manier waarop. Wij willen graag snel zoveel mogelijk ouders aan een draagzak kunnen helpen op Lesbos.

Waar en wanneer inleveren (Deventer)?

Wanneer: Je kunt je draagzak bij ons in Deventer inleveren tot en met 16 januari 2020. Daarna sturen wij de draagzakken zelf naar Lesbos. Inleveren kan van 09.30 – 13.30 uur, en van 17.00 – 22.00 uur.

Waar: Kids Travel Service, Jan van Krimpenstraat 23 in Deventer (Vijfhoek). Bij niet thuis kun je de draagzak op de oprit leggen in een plastic tas. Opsturen per post mag uiteraard ook, als hij maar op tijd bij ons binnen is.

Voor vragen over het inleveren bij ons kun je mailen naar info@kidstravelservice.nl of stuur ons een berichtje op Facebook. Wij versturen de draagzakken zelf naar Because We Carry op Lesbos.

Andere inzamelpunten

Er zijn meer dan 25 inzamelpunten in Nederland Je kunt het dichtstbijzijnde inzamelpunt vinden op de lijst van Because We Carry. De draagzakken worden op 18 januari verzonden naar Lesbos.

Draagconsulenten voor Because We Carry

In maart 2019 zijn vier lieve collega’s van ons, allemaal ervaren draagconsulenten, naar Lesbos geweest om ruim duizend ingezamelde draagzakken persoonlijk uit te delen. Zij hebben ook de vaste vrijwilligers van Because We Carry getraind in het gebruik van de draagzakken zodat goede kennisoverdracht gedaan wordt. Meer hierover lees je op de Facebookpagina Draagconsulenten voor Because We Carry.

Over Because We Carry

In augustus 2015 startten drie Amsterdamse vriendinnen spontaan de actie “Because We Carry”, om draagdoeken en draagzakken voor vluchtelingen in te zamelen. In het hele land werden inzamelpunten opgericht waar je je draagzak of draagdoek af kon geven, zodat ze in grote dozen naar Amsterdam verstuurd konden worden. Eind september 2015 hebben de dames alle ingezamelde dragers zelf naar Lesbos gebracht om ze uit te delen aan de gezinnen. Dat was het startpunt voor een fantastische vrijwilligersorganisatie.

Via de Nederlandse Stichting Because We Carry zijn inmiddels al honderden teams met vrijwilligers een week actief geweest op Lesbos. Ze bieden noodhulp door voedsel, kleding, buggy’s, slaapzakken en nog veel meer uit te delen. Er worden dagelijks 1300 mensen voorzien van een voedzaam ontbijt, en er zijn de afgelopen twee jaar al ruim 8000 draagzakken en honderden buggy’s uitgedeeld aan gezinnen. Dit filmpje geeft een mooi beeld van het fantastische werk dat de vrijwilligers van Because We Carry in het vluchtelingenkamp Kara Tepe op Lesbos doen.

Op www.becausewecarry.org kun je alles lezen over het geweldige werk van de vrijwilligers op Lesbos.

Vragen?

Tot slot: wij zijn alleen inzamelpunt in Deventer, en zijn geen aanspreekpunt voor andere vragen over de inzamelactie van Because We Carry of over de andere inzamelpunten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.