Een camping runnen in Zweden, hoe is dat?

Heb jij wel eens op een camping in het buitenland gestaan van Nederlandse eigenaren? En vroeg je je toen stiekem af of de eigenaren wel eens een vrije dag zouden hebben, en of ze net zo slecht voorbereid waren als de deelnemers van het programma ‘Ik vertrek?’ Of droom je zelf over het runnen van een camping in het buitenland? Ik vroeg aan Nederlandse campingeigenaren in Zweden hoe het nou echt is, wonen en werken op een camping in het buitenland.

De Nederlanders Johan en Annie zijn sinds 2008 de eigenaren van camping Spilhammars in Zuid-Zweden. Het is een hartelijk echtpaar dat gasten zich echt welkom laat voelen op de camping, en die het persoonlijk contact belangrijk vinden. Dit jaar is het al weer het 8e seizoen dat ze de hele zomer lang hard werken. Hoe zouden ze in Mariannelund terecht zijn gekomen? Annie vertelt het aan me op een mooie zomeravond.

Waarom zijn jullie campingeigenaren geworden?

Annie: “We gingen al jaren met het gezin naar Scandinavië op vakantie, en vonden we het steeds moeilijker om na de vakantie weer naar Nederland terug te gaan. Johan wilde al langer een camping overnemen, maar in Nederland is een bestaande camping niet te betalen. En toen kwam Spilhammars op ons pad.”

Wat deden jullie in Nederland voor werk?

“Johan was werkzaam als sluiswachter, en ik als verpleegkundige. Dat doe ik hier in Zweden nog steeds overigens, ik heb een vaste baan als verpleegkundige hier in de buurt.

Gaan jullie vaak terug naar Nederland, en wat mis je?

“We gaan eigenlijk niet meer zo vaak naar Nederland. Soms gaan we voor gelegenheden een weekendje, zoals laatst voor de 50e verjaardag van een vriendin. Die weekenden zijn dan heel druk omdat iedereen je wil zien en spreken. De kinderen vonden het al snel niet leuk meer om naar Nederland te gaan omdat we dan alle avonden op visite waren. We missen niet zo veel aan Nederland, hooguit bepaalde etenswaren. Hier in Zweden is het rustig, de natuur is prachtig en de mensen zijn heel vriendelijk.”

Wat doen jullie in de wintermaanden?

“Ik werk als verpleegkundige, en Johan houdt zich dan bezig met het onderhoud van de camping, de website en de marketing. Hij gaat bijvoorbeeld naar de Caravana kampeerbeurs. Maar in de winter hebben we ook weer even rust na de drukke zomer, we kunnen even bijkomen.”

Spilhammars blokhutten
Afgelopen winter werden nieuwe blokhutten geplaatst

Hebben jullie kinderen, en hoe vinden die het hier?

Onze kinderen zijn 14 en 17 jaar. Ze vermaken zich prima in Zweden en het gaat heel goed op school. Na aankomst hebben ze eerst drie maanden in een immigratieklas gezeten, en daarna konden ze snel op school instromen. Wij hadden in Nederland al een cursus Zweeds gevolgd en konden ons verstaanbaar maken. Ik heb daarna nog volwassenenonderwijs gevolgd om de taal nog beter te leren, omdat dat voor mijn werk ook nodig is.”

Wonen jullie op de camping? En hebben jullie wel eens een vrije dag?

“We wonen bewust niet op de camping, maar in een dorpje vlakbij. ‘s Avonds hebben we thuis eventjes rust, en kunnen we bijvoorbeeld tv kijken. Johan gaat ‘s avonds voor we gaan slapen nog wel naar de camping voor de laatste schoonmaak van het toiletgebouw. Even de dag afsluiten. Een vrije dag hebben we nooit in de zomer. Sterker nog, ik ga na mijn werk in de verpleging naar de camping om nog een aantal uren mee te helpen. Dan zijn het lange dagen.”

Komen hier vooral Nederlandse gasten naar toe? En hoe lang blijven ze?

“Nee hoor. In juli komen er vooral Denen, die hebben al vroeg vakantie. Nu (half augustus) zijn er vooral Duitsers en Nederlanders, maar ook Zwitsers en Belgen. Nederlanders zien we eigenlijk het hele jaar wel, ook in het voorseizoen. Veel gasten komen voor een bezoek aan het Astrid Lindgren Park en blijven dan enkele nachten. Maar we hebben steeds vaker Nederlandse gezinnen die drie weken bij ons blijven. De Zweden blijven vaak zo’n drie dagen. Die hebben 10 weken vakantie, en gaan dan meerdere keren in de zomer een weekendje weg. Duitsers trekken wat meer rond met de camper.”

Wij hebben het Astrid Lindgren Park en het Elandenpark bezocht. Heb je nog meer tips wat er in de omgeving te doen is met kinderen?

Het Nils Holgerssons Park is ook heel leuk. En natuurlijk kun je hier prachtig wandelen, zoals bij de Skuragata kloof en de Kleva Gruva grotten. In Mariannelund is een snoepjesfabriek, en in Vimmerby is ook een binnenspeelpark voor als het slechter weer is. Er is nog veel meer te doen, kijk maar bij de activiteiten op onze website. Ik heb nog wel een tip: op 15 augustus beginnen de scholen in Zweden weer en begint het laagseizoen. Veel activiteiten in de omgeving zijn dan nog maar beperkt open, zoals de huisjes van Bolderburen. Die worden door vrijwilligers gerund, en die stoppen ermee als de kinderen na de zomer weer naar school gaan. Kijk dus van tevoren goed naar de openingstijden.”

Bedankt Annie voor je gastvrijheid, je verhaal en je tips!

1 reactie

  1. Leuk interview. Wijzelf gaan vaak naar Duitsland, maar Zweden lijkt me leuk alternatief. Handige tip ook aan het eind we zullen de kampeervakantie in juli boeken in plaats van eind augustus zoals we normaliter doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.